Elstartolt a Közösségi Bor-projekt

Február 27-én évnyitó eseménnyel startolt el a Közösségi Bor projekt 2019-es éve, melynek során 5 borvidéken, 6 borászatnál 6 különböző közösségi bor készül.

A Közösségi Bor-projekt célja, hogy megismertesse a borkészítés folyamatát, közben valódi közösséget hozzon létre a résztvevőkből, akik belevágnak egy egész éves borkészítési folyamat gyakorlati kivitelezésébe. A közös projektmunka végeredménye a Közösségi Bor.

A 2013-ban indult kezdeményezés alapgondolatát az adta, hogy az elmúlt évek során a borkóstolás kultúrája elterjedt, „kóstolni mindenki tud”, de a borkészítés folyamata csak kevesek számára ismert. A közösség szövetkezeti alapon működik. Az elméleti oktatás mellett a projektek során évente 5-8 alkalommal zajlik terepmunka kezdve a metszéssel, később zöldmunkákkal, majd szüret, a készülő bor kezelése, végül palackozás. Mindez Magyarország különböző bortermő vidékein, borászok bevonásával, az ő szakmai irányításuk alatt, erőforrásaik segítségével valósul meg.

Folkmann László, a Közösségi Bor-projekt alapítója

Bár a metszés március első hétvégéjén elkezdődött, a 2019-es projektekre még nem késő jelentkezni és a Közösségi Bor Facebook oldalán követhetőek az egyes események időpontjai:

  • Chardonnay pezsgő Etyeken, a Nádas Borműhelynél, Nádas Szilárd irányítása alatt (metszés időpontja: március 1.)
  • Pécsi Rajnai Rizling Hosszúhetényben a Szabó Pincében Szabó Zoli irányításával (metszés időpontja: március 2.)
  • Tokaji Furmint Tállyán, a Szűcs Pincészetben, Szűcs Feri segítségével (metszés időpontja: március 9.)
  • Pécsi Kékfrankos Mohácson, a Planina Borházzal közösen, Horváth Zoltán iránymutatásával (metszés időpontja: március 15.)
  • Tolnai Siller Pakson, a Mayer Pincében, Mayer Antal szakmai vezetése alatt (metszés időpontja: március 16.)
  • Káli Chardonnay Szentbékkállán, Istvándy Jenő Pincészetében, Istvándi Tamás vezetésével(metszés időpontja: március 23.)

Fotók: Horpáczi Dávid