Badacsony télen is!

A Gasztrohegyre keresztelt borgasztronómiai koncepcióval új korszak nyílik a Badacsonyi Borvidék, de talán nem túlzás azt mondani, az egész Balaton életében. Ami itt történik most, merem állítani, nemzetközi mércével mérve is megsüvegelendő. Egy történelmi magyar borvidék újravirágzása, avagy ettem, láttam, megelégedtem.

Gasztrohegy – a falat, ami fogad

Különös vonzalmat érzek az úgynevezett békebeli idő iránt. Van, aki azt mondja, békebeli idő alatt a kiegyezés és az I. világháború közötti időszakot kell értenünk. Van, aki szerint az volt békebeliség, amikor a paraszt asztalán házi vaj került a forró, frissen kisült kalácsra (az idő horizontján bármikor is történt mindez). Megint mások a Sokol rádiót hozzák fel mint legérzékletesebb példát: volt benne anyag, nem köllött szervizelnünk, csak a 45 voltos zsebtelepet kókányóltuk rajta időközönkint. És létezik még számtalan dolog, számos időbeliséggel, számos közös halmazt alkotva, melyekkel – de facto – a békebeliség jól körülírható, de a régiek emlékezetéből talán elsőre elég ennyi.

Ami engem illet, sokáig igyekeztem változatosan gondolkozni. Az emberbe belé nevelik az iskolák, vagy ha belé nem is tudják nevelni, azért valamilyen mértékben és valamilyen okból elvárják, hogy a kritikai érzéke legyen fejlett. Mert a kritika mindenekfölött! Aki kritikus, szellemes. Úgy tartják, okos. Aki kritikus, legalább papíron pártatlan – mondják. Ami megint csak engem illet, azt vettem észre, hogy már papíron is nehezemre esik tárgyilagosnak maradnom. Elkezdtem ugyanis különös vonzalmat érezni a békebeli idők iránt. Szeretném egyszer az életben leírni, hogy a legszeretettebb borvidékem a Badacsony. Ezt itt büntetlenül megtehetem, és mivel az időm – sajnos – fogy, az efféle kijelentésekkel a jövőben – mondom ezt magamnak – szükségszerű lenne nem spórolnom.

A Balaton Rizapuszta felől nézve

Hogy ezt a sok premisszát összefésüljük, kezdjük ott, hogy aki a békebeli időt aktuálisan éli, tárgyilagos többé nem lehet. Ez nem választás, kauzalitás kérdése. Aki a Balatont és a hegyoldali pincék teraszát rendszeresen látogatja, gyakorlott borivóként még Csopak felé könnyedén elcsábulhat. Érthető is; ami ma Csopakkal történik borgasztronómiai, bor-szőlő-eredetvédelmi, tájkép-megőrzési, nos, mondjuk úgy, tradicionális szinten, azzal feltétlenül fontos naprakésznek lennünk.  Csopak egésze példamutatóan válik értékteremtővé, mely értékek kétségtelenül megállják majd minden időben a helyüket. Ami Badacsonyban történik most, az nem értékeiben, atmoszférikusan más. A Gasztrohegy-koncepcióval Badacsony új korszakot nyit. Csopak modern, szofisztikált és másolandó. Badacsonyt viszont a békeidők légköre hatja át, és mint ilyen: kortalan, idilli és másolhatatlan.

Olaszrizling az Isten meredekje-dűlőből

Materiális megközelítésből, nem tagadom, a békebeliség, a békeidő meghatározását magam is a négyzetrácsos vászon terítőnél kezdem, amire a bort fél, de leginkább literes kancsóban rakják le képzeletemben, a pörkölt szaftja pedig igazán sűrű, az őrölt pirospaprika benne nemes, enyhén füstös, a kenyér héja vastag és a frissességtől reccsenős. Zene nem kell, hogy szóljon, fölösleges. Mi több, zavaró is volna akkor, ha az ember a békeidőben való időzést akarja a pillanat mélységében megélni, esetleg másokon ezt a fajta állapotot megfigyelni. Sokan egyébként nem is tudják, hogy amikor az Isten meredekjének olaszrizlingjét isszák és mellé csukát esznek káposztával és ikrával, éppen a békeidőben időznek. Időzhetnének… Azért vagyok elnéző ezzel a fajta felszínességgel, mert ahogy a Laposa Borbirtok – említett dűlőből származó – “Apukám Világa” névre keresztelt olaszrizlingje hátcímkéjén is írják, a passzoló étel a vesepecsenye paszternák pürével. A tudatállapotoknak pedig, mint tudjuk, sajátságos megoldókulcsai léteznek. És az ilyesmi nem vicc, e téren senkinek nem szabad hinni; az ellenőrzés fáradtságos munkáját, saját tapasztalatból mondom, képtelenség, de kár is volna megspórolni.

Csuka-káposzta-ikra

A másik kérdés, hogy télen van-e Balaton? A helyzet az, hogy a fentebb említett csuka-olaszrizling együttállás friss, mondjuk így, téli élményem. Egyszer egy nőt képes voltam annyira szeretni, hogy a kezét Badacsonyban kértem meg. Ő Szigligeten szerette volna a gyűrűzés aktusát átélni, de a saját, jobban mondva klasszikus véleményem az, hogy mindennek van határa. Mindez nyáron történt, a parton ülve, kásás és tőgymeleg dinnyét, sótlan kacsazsíros kenyeret ettünk, badacsonyi, szerencsére jól behűtött kéknyelűt ittunk. Miért mesélem ezt el (megint)? Mert tudom, hogy rosszul döntöttem. Nem a nőt, az időzítést illetően. A következő delikvens kezét, már látom, ugyanitt fogom megkérni, de a telet megvárom vele. Nyáron ugyanis az impulzusok száma itt végtelen, télen véges. A nyári Badacsonyban az ember szétszóródik, a téliben fókuszálttá válik, hogy úgy mondjam, eszénél van. Nyáron tudom, hogy minden étterem és minden kocsma, minden strand és büfé a rizling-soron rendelkezésemre áll. Télen pedig tudom, hogy a hegyen fönn, a Kisfaludy-házban kell kezdjem meditációmat, rizlinget kell kérnem és kacsát. Ahogy jövök le, az Istvándy Borműhelyben már meg fogom kívánni a kéknyelű pezsgőt, és a Borbarátok Vendéglőbe, arra a bizonyos marhapofa pörköltre (finoman füstös makói őrölt paprikával, amiről fentebb beszélgettünk) már úgy fogok megérkezni, hogy Istvándy Gergőnek az Irsai Olivér pálinkáját kilépőként még el fogom fogadni. Ott (a Borbarátokban) az este be is takar. Felkelek, vagy hát hadd maradjak, nem is tudom, körbefogottságban: felkelünk – és Tóth Ádámhoz a Plánéba bekopogtatunk. Kávé, szürkebarát, kávé, olaszrizling, végül veszek egy szatyor bort ajándékba az otthoniaknak, kibattyogunk az állomásra, felülünk rommá fagyva a vasárnapi delesre, és egész hazáig azon vitatkozunk, hogy szerintem nem bort ittam sokat, csak a békebeliség állapotába engedtem magam beleereszkedni.

Kilépő kellékek

***

Menjetek a Badacsonyba még most, a télen és jövő tavasszal is! Hátralévő programok és részletes tematikák:

December 28-29-30. GASZTROHEGY/3. Év végi disznóságok – Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés. Gazdagon megünnepeljük az év végét és kinyitjuk a kamrákat: friss és érlelt, füstölt disznóságokat teszünk a tányérokra, mellé olyan borokat kínálunk, hogy kedvet adjon tovább sétálni a következő helyszínre.

Január 25-26-27. GASZTROHEGY/4. Nagyvadak a hegyről – Badacsonyban nemcsak szőlőket találunk, erdőiből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell.

Február 22-23-24. GASZTROHEGY/5. Gasztrofarsang – Ha azt mondjuk: fánk, mindenki egyre gondol. Pedig a fánknak ezer arca van, lehet ropogós, puha, töltött, kerek, csavart, túrós, lekváros, vagy akár sós variációk is lehetnek. És a legjobb, hogy sosem elég belőle.

Március 22-23-24. GASZTROHEGY/6. Felszáll a füst – Március. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket. Smokerek, Green Egg, Yagoona, BBQ…

Április 12-13-14. GASZTROHEGY/7. Lávakő hétvége – Egy vulkánon élünk, és ezt néha elfelejtjük. Pedig a láva, a bazalt nem csak a szőlőt, a mi életünket is átjárja, mindig itt van. Ezen a hétvégén kövön és grillen sütünk, húsok, sajtok, zöldségek sisteregnek majd roppanósra, vagy épp puhára. Végre újra a szabadban, a legszebb hegyi teraszokon!

Kulthely, kötelező

Résztvevők:

 • Tölgyes Kúria
 • Bonvino Borbár
 • Borbarátok Vendéglő
 • Istvándy Borműhely
 • Tilia Borvendéglő
 • Pláne Badacsony borterasz
 • St. Orban Étterem
 • Laposa Birtok
 • Kisfaludy-ház

Pláne Badacsony Borterasz, menedéked!

Ajánlott szállások:

 • Badacsonytomaj: Borbarátok, Hotel Bonvino, Villa Sandahl, Óbester, Hotel Neptun
 • Szigliget: Villa Kabala
 • Badacsonyörs: Vánkos, Csendes Dűlő Szőlőbirtok Vendégház

Utazás A-ból B-be:

Gasztrobusz: Badacsony Turizmusirodától minden fél órában

BADACSONY TAXI: 06306026963

A további információkat itt:

www.facebook.com/badacsonynyitva

(fotók: Szindbád az utazó)