Palack, a második otthonod

Ha otthon körbenéztek, mit láttok magatok körül a lakásban? Tényleg kíváncsi lennék. No nem valami perverz hátsó szándékkal kérdezem ám, csupán az érdekelne, hogy letisztult, minimalista térben érzitek jól magatokat, vagy inkább egy apró emléktárgyakkal díszített „kuckóban”, aminek minden négyzet-centimétere otthonosan be van lakva? Mert, ha esetleg – hozzám hasonlóan – az utóbbi családias, meleg hangulatú helyeket szeretitek, ismerek egy borbárt, ami az első pohár bor után a második otthonotokká válik majd. Egytőről-riport.

Többféleképpen avanzsálhat egy hely törzshellyé. Lehet, hogy azért nézünk be oda mindennap, mert közel van hozzánk és útba esik hazafelé. Lehet, hogy valami kedves emlék fűz minket a helyhez és szívesen átutazzuk akár az egész várost is, csak, hogy időről időre visszatérhessünk. Egy tökéletesen elkészített kedvenc étel vagy éppen a felszolgáló csapat egyik különösen kedves tagja is erős motiváló tényezők lehetnek, hogy eszünkbe se jusson máshova betérni. Egy borbár esetében pedig természetesen a borlap, a kóstolást körül lengő hangulat és a borélmény tudják a leginkább megragadni az embert. Márpedig ha a Palack Borbár ajtaján egyszer belépünk, magával ragad a hangulat és észre sem vesszük, milyen gyorsan telik az idő.

Ismerős az az érzés, amikor annyira otthonosan érzed magad valahol, hogy odaintve a csapatnak, a kedvenc asztalodhoz lehuppanva, már bele is kezdesz a mesélésbe a barátaiddal, és 5 perc múlva, amikor a felszolgáló hölgy mosolyogva megkérdezi, hogy esetleg sikerült-e választani, ti csak nevetgélve kértek még néhány perc türelmet, hiszen még rá sem pillantottatok a borlapra…?

Polak Dávid

Ez a helyzet gyakran előfordul a Palackban, de senki nem bánja, sőt. „Tudjuk, hogy, akik hozzánk járnak, legnagyobb részt elsősorban jól szeretnék érezni magukat.” – meséli Polák Dávid, a Palack üzletvezetője. „Természetesen, a lehető legjobb borélményt szeretnénk nyújtani mindenkinek, de tisztában vagyunk vele, hogy sokaknak a bor egy kellék, ami megteremti a jó hangulatot.”

Ettől függetlenül, illetve talán éppen ezért, Dávidék kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy egy igazán izgalmas borlapot állítsanak össze negyedévente. Szeretnek kalandozni, szeretnek határokat feszegetni, igazi különlegességeket megmutatni, előítéleteket lerombolni és kimozdítani minket a komfortzónánkból. A mintegy 100 tételes borlap minden tételének saját története van. A kínálat azon túl, hogy igyekszik az összes magyar borvidéket lefedni, sok fiatal, kísérletezgető borász által készített finesse-es, izgalmas tételt nyújt. Ha kíváncsiak és nyitottak vagyunk, kóstolhatunk spontán erjesztett dűlőszelektált furmintot, limitált máshol már nem elérhető 11 éves tartalmas vöröset vagy első ízben a borlapon található csongrádi tételt is! A lényeg, hogy kérdezzünk bátran! A felszolgáló csapat minden egyes tagja, Dáviddal az élen, saját gyermekként tekint a kínált tételekre, hiszen többük személyesen is ellátogatott az adott borvidékre, ahonnan a bor származik, együtt kóstolt és koccintott a borásszal, így nem csupán a száraz tényeket tudja felsorolni a poharunkban lévő borról, de a mögöttes sztorit is ismeri. Ezekről a történetekről, látogatásokról árulkodnak a falakat beborító képek is, amikről szintén bátran érdeklődhetünk.

Több saját szervezésű borkóstolón is részt vehetünk. Érdemes például egy Teszt Szerdára asztalt foglalni! Nem kell megijedni, nem a szokásos, egy-nagy-hosszúasztalhoz-leülünk-miközben-mindenki-feszeng-és-csendben-kortyolgat kóstolóról van szó! Ha szeretnétek, minden szakmai és nem szakmai információt megkaptok a borokkal kapcsolatban, mivel Dávid minden asztalnál külön mutatja be a tételeket. De ha csak egymás társaságát élveznétek, miközben több bort is megkóstoltok, a sommelier töltés után odébb is áll! Ezeken az estéken azonban – Dávid szavaival élve – „élet és halál urai” lehettek, hiszen ha a saját asztalotoknál, békésen ücsörögve mégis úgy döntenétek, hogy végigkóstoljátok az 5 tételből álló, tematikus borsort, Dávidék a következő borlap összeállításánál már a Ti játékos, pontozásos visszajelzéseiteket is figyelembe veszik.

És, ha már rákaptatok a kóstolók ízére, egy igazi különlegességgel is találkozhattok: Borsos Kitty a Palack szíve-lelke, a hely Nagyasszonya, hivatásának érzi, hogy a női borászok is kellő figyelmet kapjanak, ezért aztán az olyan tematikus kóstolókat, mint például a Ladies wine night teszt, ő vezeti. Emellett a Palackban megvalósult álma a Sommelier Színház, melyen a bor, az irodalom és a zene kapcsolódik össze, miközben az est háziasszonyaként nő és bor kapcsolatát boncolgatja, meghívott női borászokkal.

Halkan megsúgom, hogy egy szimpla hétköznap este, mondjuk egy élő zenés kedden is nyugodtan kérjük ki a véleményét, egy „Kitty borsor” kóstolóban sosem fogunk csalódni!

Borsos Kitty

Mindamellett, hogy egy igencsak színes és széleskörű tudással fegyverkezhetünk fel, ha ellátogatunk néhány fent említett kóstolóra, a Palack bizony meghálálja, ha törzshelyünkként tekintünk rá. Néhány mosoly, egy-egy kellemesen eltöltött este és meglátogatott esemény után egy Barátkártya büszke tulajdonosai lehetünk, amit nem csak a Palackban, de annak fiatalabb, bár nagyobbra nőtt testvérében, a 0,75 Bistroban is nyugodtan villogtathatunk!

Ha mindez még nem győzött volna meg mindenkit, hogy azonnal a telefon után kapjon és asztalt foglaljon (áprilistól október közepéig a teraszon is lehet!!), illetve lecserélje eddigi törzshelyét, a konyha lehet még egy erősen erre motiváló tényező. Kicsiny látványkonyhájukban igyekeznek változatos és izgalmas tapasokat készíteni, ahol a fő filozófia, akárcsak a borok terén a közvetlen, kistermelői termékek megmutatása. A helyben készített krémek mellett főként magyar termelői sajtokat és hústermékeket kóstolhatunk, pár kedves vendég pedig már bizonyára hallott a felszolgálóktól a „Palack Malac-ról”. A helyzet ugyanis az, hogy egy közvetlen kapcsolatnak hála saját nevelésű házi sertésből készül a helyi Kézműves Bőségtálon található füstölt sonka és a füstölt házi kolbász is.

Végül, de nem utolsósorban, eljött az a pillanat, amiért többek között mindenképp megérte végigolvasni a cikket: POLÁK DÁVID SZUBJEKTÍV BORAJÁNLÓJA, avagy mit kóstoljunk meg mindenképp, ha a Palackban járunk? (Háttérzenének képzeljük el a 80-as, 90-es, 2000-es évek retró slágereit – mert, hogy általában ezek szólnak a Palackban 🙂 )

Fehér:

Talán ez a legnehezebb, mert nagyon szeretem a fehér borokat, az olaszrizlinget, a furmintot. Így legyen egy válogatás, amiben egyben ajánlhatok többet: Skizo Hegyeink sorozat. Három különböző területről, 3 -féle bor, egy kéknyelű, egy chardonnay és egy olaszrizling. Klasszikus fajta jegyek, az izgalmas talajból származó minerális sósság és finom hordós fűszerek. Olajos, hömpölygő, rétegzett, hosszú utóízű borok.

De nagyon szívesen mondanám még Hollósy Zsombor Juhfarkját is!

Rosé:

Feiszt Pince – Nagy Ferenc és Anna (a.k.a Feri bácsi és Annus néni) Sub Rosa Syrah roséja!

Nem a klasszikus fröccsözős rosé, ez egy 2016-os, Provance-i stílusú, olajos, zamatos bor.

Vörös:

Ebben a jó időben egy könnyű, jóivású vöröset kellene mondanom, pedig szívesen ajánlottam volna Sebestyén Csabi Porkoláb Merlot-ját, mert az egy nagyon nagy bor. De akkor legyen Böjt Gergő Bikavére, ami egy csavarzáras, fiatalos, trendi vörösbor.

Édes:

Szarka Dénes Dávid Furmintja, Mádról. Kis termelői pince az övé, kevesebb mint 2 hektáron vannak szőlői, de talán nem is lenne ideje és energiája nagyobb területtel foglalkozni, hiszen Dénes korunk egyfajta polihisztora, aki saját pincéje mellett a Pelle pince főborásza és a mádi Gusto étterem vezetője. Ez a Furmint csak nekünk készült, 60 g/l körüli maradékcukrával, nem mámorítóan édes, inkább egy könnyedebb csajos, illetve csajozós bor.

Polák Dávid az Egytőrőlről

Nagyon jó társaság nőtte ki magát ebből a kezdeményezésből, aminek a koncepciója egyébként is nagyon közel állt hozzánk. Beszélgetünk, kóstolunk, tanulunk, megbeszéljük azokat a problémaköröket, kérdéseket, amik mindannyiunkat érintenek. De a vendégek, illetve a borászok felé is csupa pozitív hozadéka van, hiszen közelebb tudjuk hozni őket egymáshoz. Ez az összefogás előbbre tudja vinni a magyar borok hírnevét.