Furmint Napok, Köveskál – febr. 23-25.

Idén két éve, hogy Pálffy Gyula 2016-ban először hívta össze a Balatoni Furmint Kerekasztalt, ahol a régió borászai tölthettek el egy közös estét egymás borainak kóstolásával, gondolatcserével, megvitatva a balatoni borok helyzetét. A tavalyi évben sem volt ez másképp, ahová már a boros média képviselői is meghívást kaptak, idén azonban a zártkörű szakmai program még tovább bővül, és a balatoni gasztro-fővárosként is ismert Köveskálon az utolsó februári hétvége a furmint jegyében telik majd.

fotó: Wine Flow

A helyi vendéglátók összefogásából született meg a Furmint Napok ötlete, aminek keretében a Pálffy Pincészet, a Káli Kövek, a Káli Art Inn, a Kővirág és a Mi A Kő három teljes napot szentel a szőlőfajtának. Míg pénteken a borászok zárt ajtók mögött a balatoni furmintról tartanak szakmai találkozót, az éttermekben ugyanazon tételekre épített borvacsora várja az érdeklődőket, ahol neves sommelier-ek segítenek a borok felfedezésében.

A szombati napon az érdeklődők 3 helyszínen összesen 6 ültetett kóstolón ismerkedhetnek meg a balatoni furmintok arcával, összehasonlíthatják a különböző borvidékekről érkező pincészetek borait, és betekintést kaphatnak a fajtával kapcsolatos összefogásokba, úgy, mint a Volcanic Wines of Pannonia vagy a Furmint USA. A 3-4 borász részvételével zajló beszélgetéseket a boros szféra ismert alakjai moderálják majd, ahol a szemináriumon részvevő pincészetek tételeinek kóstolására is sor kerül.

A kóstolók befejeztével a Kővirág, a Mi A Kő és a Káli Art Inn egy csak erre az alkalomra összeállított Furmint Borlappal kiegészülve várja a vacsorázni vágyókat, a falu két végében található pincészetnél pedig kötetlen borozás során ismerkedhetnek meg a borbarátok a Pálffy Pincészet és a Káli Kövek teljes szortimentjével. Vasárnap délelőtt pedig brunch-csal és dűlőtúrákkal búcsúztatja a 2018-as Furmint Napok a Káli-medencébe látogatókat.