Doblo: Egy pohár bor mellé élmény jár kísérőnek

A Dob és Holló utca sarkán található Doblo az ország tulajdonképpeni első borbárja, az Egytőről nevű borbár-összefogásnak alapító tagja. Az elmúlt évek során a hely Budapest sodró éjszakai életének tényezőjévé, fix állomásává vált, ahol a vendéget szakképzett csapat fogadja, és ahol asztalt csak jó előre kapni.

Anno 2009 – fotó: Doblo Wine Bar

Van egy kedvenc játékom, amit a városban sétálva, vagy éppen egyik helyről a másikra sietve szoktam űzni. Sorra veszem, hogy a környék utcái, házai, lakásai, éttermei, bárjai és szórakozóhelyi, milyen szerepet töltöttek be az életemben. Milyen emlékek, élmények fűződnek hozzájuk, milyen érzés kerít hatalmába, ha elsuhanok előttük. Természetesen, vannak nagyon emlékezetes ajtók, ablakok, amik már messziről kiabálnak nekem, vagy kacsintanak le rám, és amiket, ha akarnék se tudnék feledni. De mindig akad egy-két meglepetés. Helyek, amiket ismerek és kedvelek, de csak valami véletlennek köszönhetően ugrik be hirtelen, hogy kötődöm is hozzájuk. Hogy történtek ott dolgok, nem is egyszer, nem is kétszer, és hogy valójában kifejezetten meghatározó pontok a budapesti élménytérképemen.

Pontosan ilyen hely számomra a Doblo Wine Bar is. Sokszor elszaladtam mellette az utóbbi időben, a Dob utca szűk járdáján, de csak most, hogy újra beléptem az ajtaján, rohantak meg igazán a környék régi emlékei. Szakács Gergő (üzletvezető) és Duka Adrienn (üzletvezető-helyettes) szerint a Doblo éppen ezekről az újraélésekről szól. Itt egy pohár bor mellé élmény jár, és az élményből előbb-utóbb emlék lesz, ami könnyen visszaköszön, ha ismét a téglás boltívek, a 20-as évek boudoirjait idéző bársony kanapék, faragott komódok és az egészen különleges, egyedi lámpák között találja magát az ember. Egy kedves mosoly a bárpultos fiuktól, egy bátorító kérdés, hogy mit innék, és a falon sorakozó borosüvegek máris összekoccanva mesélik, hogy mit is kóstoltam legutóbb. A fotel puhán suttogja, hogy kivel ültem rajta utoljára, a pult pedig ismerősen hívogat: menjek bátran közelebb, hiszen ültem már ott nagyokat kacagva. Jó ide visszajönni. Ismét megérkezni.

Duka Adrienn – fotó: Doblo Wine Bar

Olyannyira, hogy irigylem azt a törzsvendéget, aki már évek óta gyűjtögeti itt az élményeket, és akinek az első emlékei még azok az inkább baráti összejövetelre hasonlító estek voltak, amikor Budapest legelső borbárjának szellemi és fizikai atyja, Popovits Dávid állt a pultban, és azt a bort kóstoltatta, ami az esti kavalkádban, hangulatától függően éppen a keze ügyébe került. Szerencsére a mai napig szinte minden este hasonlóan zajlik. Ugyan a barátok, a kínált magyar borok és a külföldi vendégek száma alaposan megnövekedett, és a pult mellett már az asztaloknál is mindenhol ülnek, a közvetlen hangulat mit sem változott. Akár értő, akár laikus borkedvelő vendégek legyünk, a Doblóban simán megbízhatunk a szakképzett csapat ajánlásában.

Esti hangulat – fotó: Doblo Wine Bar

És tényleg: nem szabad meglepődnünk, sem pedig rosszul éreznünk magunkat, ha elsőre egyetlen nevet, vagy bort sem ismerünk fel a kínálatból, sőt! Lubickoljunk bátran az (egyelőre még) ismeretlen kékfrankosok, olaszrizlingek, rozék és zöldveltelinik tengerén! Ha szükséges, kérjünk iránymutatást. Sokszor csupán annyi is elég, ha a pulton túlra elmeséljük, milyen napunk volt, milyen hangulatban vagyunk. Ha kicsit pironkodva csupán annyit mondunk, “második randira jöttem, kicsit izgulok”, a srácok már ebből is pontosan tudni fogják, mire van szükséged. Először is, ha éppen szabad, akkor biztosan az úgynevezett “Romantika-asztal”-hoz kísérnek majd (merthogy van ilyen!), másodszor pedig gyorsan töltenek neked egy 2016-os Csók! Rózsi Mama rozét a Heimann Birtoktól, hogy már felszabadultan, és mosolyogva várhasd a kedvest.

Szakács Gergő szerint az Egytőről

“Egy abszolút egyedi koncepció. Nagyon örülök, hogy a Doblo már a kezdetektől a tagja. Minden egyes kóstolóról, találkozóról úgy jövök el, hogy ismét tanultam valamit, hogy több lettem. Mindenki számára példaértékű lehet egy ilyen összefogás, hiszen a világ sajnos sokkal inkább a széthúzás felé tart, semmint az összetartás felé.”

(A hazai borbárok összefogásából megszületett Egytőrőlről bővebben: itt és itt.)

Szakács Gergő – fotó: Doblo Wine Bar

A fiatal, lelkes fiúkból és lányokból álló csapat pontosan tudja, hogy milyen borral kell megünnepelni egy örömhírt, milyen borral kell leöblíteni egy nehéz napot, vagy éppen mit töltsenek, ha süt a nap, ha szakad az ég. Gergő különös figyelmet fordít arra, hogy az egész Doblo-legénységgel együtt folyamatosan képezzék magukat, borászokat hívjanak beszélgetni és közösen kóstolni. Nem titok, ő maga is laikusként került 2011-ben a bár csapatába, azóta pedig már lehengerlő lelkesedéssel és hozzáértéssel mesél a hely saját trezorjában őrzött négy karton Laposa Apukám Világáról, vagy a tíz karton 2011-es Balassa Betsek Hárslevelűről.

Egy szó, mint száz, akár napközben irodázgatunk a Dobloban egy-két órát a laptopunk előtt, akár egy kóstoló estre érkezünk, akár barátokkal töltünk el egy kellemes, élő zenés estét, biztosak lehetünk benne, hogy a borok mellé néhány korty tudást és némi élmény-párlatot is felszolgálnak majd nekünk.

A Doblo eseményeiről itt tudtok tájékozódni.

fotó: Doblo Wine Bar