Forrlatbor-főző verseny Zebegényben

2017-ben negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Forraltbor-Főző Verseny az első adventi hétvégén, Zebegény Főterén. Idén a Wine Flow is zsűrizik a versenyen.

Az ötlet a hagyományos adventi gyertyagyújtás szokásának kiegészítésére épül. A korábbi években a Caritas csoport vezetésével a Sziklakápolnától indulva a falubeliek csoportja a főtérre vonult, ahol együtt meggyújtották az első gyertyát a község koszorúján és elfogyasztották az erre az akalomra készített süteményeket és meleg italokat egy kedves beszélgetés mellett.

Ennek a hagyománynak a kiterjesztése ez a verseny, hogy minél több ember – legyen fiatal vagy idősebb – kedvet kapjon a közös ünnepléshez, a közös várakozáshoz, ahhoz, hogy részt vegyen a közösség életében.

A csapatok, akik a versenyre neveznek saját boraikkal, fűszereikkel és ízválasztó falatkákkal készülnek. Így mindenkinél más-más ízvilág dominál, és néha egy kis pálinkával is hozzájárulnak a versenyzők az egyébként is jó hangulat emeléséhez.

A zsűrizés joga eddig kizárólag a vendégek kezében és poharában volt. Szavazni mindenki tudott, aki kóstolt a borokból és az asztalokon elhelyezett üvegekbe, egy-egy parafadugó bedobott. Ahol a legtöbb dugó összegyűlt, az a csapat nyert. Idén viszont már több tagú hivatalos zsűrivel egészül ki a verseny a Wine Flow zsűrielnökletével, a vendégek szavazatai alapján pedig közönségdíjast hirdetnek ki. Minden résztvevő oklevelet kap, a legjobb pedig egy évig birtokolhatja a vándorserleget.

Az ünnepi időszakban a jótékonyság mindig nagyobb figyelmet kap, ami ennek az eseménynek is a küldetése. Bár minden – a kóstoló és a falatkák is – ingyenes, mindenkit bátorítanak a versenyzők a pénzbeli adományozásra. Ehhez egységes, papírból készült, adománypoharak kaphatóak, valamint emblémázott kerámiabögrék. A befolyt összegből a Mikulás Ünnepség Mikulás csomagjainak összeállításával, a gyermekek boldogabb ünnepéhez járunak hozzá.