“Nem az számít, mennyien vagyunk, hanem hogy mit csinálunk”

Tavaly nem mentem el, pedig azt mondták, az volt az eddigi legjobb Mitiszol? feszt. Olvastam is valamit Wetzer csikó borairól, a megosztó Karnerről, az olcsón is jó Ráspiról, a lehengerlő Bartáról, és magamban győzelmet kívánok azóta is mindnek. Még a végén kiderül, hogy csak jó borok ezek. De én nem szívesen hiszek el egyből bármit, írja azt bárki. Úgyhogy megkértem a Terra Hungarica (TH) csop.vez.-ét, a fesztivál szervezőjét, Nemes Ricsit: üljünk már le idén is egy kávéra, és győzzön meg arról, miért igyam eztán is a Tavasszal a földet.

Nemes Richárd (Terra Hungarica – balra), Kató András (Terroir Club)

Amúgy nagy humor, mindig derülök rajta, hogy Nemes Richárd leveleit Németh Richard rendszeresen olvashatja. Havonta egyszer legalábbis biztosan kapok egy mailt, például étteremtől, hogy van-e még hely a Gourmet Fesztiválon; sajtósoktól, hogy tudok-e pusziért-pacsiért Sziget-belépőt; vagy kőgazdag orosz oligarcháktól, hogy több tízmilliós nagyságrendben támogathatják-e a TH “igyálminket” kampányait. Nemes Ricsit meg hívogatják időnként, hogy ígérte, megy a kóstolóra, aztán mégse; meg hogy késik-e csak, vagy szokása szerint szimplán elfelejtette megírni azt a valamit; mikor jelenik meg már az interjú, amit felvettünk egy hónapja; és állítólag volt olyan is, aki egyből bekérdezett, mennyiért ír bújtatott PR-cikket a borairól. Nagy dolog a világ, én mindig is hittem: zongorát hajnalban a legkönnyebb lopni.

Öko, bio, organik

Ellenőrzött organikus gazdálkodás. Itthon annyi, mint a Biokontroll Hungária Kft. vagy a Hungária Ökogarancia Kft. szerlistájából válogatni, a munkára védjegyet kapni, azt a palackra ragasztani és büszkén mögé vigyorogni. A TH három évvel ezelőtt testületileg hozta meg a döntést: tagsággal csak azok a borászatok rendelkezzenek, akik valamely ellenőrző cégtől tanúsítványt kaptak. A moratórium most járt le, így azok, akik ugyan a valóságban eddig is ökológiai mezőgazdálkodást folytattak, de papírt arról nem szereztek, kikerültek a TH kötelékeiből. Aki megszerezte a certifikációt, vagy már benne van a hároméves átállási folyamatban, kint lesz november 18-án a Millenáris D pavilonjában. Harmincról mindenesetre huszonötre zsugorodott most a TH taglétszáma. Erre mondja Ricsi: “Nem az számít, mennyien vagyunk, hanem hogy mit csinálunk.” A komment az enyém: életet.

A Szent György-hegyi Bencze István borászata, vagy a Piroska-Orbán Szilvi és Piroska Tibi által életre hívott mátrai Kékhegy viszont ettől az évtől TH-tag, és én ennek, el sem hiszitek, mennyire örülök. Fontos műhelyek ők, alázattal, szenvedéllyel, természetszeretettel, számomra kifejezetten tetsző borokkal. István rajnaijai a műfajban szerintem itthon most mindent ütnek, patai sorstársaink, Tibiék előtt meg a a lazacba hajló szürkéjük és az Úrrátesziből szüretelt cserszegi-tramini házasításuk miatt voltam kénytelen mindannyiszor megemelni a sapkát. (Nekünk is lesz ilyen cuvée-nk a Kecskekőről, csak mondom.)

Spontán erjesztés – egység

Moderált kén, minimális természetes borkezelő anyagok, kaolin az aranyszínű sárgaság ellen, akár Ausztriában – azt mondja Ricsi, ilyesmikről rendszeresen diskurálnak egymás közt a TH-ban, gyűlésekkor. Az egység alapja azonban – az ökológiai növénytermesztésen túl – a spontán erjesztés. Ez ma már alap kitétel köztük, noha korábban, alakulásuk idején még úgy voltak vele: jó, használjunk fajélesztőt, mikor már a rózsafüzért is be kell hajítsuk a sarokba, csak ne azt az aromamódosító típust. Aztán, ahogy a tanúsítvánnyal rendelkezés terén, úgy a fermentációt illetően is jött a hard-line. És erről már beszélgettem itt veletek: ez látószög kérdése. A világot vagy a maga valóságában éljük meg, vagy festünk az arcunkra bézs pirosítót, lövetünk a mellbimbónkba ezüst piercinget és abban a hitben tartjuk magunkat, hogy egy Snétberger-szólót is el tudunk játszani két kanállal.

D pavilon, nov. 18.

Szóval, ha tényleg a tavalyi volt az eddigi legjobb, akkor mi véd meg bennünket attól, hogy az idei, a november 18-i Mitiszol? még jobb legyen? Tengernyi bor lesz kint, sörök, pálinkák, teák, kávék, üdítők, szörpök és a kedvencem: ivóvíz. Az organikus ételekért a Borganika, az Élő Bolygó Farm, a Házikó, a Natura Hill Zebegény, a Pipacs biopékség és a Zsámboki Biokert felel majd.

A borászatok: Barta Pince, Bencze Birtok, Bott Pince, Csobánci Bormanufaktúra, Dorogi Pincészet, Gajdos Pincészet, Hummel Pincészet, Karner Gábor, Kasnyik Családi Pincészet, Kékhegy Pince, Királyudvar, Losonci Pince, Mátyás Családi Pincészet, Maurer Oszkár, Meinklang, Pelle Pince, Pósta Borház, Ráspi, Somlói Apátsági Pince, Strekov 1075, Szászi Pince, Szecskő Tamás, Von Beöthy Pincészet, Wassmann Pince, Weninger Pincészet, Wetzer Péter.