Szik Mátyás remekelt a fiatal sommelier-k világversenyén

A háromszoros magyar sommelier bajnok Szik Mátyás az előkelő 4. helyet szerezte meg a 2017 Best Young Sommelier of the World versenyen, melynek idén hazánk adott otthont.

Szik Mátyás (fotó: innen)

A Magyar Tudományos Akadémián (MTA) megrendezett 2017 Best Young Sommelier of the World-ön elindult Szik Mátyás ritka tehetsége szakmájának, aki nem oly rég zsinórban háromszor húzta be a Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) éves rendes versenyein az első helyet, s vált így “örökös sommelier bajnok”-ká. Keveseknek sikerült ez, korábban csak Fabók Mihálynak (Gundel Étterem), őelőtte meg Kovács Antalnak (Pinceáron Borkereskedés). Először 2014-ben interjúztunk, amikor Matyi még a Prime Steak&Wine-ban dolgozott, és ilyeneket mondott:

(…)szeretnének megszervezni (már a MASOSZ – a szerk.) egy Közép-európai versenyt, de ott is azon fog múlni a dolog, tudtommal, hogy végül sikerül-e támogatót, szponzort találni. A normális nyilván az lenne, ha nem kéne körbekalapozni az országot, hanem az állam odaállna a szakma mögé. Másfelől: egy nemzetközi verseny – gondolok itt az Európa-bajnokságra – sokkal komolyabb kihívás. Aki külföldi mezőnyben szeretne versenyezni, annak egészen elképesztő tudásanyagot kell összeszednie. Ehhez minimum fél év felkészülés kell. Ugyanakkor az, hogy egy sommelier négy hétből hármat nincs bent az étteremben, mert versenyre készül, itthon elképzelhetetlen.

Nem ismerem ennek a mostani versenynek – amin indult Matyi – a hátterét, elég kevés infót juttattak el a szervezők a sajtóba (semennyit), de úgy látszik, találtak egy-két támogatót a verseny hazai megtartásához. Meg úgy tűnik, Matyi mostani munkahelye, Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest utcaszintjén üzemelő KOLLÁZS – Brasserie & Bar képes volt felnőni a feladathoz, hogy a versenyfelkészülésben ilyen módon támogassa, fogszorítva nélkülözze a pályáról a borban legfőbb emberét. Ha engem kérdeztek, ennél egyébként szerintem sokkal grandiózusabb volt az a boxgála, amit Szik úr otthon kellett leműveljen a kedves feleségével, akinek a keblét valószínűleg most is szorongatja egy nem oly rég született kisgyermek, és hát akik joggal várják el – nemzetközi verseny ide vagy oda –, hogy apa az esti fürdetést éppolyan akkurátusan lemenedzselje, mint a KOLLÁZS-ban esténként a sejkek vacsoraasztalát. De csak találgatok, nekem se gyerekem nincs, se milliárdos vendégeim, csupán hallom, hogy rendeséknél általában hogyan megy az ilyesmi.

fotó: innen

Fontos még, hogy tudjátok, ez az MTA-n megrendezett világbajnokság nem az a verseny volt, ahová a Magyar Sommelier Club (MSC) küldheti ki a saját versenyén első helyet szerzettet. Az MSC az Association de la Sommellerie Internationale-nál (A.S.I.) akkreditált egyesület, úgyhogy ők tök más pályán mozognak. Erről is beszélgettünk korábban; egy éve arról kérdeztem Matyit, miért nem indult a főnixmadárként újjáéledt MSC országos versenyén, hiszen akkor a legek legjére, az A.S.I. világbajnokságra is kvalifikálhatta volna magát (feltéve, ha első lett volna).

Elvi okokból nem neveztem a Kovács Gábor-féle versenyre (ő az MSC elnöke – a szerk.). Nem hiszek a széthúzásban. Az egységben, az összefogásban hiszek, és nagyon kicsinek tartom Magyarországot ahhoz, hogy két sommelier egyesület működjön benne. Azt gondolom, hogy megállapodásra kellene jutnia a két társulásnak, mert a széthúzással rengeteget veszíthet ez a fejlődésben lévő, törékeny szakma.

És hát úgy tűnik, hogy Matyi képes volt komoly összefogásra bírni egymással teljesen konkurens cégeket, borkereskedőket, elég ha a két legismertebbet, a Bortársaságot és az In Vino Veritast említjük, és akik az elmúlt négy hónapban boraikkal támogatták a fiatal sommelier felkészülését. Az eredmény magáért beszél. Matyi sajnos lecsúszott a dobogóról, de azért egy világbajnokságon negyediknek lenni, nem olyan kellemetlen, hogy csak Xanax-szal lehessen abszolválni az esti alvást.

Gratula!