Louis Roederer Awards: Pintér Árpád gasztrofotós a legjobbak között

A 2017-es Louis Roederer International Wine Writers Awards művészeti kategóriájában Pintér Árpád versenyművét is beválogatták a legjobbak közé. A díjátadóra szeptember 12-én kerül sor Londonban.

A mi világhírű, gyöngyöstarjáni gasztrofotósunk, Pintér Árpi

A nemzetközi borírói szakma rangos versenyének számító Louis Roederer Awardson egy fotójával Pintér Árpád gasztrofótós (PIXELTASTER) is bekerült a legjobbak közé. A 2004 óta megrendezett nemzetközi megmérettetés versenykategóriáit évről évre növelték a szervezők, így 2009-től már a fotósokat is díjazzák az újságírók, borszakírók, borbloggerek mellett. Összesen hét kategóriában fognak elismeréseket osztani, de önmagában már az is nagy eredmény, hogy valakit egyáltalán  beválogatnak és olyan nevekkel kerülhet egy kalapba, mint például Tim Atkin MW vagy Julia Harding MW.

A borvilágból jól ismert, legendás márkák által támogatott díjátadóra szeptember 12-én kerül sor a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts). A zsűri borszakírókból, újságírókból, alapvetően a gasztronómia, az ital és a bor területéről érkező szakemberekből áll (névsor, zsűritagok bemutatkozása: itt). Pintér Árpi kategóriájának, az “Artistry of Wine Award”-nak a pályamunkái itt tekinthetők meg. Hogy Árpit miért ezzel a zsigulis képével választották be, azt nehéz megfejteni, de tény, hogy a hangulata kiemeli kategóriatársai közül. A fotó szüreti időben készült, a napszámosok ebédszünetében és szinte egyből előhívja illatmemóriánkból a szeptemberi indiánnyárban felhevült, vastagon poros, szakadozó műbőr-műszerfal fejfájdítóan szúrós, hányingert keltő szagát. A fő téma a szőlősorok közt talált madártoll, ami nappal a ruszki autópiac legnagyobb példányszámban és a legtovább gyártott, 1500-as motorral felszerelt típusát – mint az elnyűhetetlenség szimbólumát – ékesíti. Este pedig – én látom magam előtt ezt is – borgőzös aura alatt érlelődő, olajfoltos kantárosnadrágot viselő férfiak mártják a toll hegyét bíborkadarkába, és barnaszofit csócsálva, mátrai vörösfröccsöt poharazva írják vele az idők könyvét.

Pintér Árpitól (PIXELTASTER) a Louis Roederer Awardsra beválogatott pályamunka

Árpi nem fog tudni kiutazni Londonba, a hétvégén beszéltem vele erről a Várban, ahol együtt rabszolgáskodtunk Czinege Tamás standján. Mindkettőnknek csak annyi lett volna a dolga, hogy simogassuk és Máté Péter örökzöldekre a térdünkön lovagoltassuk (de csak az azt kiérdemlő!) vendégeket, ehelyett viszont a rakodókocsi fogójába, az “L”-es méretű Big Green Egg-ek tetőmarkolatába, meg nagyon-nagyon ritkán egy feles pohárba kapaszkodhattunk… Árpi is oszlopos tagja Czinege Tamás új gasztroformációjának, a Gastro-Hack-nek; általában ő készíti a képi anyagainkat a Facebookra, a nagy közös családi-baráti-kollegális albumunkba, amiből nem oly soká talán egy publikált verzió is megjelenik a Wine Flow gondozásában, a Jóisten sugallatára, Czinege úr német márkájú (semekkora) autójára felvett gyorshitelből, a faszénen izzó forradalmi időknek, fekete gumikesztyűben elkövetett hőstetteknek, a soha el nem múló fiatalságunknak emléket állítva. De ez még odébb van. Jöjjenek a Louis Roederer Awards kategóriái az aspiránsok neveivel.

Mi már a hétvégén koccintottunk Árpi sikerére, nevezetesen, hogy ismét felfigyelt rá a világ

Champagne Louis Roederer Artistry of Wine Award 2017

Tim Atkin MW

Johan Berglund

Gretchen Greer

Árpád Pintér

George Rose

Jon Wyand

Champagne Louis Roederer Emerging Wine Writer of the Year 2017

Morgan Dunn

Christian Holthausen

Miquel Hudin

William Kelley

Simon Reilly

Sophie Thorpe

Ramos Pinto Online Communicator 2017

Tim Atkin MW

Julia Harding MW

Richard Hemming MW

Andrew Jefford

Wink Lorch

Ronald Washam

Domaine Faiveley International Wine Book of the Year 2017

American Rhone: How Maverick Winemakers Changed the way Americans Drink Wine – Patrick J. Comiskey

I Taste Red: The Science of Tasting – Jamie Goode

Empire of Booze: British History through the Bottom of a Glass – Henry Jeffreys

Volcanic Wines: Salt, Grit and Power – John Szabo MS

Domaines Ott International Feature Writer of the Year 2017

Jon Bonné

Nina Caplan

Felicity Carter

Alice Feiring

Michael Fridjhon

Rebecca Gibb

William Kelley

Rupert Millar

Margaret Rand

Simon Woolf

Mazzei International Wine Columnist of the Year Award 2017

Tim Atkin MW

Jon Bonné

Nina Caplan

Andrea Frost

Andrew Jefford

Pio Cesare Food and Wine Writer of the Year 2017

Fiona Beckett

Nina Caplan

Natasha Hughes MW

Dan Keeling

Sophie Menin

Matt Walls

További részletek: www.theroedererawards.com