A Káli-medencéből fog érkezni a borbárok új közös bora

A hazai borbárokat tömörítő, Egytőről fantázianevet viselő projekt újabb mérföldkőhöz érkezett: a következő közös bor – egy olaszrizling – a köveskáli Pálffy Pince közreműködésével fog elkészülni, és a bárok polcaira kerülni 2018-ban. A Pálffy Gyuláéknál tett látogatás során a csapat ismét egy kis zöldmunkában részesülhetett.

Arrafelé tetejezésnek hívják, mifelénk hegyelésnek, de a legelterjedtebb elnevezése annak a bizonyos műveletnek, amikor a támaszon túlnövő és ezért már visszaboruló hajtásokat a felső drót fölött 20 centire visszavágják: csonkázás. Legutóbb Sebestyén Csabinál hónaljaztunk (ami a nyári rügyekből növekedő hajtások eltávolítása, amelyek a levelek hónaljában jelennek meg), most pedig tehát a csonkázás rejtelmeiben veszhettünk el testületileg. És tettük ezt azért, mert kezdünk kifogyni az első közös Egytőről-borból, így Szekszárdon is, újabban pedig a Káli-medencében is az utánpótláson munkálkodunk. Ahogy a projekt halad előre, úgy fogunk még egy-két borvidéket és borászatot és szőlőfajtát beemelni a közös szortimentbe, de túlzásokba nem szeretnénk esni. Legyen most újra egy könnyed, gyümölcsbomba szekszárdi kékfrankosunk (vagy kadarkánk?), egy káliasan ásványos érzetű, de szintén bisztrósra hangolt olaszrizlingünk, és a fene tudja, jövőre talán egy tokaji furmintunk vagy somlói hárslevelűnk, utána meg esetleg egy bikavérünk…

Csonkázunk

A lényeg, hogy minden borkészítési folyamat – a szőlőmunkától a pincemunkán át az üvegcsékben történő házasításig – közös erőfeszítés eredménye legyen. Fontos továbbá, amit eddig is hangsúlyoztunk, de a biztonság kedvéért ezúttal is megemlítjük, hogy kizárólag a Kárpát-medencében autochtonnak számító szőlő- vagy borfajta jöhet számításba részünkről. Miután a borok elkészülnek, csak az Egytőről-borbárokban lesznek kaphatók, egységáron.

A Egytőről-tagok összetétele némiképp megváltozott, tekintve, hogy a kecskeméti Köz’Pont és a nemrég bezárt ETAP borbár kiesett. Ezen a ponton, mint az ETAP egykori szakmai koordinátora hadd áruljam el, hogy fáj a dolog, fogom is még egy jó ideig gyászolni a helyet és a belefektetett munkát magamban, de ami az Egytőről-ben való részvételemet illeti, így legalább feloldódik az a fura skizofrén érzet, amit az ETAP-os és a Wine Flow-s szerepeim egyidejűsége okozott. Ezentúl a Wine Flow PR-Event-Marketing, mint komunikációs partner vesz részt a projektben, úgyhogy ezeknek a remek túráknak, a jövőbeni közös programoknak és bármilyen értelmű aktivitásoknak én leszek a krónikása, amely szerepkör továbbra is óriási megtiszteltetés számomra.

A csapat egy része

Ami még fontos, és nem árt, ha már most beírjátok a naptáratokba, hogy 2017 augusztus 17-én, remélhetőleg egy csodálatosan napsütéses napon a Bazilikánál található 0,75 Bistro teraszán Egytőről teraszbulit fogunk tartani a Sebestyén Pince, a Pálffy Pince, illetőleg a többi borbár részvételével. Mindenki hoz 2-3 Kárpát-medencei szőlőfajtából készült bort, amit a teraszon felállított jégvödrös standokról fogunk a kedves borkedvelő közönség poharába töltögeti, annál remélhetőleg sokkal-sokkal jobb muzsikákra, mint amilyeneket mi hallgattunk a szállásunkon a tábortűz mellett.

Házunk Mindszentkállán – a Káli-medencei túránkon itt szálltunk meg, ebben a csodálatos, frissen felújított, egyébként legfőképp családok számára kialakított nagyházban, aminek roppant idilli kiskertje van tűzrakóval. Nos, mi itt licitáltuk egymás ízlésére a sajátunkat zeneileg, aminek ugyan óriási röhögés lett a vége, de azért abban megegyeztünk, hogy ezt tirátok semelyik Egytőről-bulin, soha, soha nem fogjuk rátukmálni. Mert ki hallgat már Carpe Diemet meg 4F Club-ot, nem?

Ha további képeket nézegetnétek rólunk, ahol szuperszépnek és hiperokosnak tűnünk, katt ide.

Egytőről tagok:

 • 0,75 Bistro
 • VinoPiano Borbár
 • Palack Borbár
 • Tasting Table
 • Doblo Wine Bar
 • Cuvée Borszaküzlet és borbár (Szombathely)
 • Eleven Bor&Tapas
 • Andante Borpatika
 • Sebestyén Pince (Szekszárd)
 • Pálffy Pince (Köveskál)
 • Wine Flow
 • Bortársaság