Brutális jégeső tarolta le a Mátrai Borvidéket

Szinte teljesen letarolta a mátrai borvidéket a szombati jégeső, a kár legalább 100 millió forint lehet az M1 aktuális csatorna vasárnapi közlése szerint.

A kép illusztráció – innen származik: pixabay.com

A helyszíni beszámoló szerint Karácsondon és a környező települések szőlőültetvényein is nagyon nagy a baj. A gazdák szerint az év eleji fagy és a mostani jég “gyakorlatilag teljesen tönkretette az idei termést”, így már inkább a jövő évre kell készülniük.

A domboldalról lezúduló sáros, hordalékkal teli víztömeg kisebb fákat, kerítéseket is kidöntött – hangzott el a műsorban.

Mint azzal többször kérkedtem, jó ideje már nemcsak a klaviatúrapüfölés mentén akarok érteni a borhoz, de annak keletkezési folyamatát is közelről, feltűrt ingujjal, a kapa nyelét megragadva szemlélem. Mátraalján, Gyöngyöspatán, a Gereg-dűlőben határoztuk meg azt a helyet, ahol másodmagammal bort szeretnénk készíteni. Állítólag mi is kaptunk valamicskét a jégviharból, de ha lehet hinni a helyiek gyorsszemléjének, a környékünk viszonylag megúszta. A héten megyünk az állapotokat a saját szemünkkel felmérni, borászokkal beszélgetni. Jelzem majd, hol mekkora a kár. Nem flow-élmény munka lesz, már látom…

MTI alapján