Piacon a borbárok közös bora!

Tovább pörög a hazai borbárok projektje – az Egytőről nevet viselő kezdeményezés célja a Kárpát-medencei szőlőfajták és a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. A tagok közös bora elkészült, és a projektben részt vevő borbárokban már kóstolható.

fotó: Winelovers

Elkészült a tavaly év végi kezdeményezés, az Egytőről-projekt első, közös bora, amely a Doblo Wine & Bart, a 0,75 bistrót, a Palackot, az Andante Borpatikát, a Köz’Pontot, az ETAP Wine Bart, a Tasting Table-t, a VinoPiano Borbárt, továbbá a Bortársaságot, a Sebestyén Pincét és a Wine Flow boros oldalt tömöríti.

A projekt nevére 2017 januárjában szavazhattak a borkedvelők, akik a Kékfrankos Április Nagykóstolóján, a Corinthia Hotelben meg is kóstolhatták azt.

Az Egytőről-projekt kékfrankosának alapanyaga Sebestyén Csaba területeiről származik, és a bor elkészültét is a szekszárdi borász felügyelte. Az Egytőről Kékfrankos a projektben résztvevő borbárokban már kapható palackra és poaharas áron is.

És hogy milyen lett a bor?

Az illat primőr gyümölcsösséget hordoz, leginkább cseresznye, meggy, kék szőlő formájában. A korty könnyű, szellős, megfelelő savtartalommal, érintésnyi simogató tanninnal megtámogatva. A meggyes, cseresznyés, málnás gyümölcsösség dominál ízben is. Összességében véve könnyen érthető, jól iható bor ez, a neki szánt szerepet tehát tökéletesen betölti. (Borrajongó)

(…)primőr borokat idéz az illata, de azoknál azért izgalmasabb. Főként cseresznye és meggy, de kevéske fűszerességet is éreztünk. A korty könnyed, egészen laza. Egyenes, karakteres sav és érintésnyi tannin. Ízben is hozza az illat jegyeit, egyértelmű gyümölcsök, málna, cseresznye. Nem bonyolult bor, de piszok jól csúszik, a visszafogott alkohol pedig nem fog minket megakadályozni egy második vagy harmadik pohárban sem. (Borsmenta)

A hosszú távú kezdeményezés tagjai további, közösen létrehozott, főként a fiatalokat megszólítani igyekvő rendezvényekben és borokban látják összefogásuk jövőjét. Az idei szüretből ennek megfelelően Magyarország legnagyobb területen termesztett borszőlőjéből, az olaszrizlingből készítenek egy szintén könnyed, gyümölcsös karakterű, csavarzáras bort.

Az Egytőről Facebook-oldala: www.facebook.com/egytorol