A MÁK sommelier-je nyerte az MSC versenyét

Március 10-én a Continental Hotel Budapestben rendezte meg a Magyar Sommelier Club (MSC) évi nagyversenyét, melynek döntőjébe végül Angerman László, Kovács Norbert és Horváth Máté jutott. Az egész napos megmérettetés győztese Horváth Máté lett, a MÁK Bistro sommelier-je.

Balról: Kovács Norbert, Horváth Máté, Angerman László

A verseny délutáni etapjára érkeztem, a látványosabb részére, ahol már különféle szituációkban is helyt kellett állniuk a versenyzőknek. A döntősök, Horváth Máté, Kovács Norbert és Angerman László összesen négy feladatot kaptak a döntőben:

  • az első részben a versenyzőnek fogadnia kellett a vendégeket, majd asztalhoz kísérni és felvenni a rendelést egy idegen nyelven;
  • ezt követően pezsgőt kellett felszolgálni;
  • a szituációs feladat után hibás borlap javítása következett;
  • majd egy megadott ételsor mellé borokat és italokat kellett ajánlani;
  • aztán újra szituációs feladat: dekantálás a vendég asztalánál;
  • utána az egyik legnehezebb: borok és párlatok felismerése vakkóstolással (nézőközönség előtt… a hideg kiráz tőle);
  • végül kapott mindenki egy meglepetés feladatot.

Nekem egyrészt vendéget kellett játszanom – a mindig elbűvölő Bánlaki D. Stellával –, másrészt a szerepemből nem kizökkenve értékelnem kellett a versenyzőket egy elég komoly szempontrendszer szerint. Kérdeztem a versenyt szervező MSC elnökét, Kovács Gábort, hogy akkor nekünk majd ott kell csöndben ülnünk, jól fésülten, viselkedve, vagy szabad azért életszerűvé tenni a történetet? Gábor válasza az volt, hogy abszolút szabad, mondván: nem cél totálisan laboratóriumi körülményt teremteni, így is eléggé mesterkélt a szitu, minek után mintegy 50 fős nézőközönség, meg egy 5 fős szigorú, rángó halántékú zsűri előtt kell a versenyzőknek teljesíteni.

Erre odajött Kovács Anti, a verseny főbírája, háromszoros (tehát örökös) magyar sommelier bajnok és finoman helyreigazított:

Okoskodásra, majomkodásra tehát nem volt lehetőség mégse. Mutatom közben az értékelőlapot:

A vörösbor dekantálásánál többnyire ugyanezen szempontokat kellett figyelembe venni, továbbá a versenyző megjelenését, modorát, értékesítői képességeit – ect.

Itt egy hibás borlap:

Ez nem volt nehéz, egyedül itt éreztem azt, hogy pariban lennék a srácokkal. Kovács Norbinak persze ezek a borok okoztak azért némi fejtörést, mivel ő Ausztriában dolgozik sommelier-ként, így az ottani – meg úgy általában a nemzetközi – választékot jobban ismeri.

Ami a bor- és italajánlást illeti a megadott ételsor mellé, na az megint szép mutatvány volt. A sommelier szakmának, mondhatni, ez a fundamentuma. Mindhárom versenyzőtől elhangoztak olyan ajánlások, amelyek egészen biztos, hogy ismeretlenek voltak a zsűri számára – és ezzel nem akarok semmi negatívat mondani az ítészekről. A versenyzők egyszerűen annyira innovatív, magas gasztronómiát űző éttermekből jöttek, hogy az, aki nem jár heti rendszerességgel ilyen és ehhez hasonló intézményekbe étkezni (nem repire, nem puszira, hanem saját büdzsére), az kötve hiszem, hogy tökéletesen tárgyilagos, irodalmi kifejezéssel élve: “mindentudó” perspektívából képes értékelni, megnyilvánulni. Tudjuk: mint egy a narrátor, aki felülről figyeli az eseményeket, mindent tud és mindent lát, ismeri a múltat és a jövőt, és olyasmivel is tisztában van, amivel esetleg egyetlen “karakter” sem.

Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke

Szerintem Horváth Máté itt nyerte meg a versenyt. Brillírozott. És hát csupa olyan dolgot mondott, amit a teremben rajta kívül soha nem hallott még senki. Sokkolt a felkészültsége!

A (nemzetközi) borok és párlatok felismerése elnevezésű feladat önmagáért beszél. Csak az öt fős zsűri tudta, mi van a versenyzők poharában, így számomra rejtély, végül ki mennyi pontot szerzett itt, a meglepetés feladatnál viszont megint magyar borok jöttek. Öt bor címkéjét láthattuk kivetítve 1 percig. Aztán a versenyzőnek emlékezetből sorba kellett raknia őket, és ételt ajánlani mellé.

Feszült figyelem

Mivel minden feladatra néhány percnyi idő állt csak rendelkezésre, a hangulat mindvégig drámai volt: feszült csönd, remegő kezek, gyöngyöző homlokok. Köszönöm az MSC-nek, hogy belülről élhettem át ezt a remek eseményt! Egyúttal szívből gratulálok a győzteseknek, Horváth Máténak (1. hely), Angerman Lászlónak (2. hely), Kovács Norbertnek (3. hely).

Horváth Máté a verseny győzteseként jogot nyert Magyarország képviselőjeként az „A.S.I. Contest of the Best Sommelier of Europe and Africa 2017” bajnokságon részt venni, Ausztriában. A versenyt május 8-án tartják. A helyszínről élőben jelentkezünk majd!