Ki lesz az Év Sommelier-je 2017-ben?

Az Év Sommelier-je verseny immár második alkalommal kerül megrendezésre, szervezője és rendezője a Magyar Sommelier Club. Az A.S.I. (Nemzetközi Sommelier Szövetség) verseny lebonyolítási rendszere értelmében a verseny több fordulóból áll, időpontja: március 10.

fotó: innen

A verseny célja a sommelier hivatás szakmai elismerésének növelése, illetve a sommelier munka értékének elfogadtatása.

A verseny időpontja: 2017. március 10.

Helyszíne: Continental Hotel Budapest, 1074 Dohány utca 42-44.

A résztvevők száma nincs korlátozva. Minden jelentkező, aki betöltötte a tizennyolcadik életévét és a vendéglátásban a munkaideje legalább kétharmadát az italokkal történő feladatok (itallap, borlap, étlap szerkesztése, italok beszerzése, tárolása, felszolgálása, illetve étel-ital ajánlása, menü összeállítása, borvacsorák összeállítása) ellátásával tölti, jelentkezhet a versenyre.

A versenyre a nevezési díj 10 000 Ft, melyet előzetesen március 8-ig kell átutalni, vagy postai csekken befizetni a Magyar Sommelier Club OTP Bank 11703006-20475510-00000000 számú számlájára. A szervezők kérik a megjegyzés rovatba beírni: Az Év Sommelier-je.

A verseny menete

“Első erjedés”

Érkezés: 2017. március 10., péntek, 9.00 óra – Continental Hotel Budapest

  • A feladatokat írásban kell megoldani, melyek a következők:
  • Az első részben egy 60 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, amelyben a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra, illetve a hazai és külföldi borászatokra és boraikra vonatkozó kérdések szerepelnek;
  • A második részben 2 bor felismerése, és jellemzése (szőlőfajta, borvidék, évjárat);
  • A harmadik részben 3 párlat felismerés és jellemzése;
  • A negyedik részben 2 étel és hozzá illő borok párosítása;

A feladatok végeztével minden versenyző számára két és fél óra pihenő, illetve felkészülési idő áll rendelkezésére!

A verseny napján délelőtt 11.00 órától a verseny végéig kóstolási alkalmat biztosítanak borbarátoknak, borrajongóknak, lelkes borkóstolóknak és mindenkinek, akik szívesen kóstolnak egy nem mindennapi borokat felvonultató sommelier-kóstolón.

A teszt feladata zártkörű, azon csak a versenyzők, a zsűri és a sajtó vehet részt. A vakkóstolásra és az étel-borok társításra korlátozott létszámban már lehet a nézőknek, szurkolóknak és barátoknak a teremben tartózkodni.

“Második erjedés” – A döntő

2017. március 10-én, pénteken 15:00 órakor a Continental Hotel Budapestben. A döntőre nézőként, szurkolóként várnak minden érdeklődőt. A döntőbe az elődöntő első három helyezettje jut, de a döntőbe jutást csak az elődöntő okleveleinek átadásakor hirdetik ki.

A döntő feladatai eltérőek az előző fordulók feladataival. Az első részben a versenyzőnek fogadnia kell a vendégeket, majd asztalhoz kísérni és felvenni a rendelést idegen nyelven.

Ezt követően pezsgőt kell felszolgálni.

További feladatok:

  • Hibás borlap kijavítása;
  • A megadott étel sor mellé borokat és italokat ajánlani;
  • Dekantálás a vendég asztalánál;
  • Borok és párlatok felismerése vakkóstolással;
  • Meglepetés feladat.

A három versenyző egymást követően szerepel. A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő 41 perc, amely a feladatonként meghatározott időkorlátokból adódik össze. A még rendelkezésre álló időről szakaszosan tájékoztatják a versenyzőket. Mindhárom versenyző munkájáról videofelvétel készül.

Zsűri

A legalább öttagú zsűri tagjait a Magyar Sommelier Club delegálja a borászat, borkereskedelem, az éttermi és szállodai szakma, a szakoktatás, a gasztronómiai média képviselőiből és az előző évek magyar sommelier bajnokaiból. A zsűri elnöke a Magyar Sommelier Club elnöke.

A verseny győztese jogot nyer Magyarország képviselőjeként az „A.S.I. Contest of the Best Sommelier of Europe and Africa 2017” bajnokságon részt venni.

Kötelezettségvállalás

A verseny minden indulója, mint a verseny lehetséges későbbi győztese a verseny megkezdése előtt aláírásával vállalja, hogy győzelme esetén 2017. december 31-ig a Magyar Sommelier Club rendelkezésére áll a szervezők felkérésére rendezvényeken, versenyeken, kiállításokon, valamint a Sommelier Iskola előadásain, mint „Az Év Sommelier”-je képviseli és népszerűsíti a sommelier szakmát.

A verseny első hat helyezettje egyben vállalja, hogy a Magyar Sommelier Club rendes jogú tagjává válik, amennyiben még nem tagja a Clubnak.

Jelentkezni a “Nevezési Lap” kitöltésével lehet az online letölthető (www.sommelier.hu) nevezési lapon, illetve versenyre jelentkezés személyesen:

Magyar Sommelier Club – Sommelier Iskola 1061 Jókai tér 7. (Borház)

Jelentkezési határidő: 2017. március 8.