Olaszrizling szerintünk – BESZÁMOLÓ

Az Olaszrizling szerintünk az egyik legjobb dolog, ami télen történhet a Balatonnal, legalábbis annak északi részével. A fajta igen nagy hányadot tesz ki a déli partiak ültetvényeiből is, ám izgalmas, emlékezetes (helyi) olaszrizlingeket a Balatonfüred-csopaki, badacsonyi, Káli-medencei és természetesen a somlói terroirok képesek adni. Szerintem ebben olyan nagy vita nincsen köztünk. Beszámoló.

fotó: innen

Mielőtt a borok értékelésére rátérnék, fontos megemlíteni, hogy az Olaszrizling szerintünk-nek van egy komoly borászközösségi aspektusa is. A rendezvény előtt a termelők összeülnek, megvitatják az aktuális borvidéki kérdéseket, másnap pedig ennek a borozós tanácskozásnak a sajtó elé tárják a végeredményét. Idén szőlőállapotbeli, ingatlanspekulációs témákat érintett a sajtótájékoztató, meglehetősen szomorú hangvételben. Kövesdi kolléga megírta ennek a kivonatát, én ehhez alább csatolnám Jásdi István, az esemény ötletgazdájának összegzését:

“A borász-szakmai leírások helyett, ezúttal elsősorban a jövőről beszélgettünk. A bor- árakról, a piacról és a szőlő-árakról. Arról, hogy a mai szőlő felvásárlási árakból nem lehet gazdaságosan ültetvényeket fenntartani. Arról, hogy az északi part ikonikus kirakat-szőlői kipusztulóban vannak és a partot sújtó tavaly júliusi jégverés csak utolsó csepp volt a balatoni pohárban.

Majdnem minden kis parcella szőlőben, amelyik látja a tavat, arra vár a gazda, hogy előbb-utóbb építési övezetté minősítik. Csakhogy, ha a már ma is a nyarak 4-5 hetes időszakában csúcsra járatott vízpartot tovább terhelik, összeomlik a sekély tó élővilága. Ha összeérnek a part-menti községek és városok, ha a nyaralók ablakaiból a szomszéd fürdőszobájába lesz csak kilátás, elveszíti az értékét a nyaraló is.  A balatoni szőlők ügye tehát nemcsak a bortermelők ügye. A Balaton part olyan nemzeti kincs, amelyért felelősek a borászok, a borász-szervezetek, az önkormányzatok és a kormány. Miközben a szőlő és boros gazdák tekintélyes része és egyes önkormányzatok konfliktusokat is vállalva mindent elkövetnek a táj megőrzéséért, más hatóságok a rendelkezésükre álló eszközökkel sem élnek és olyan lépéseket tesznek – mint a zártkertek szőlőivel kapcsolatos új intézkedés – amelyek pontosan az ellenkező irányba mutatnak és a negatív folyamatokat tovább erősítik.”

Jásdi István – fotó: innen

Ha elolvassátok a fentebb linkelt cikket is, különös tekintettel Ambrus Tibor csopaki polgármester mondandójára, akkor bizony egy vészjóslóan negatív vízió rajzolódik ki, mégpedig az, hogy Csopak, de ne legyenek illúzióink, a Balaton északi területein is sok-sok szőlőskert menthetetlenül el fog tűnni rövid időn belül. Nem akarok messzi példákkal élni, de olyan ez az egész csopaki sztori kicsiben, mint a klímaváltozás nagyban. Most még nem érezzük a saját bőrünkön, kurva messze vannak a poláris sapkák, fene tudja, hogy tényleg annyi jeget veszítenek-e évente, mint a híradások mondják. Amúgy is mínusz-rekordokat döntögetett az idei tél, taknyos megint mindenki, felesleges szarkavarás ez az egész. Mondják legalábbis olyan komoly helyeken, mint a nagybetűs tengerentúl. De ne politizáljunk, térjünk vissza Csopakhoz. Szép helyen fekszik, jó dombon, ez a baja speciel. Méregdrágák a telekárak, de a hely annyira rendkívüli, hogy akinek van egy rakat pénze és a fejébe vette, hogy márpedig ő itt ingatlant, telket akar szerezni, sajnálatos módon viszonylag zökkenőmentesen meg is tudja tenni. Meg tudja tenni a természet, a tájkép, végső soron a borkultúra és a helyi tradíció továbbéltetése kárára.

De beszéljünk kellemesebb dolgokról.

Kling József azt írja beszámolójában, hogy gyenge olaszrizlingeket kóstolt az Olaszrizling szerintünk-ön. Ráadásul sokan is voltak a vendégek: könyökök, sörhasak ütköztek futószalagon… Nézzük ennek a jó oldalát: a borkóstolók színtere társasági színtérré vált; a borkóstoló-események végre betöltik valódi rendeltetésüket. Akik szakmázós jelleggel nyersanyagot akarnak gyűjteni, követeljék ki egy ilyen rendezvénytől, hogy legyen szakmai részleg, elkülönítve azt az eredetitől térben és/vagy időben. Mivel egyébként a borászoknak is szüksége van valós visszajelzésre – Klinghez hasonlóan én is hiszek ebben –, elismerem, tényleg jogos igény a borszakíróktól, újságíróktól, hogy ők hadd lötyögtethessék a borukat a saját kis intakt világukban, zavartalanul jegyzetelve. Ami engem illet, a tömeggel szemben a legtöbb esetben – épp az imént mondottak miatt – toleráns tudok maradni. És be kell valljam, szeretem az olaszrizlinget is. Értem, pontosabban érteni vélem a problematikáját; hogy túl sokféle stílus készül belőle, és hogy talán az olajos, nagytestű jelleg, a nem ritkán észrevehető botritiszes mellékzöngék nem feltétlenül állnak jól a fajtának.

fotó: innen

A tavalyi Kódex-bírálaton az a termelői törekvés, hogy a korábbinál sokkal egységesebb legyen az olaszrizling iránya, az úgynevezett “Hegy-” és “Dűlőbor”-ok 2015-ös évjáratain már jól lemérhető volt. Vékonyabb test, moderált alkohol, élénk savak, tiszta aromaprofil. Nem mondom, hogy maradéktalanul egyetértek azokkal, akik szerint az olaszrizlinget a tulajdonságai eleve a középmezőnybe utalják. Mindenesetre tény, hogy a Nagy Bornak elkészített olaszrizlingek többször halnak bele saját szépségükbe, mint amazok, amelyeknél a kevesebb több elve érvényesül.

Kóstolási jegyzetek

Természetesen képtelenség lett volna minden bort megkóstolnom mindenkitől, de azért igyekeztem annyi ismeretet begyűjteni, amelyből egy átfogó kép kirajzolódhat – már ami az északi parti olaszrizlingeket illeti. Mert hát csekélyke mértékben Eger és Somló is képviseltette magát, de ennek még statisztikai vonatkozásban sincs túl nagy jelentősége.

Bujdosó Pincészet – Olaszrizling-Rajnai rizling házasítás 2015

Hogy rögtön egy kiugró tétellel kezdjem, íme ez a házasítás. Ebben a cikkben most nem esett szó arról, hogy egyre többek szerint lenne örvendetes irány, ha az olaszrizlinget házasításokhoz használnák. Itt, ebben az interjúban felvetettük, bár nem rajnai-, hanem furmint-konstellációban. A rajnai sem biztos, hogy tévedés mint irány, mindenesetre Bujdosó Ferencnek ez a 2015-ös bora, a maga 9 gramm/liter természetes maradékcukrával erősen billen az édesség irányába, kárára. Hiányzik egy kis frissesség a borból, hogy kellemesebb legyen fogyasztani. 79 pont

Borbély Családi Pincészet – Bács Hegy Olasz Rizling 2014 és 2015

Borbély Tamás saját szortimentjében prémium borként pozicionálja a bazalt alapú, agyagos művelhető talajréteggel rendelkező Bács-hegy alapanyagából készített olaszrizlingjeit. A bor a kezdetekben mindig új fában érlelődik, 6 hónapig. Ami mindkét évjáratra igaz: olajos textúrájú, komplex, jó savú borok. Míg a 2014-es évjárat teltebbnek, és ezzel együtt sajnos nehézkesebbnek hat, addig a 2015-ös valamivel kellemesebb fogyasztású, egyszersmind uralkodóan kesernyés. Ez a “fajta-kesernye” az, voltaképp, ami a fogyasztókat sokszor megosztja. Ma már olyan szakmai álláspont is létezik, miszerint ez az ún. mandulakesernye nem fajtajelleg, és mivel egyre több olaszrizlingben nem is találkozni vele, gyanítom, elfogadottá fog válni. 82 és 83 pont

2HA – Pezsgők

Török Csaba zero-dosage, 3 g/l, 6 g/l és 9 g/l cukrú, méthode tradittionnelle olaszrizling pezsgőit is bemutatta, és még csak nem is pult alól. Ugyanarról a tételről van szó természetesen mind a négy esetben, a borász viszont szeretné eldönteni, hogy mi legyen pezsgője végleges iránya. Szerinte és a helyszínen sokak egybehangzó véleménye szerint a 3 g/l cukor útja lesz az igazi… Kenyérbeles, kezdődően gyógynövényes, de tiszta illatú és ízű, sűrű, apró buborékokkal rendelkező italról van szó. Az esemény egyik legjobb tétele volt, amit véletlenül sem lenne értelmes dolog champagne-i mércével mérni! 87 pont

2HA – Olaszrizling 2015

A jól ismert stílusban elkészített vaj-, pop-corn-, vaníliabomba. Lágy, telt, koncentrált, alapvetően mediterrán hangulatú. Török Csaba mindig is eltért a középúttól, és ez a borvidékén bosszant is sokakat, míg másokat éppen inspirál. Ha azt mondjuk persze, hogy kell az olaszrizlingnek egy letisztult irány, egy egységes, nemzetközileg is jól kommunikálható stílus, akkor ez a bor abból bőven kilóg, ezzel együtt tapasztalatból tudom, ez a tétel egy sikeres termék a gasztronómiában. 84 pont

Szászi Pince – Szentgyörgy-hegyi Olaszrizling 2015

Körtés, már-már birsalmás illat, délies érettség, jól kitapadó cser, telt test, mézes, alkoholédes ízkép, olajos korty. Őserő ez a bor. Akik az olaszrizlingtől filigránabb vonásokat várnak, azok Szászi Endrének ebben a tételében nem fogják megtalálni a számításukat. 84 pont

Szászi Pince – Badacsonyi Olaszrizling 2013

Illata is, íze is mézes, aszalt gyümölcsös, enyhén sajtos. Csergazdag a korty, de cukor is maradt benne bőven: 20 gramm/liter. Ha nem is lomha, de lágy karakterű. 83 pont

Szent Donát Szőlőbirtok – Olaszrizling Pezsgő 2009

Pattintott köves, körtehéjas, füstös aromatikájú ital 9 gramm/liter savval, zéró dosage-al. 2010 márciusától 2016 áprilisáig ért seprőn, így toastos, kenyérhéjas jegyekben sem szűkölködik a korty. Szép felhabzású, apró-sűrű buborékszerkezetű, ízgazdag. Kovács Tamás ezt a pezsgőt még Szentesi József segítségével készítette el, a jövőben azonban a maga útját szeretné e tekintetben is járni. 87 pont

Szent Donát Szőlőbirtok – Slikker Olaszrizling 2015

Az olaszrizling a Csopaki Kódex követelményrendszere óta új érába lépett. A Kódex biztosítani látszik azt a fajta egységirányt (legalábbis Csopakon), amellyel jól kifejezhetővé válik a termőhely; sav, alkohol, test vonatkozásban origó-szerű, tartalmas, mégis könnyen érthető borokat kap a fogyasztó. A vörös permi homokkő alapkőzetű, művelhető talajrétegében vörösagyagos Slikker-dűlő alapvetően tengervizes, csak érintésnyit gyógyfüves, akkor is leginkább mentás, szárított málnaleveles, dominánsan citromvelős, sós érzetű borokat ad. Kovács Tamás spontán erjesztette az alapanyagot, 12,5 alkoholtérfogat-százalékúra iskolázta, és rövid ideig tölgyfában is érlelte. Először 2016 nyarán kóstoltam, és akkor még nagyon fésületlennek hatott. Most csodaszép! 87 pont

Csetvei Pincészet – “Kő-Papír-Olló” Olaszrizling 2015 (Somló)

Csetvei Kriszti “Kő-Papír-Olló” sorozatának legszemérmesebb, mondhatni kislányosan bájos eleme a kizárólag acélban elkészített “Papír” olaszrizling, amelynek az alapanyaga Somlóról származik. Ornamentikája egyszerre mutat tűzköves, letagadhatatlanul somlói és üde, friss, citrusos jegyeket, főként ízben. Filigrán, feszes, alacsony alkoholfokú, nagyon könnyed, egyszerű, kellemes bor. 86 pont

Csetvei Pincészet – “-Papír-Olló” Olaszrizling 2015 (Somló)

Az alapanyag hordóban érlelődött, a bor karaktere vajas, körtés, szőlővirágos, főtt citromvelős, édes fűszeres. Savai élénkek, teste közepesen telt. A “Kő-Papír-Olló” sorozat Kő tagja kevéssé emlékeztet a somlói kövekre, annál inkább a tölgyfahordó pörkölt dongáira. De az elnevezéssel a borász pusztán azt szeretné üzenni: ez a legízgazdagabb és a legteltebb(?) bora. Ezzel együtt megmarad a jó ivásúság határán belül. 83 pont

Petrányi Pince – Olaszrizling 2015

Sötétebb árnyalatú, érett hangulatú, körtés-őszis-citrusos jegyekben bővelkedő bor. Színét egyébként csak azért jegyezném meg, mert rengeteg halvány, kis túlzással vizes megjelenésű olaszrizlinggel találkoztam. Tartalmas, jó savú bor. 83 pont

Bakó Ambrus – “Villa mellett” Olaszrizling 2015

Naspolyás, kezdődően propoliszos jegyek dominánsan az illatban, bár érezhetően hagyni kellett volna még nyílni. Vékonyabb testű, de szikár bor. 85 pont

 

Tornai Pince – Top Selection Ilona Olaszrizling 2015

A bor eddig 9 hónapnyi fahordós érlelést kapott, jelenleg tartályban pihen. Forgalomba hozatal előtt még egy évig fogja palackosan érlelni a pincészet. Színe ennek is sötétebb. Illata szénás, kénes – nincs idő megvárni, hogy kitisztuljon. A zamat mindenesetre rendben van: érett gyümölcsök, fűszerek, jó savak, tartás, feszesség. 84 pont

Laposa Borbirtok – Selection Olaszrizling 2015

Dűlőszelekció, több hónapos hordós érlelés. Túlhűtve hűvös, citrusos, mentás, ahogy melegszik úgy válik egyre rétegzettebbé: körte, alma, őszibarack. Ez az aromatikai komplexitás ízben is felfedezhető, a korty végét egy kis kesernye kíséri. finom savérzetű, közepesen telt bor. 86 pont

Kreinbacher Birtok – Olaszrizling 2015

Csvarzáras kiszerelés, maga a bor részben tartályban, részben hordóban készült. Túlérett, trópusi gyümölcsös illatú, gyógynövényes, kesernyés ízű bor, nyers cserességgel. 79 pont

Kreinbacher Birtok – Öreg Tőkék Bora 2015

Olaszrizling, furmint és hárslevelű házasítása. Vegetális, szárított zöldfűszeres, tűzköves az illata, míg ízben túlérettnek, kissé lomhának bizonyul. Nagy közönségkedvenc ez a tétel is, borbárban gyönyörűen lehet dolgozni vele, de ha szigorúan nézzük: 81 pont

Dobosi Pincészet – “Hordós” Olaszrizling 2015

Erjedés után a bor egyik fele hordóban, seprőn, másik fele kóracéltartályban érlelődött. Naspolyás, vajas, körtehéjas dolgoznak elöl, és az egész aromatikát átszövi egy főtt jelleg. Ezzel együtt a kortyban találni frissességet, élénkséget, hosszúságot. 83 pont

Zelna Borászat – Farkó-kő Olaszrizling 2015

Tartályos, irányított erjesztés után került a bor hordóba, finom seprőre, hat hónapra. Kávés, pörkölt mogyorós, alapvetően fás színezetű. Tiszta ízű, komplex kortyú, érett gyümölcsöket villantó bor. Több citrussal, fehér húsú gyümölccsel és kevesebb édes fűszerrel jobban tetszene, ezzel együtt: 84 pont

Bussay – Zalai Olaszrizling 2015

Sós, köves asszociációkat ébresztő, komplex illat. A korty még inkább az. Krémes textúra, élénk savak, nagy test, nagy alkohol, nagy élvezet. A Bussay-borok – legyen szó a pince pinot noirjáról vagy olaszrizlingjéről vagy bármi másról – is olyanok, hogy értelmetlen máshoz hasonlítani azokat. Ahogy nem örülnék, ha a Szászi-féle, a 2HA-féle markáns stílus besimulna az olaszrizlingek origó-szerű, könnyen értelmezhető, jövőbeni (vélt) irányába, úgy abban az esetben is szomorú lennék, ha a Bussay-tételek a nemzetközi trendeknek való esetleges megfelelés okán elveszítenék húsos, kövér vonásaikat. Ezzel együtt az imént soroltakból általában egy pohárral esik jól meginni. 85 pont

Bussay Pince – Zalai Olaszrizling 2009

Sós, vasas, szinte rozsdás szaga van a bornak – nevezzük palackbukénak. Ananászos, marakujás, érett, mély illatú, komplex ízű, hosszú lecsengésű, fás fűszereket villantó bor. A vége kesernyés és tüzes egyszerre. Áll még kétségtelenül; bírja az idő próbáját. 88 pont

Figula Pincészet – Sóskút Olaszrizling 2015

Balatonszőlősi terület, magas mésztartalommal. A bor illatában és ízében nem a dűlő neve miatt asszociál az ember a sóra. Vakon is kóstoltam már jó néhányszor, és akkor is csupa tengervíz karakterű volt. 8 hónapot volt tölgyfában, de aromaprofiljára a fás jegyek egyáltalán nem ülnek rá: épp csak színezik azt. Alapvetően gyümölcsös bor, feszes szerkezettel, tartalmas korttyal, a közepesnél teltebb testtel. 87 pont

Káli Kövek – Rezeda Olaszrizling 2016

Olaszrizling válogatás, az alapanyagot a Fekete-hegy, a Hegyestű, a Tagyon-hegy és a Szent György-hegy adja. Hordóban erjedt spontán, és egy ideig abban is érlelődik. Lime-os, körtés, florális színezetű bor vibráló savakkal, csupán közepesen telt testtel, finom hordójelenléttel. Bár még nagyon fiatal, szerkezetét, egyensúlyát, arányait tekintve a rendezvény egyik meglepetése volt. 87 pont

Káli Kövek – Köveskál Olaszrizling 2015

Fekete-hegyről, a Töltés-dűlőből, több mint 40 éves tőkékről jön az alapanyag. Spontán erjedt hordóban 2hónapig, majd még 5-ig abban is érlelődött. Sima, kerek bor, de a tartás, a feszesség sem hiányzik belőle. A hordófűszerek mértéktartók, a prímet a csonthéjasok és az ásványos jellegű érzetek viszik. Éteri tisztaságú, gondosan elkészített. 88 pont

Villa Tolnay – Welschriesling 2015

“Nahát!” Ez volt az első gondolat, amit a jegyzetfüzetembe belevéstem a bor kóstolása közben. Szeretem ezt a pincét, és már-már annyit méltatom a boraikat, hogy lassan képtelen leszek lemosni magamról a részrehajlás vádját. 11 és 14 hektós Stockinger ászokhordókban erjesztette és érlelte ezt a tételt Nagy László. A Villa Tolnay-borok úgy térnek el a többitől, hogy közben végig megfelelnek a közérthetőség, az egyenesvonalúság, úgymond a nemzetközi követelményeknek. Tiszta, harsogóan gyümölcsös, kezdődően pörkölt magvas, tömör kortyú, jó dinamikájú bor ez a 2015-ös is. 87 pont

Pálffy Pince – Káli Királyi Mál Olaszrizling 2015

Florális – mezei virágos, virágporos – , cukorkás, almás illatú bor. Ízben mogyoróvaj. Ül rajta a hordó. Szerkezeti, tartalmi erényeit persze el kell ismerni. 85 pont

Pántlika Borház – Olaszrizling 2015

Tiszta, hóvirágos, almás-körtés, alapvetően primőr illat. Könnyű, jó ivású, citrusos ízű, egyszerű bor, kis kesernyével a végén. 83 pont

Gyukli Pince – Olaszrizling 2016

Primőr hangulat az aromaprofilban. Szerkezete könnyedre hangolt, ízben érettebbnek tűnik, a fajélesztő aromákra gyakorolt hatása ugyanakkor teljesen uniformizálttá, egyéniség nélkülivé teszi, de a CO2 legalább rendületlenül pezseg. 81 pont

Söptei Pince – Varázslat 2015

Az alapanyag 80%-a a Nagykút-, 20%-a a Kertmög-dűlőből származik. Reduktív bor, cukorkás, gyolyórágós aromákkal, kezdődően olajos textúrával, élénk savakkal. 83 pont

Söptei Pince – Csopaki Nagykút Olaszrizling 2012

Botritisz, kamilla, körömvirág illatban is, ízben is. A korty ezen felül kap még egy kis herbás színezetet, de már kesernyés gyógynövények formájában. Kissé nehézkes olaszrizling, kevés frissességgel.  80 pont