Junibor: Babiczki Laci, üdv a klubban!

A decemberi évi közgyűlésen a Junibor / Fiatal Borászok Egyesülete ismét szavazott az új tagokkal kapcsolatban: a nyári Zöldszüreten bemutatkozott fiatal borászok közül idén egy mátrai borász, Babiczki László került be a Juniborba. Az eredménynek másodlagos üzenete is van: fontos, hogy Lacival egy új borvidék is bekerült az egyesületbe, ahol a tapasztalatcsere és az együttgondolkodás az egyik legfontosabb összetartó erő.

babiczki-2

Babiczki László

“A Junibor egy közösség, ezért olyan taggal, vagy tagokkal bővülünk minden évben, akik részt vesznek a közös programokban, aktívak, építik a közösséget. Laci 8 éve követi a Junibor munkáját, több eseményünkön ott volt, ismeri a tagokat, nem csoda, hogy bizalmat szavaztunk neki. Lelkes és folyamatosan fejlődő borász, és talán nem is tudja, de tavaly is már dobogós helyen volt a szavazásnál” – idézi a Junibor elnökét, Hernyák Tamást az egyesület közleménye.

Master of Wine mércével mérve is ígéretes

Babiczki László a Mátrai borvidékre született, ott is nőtt fel. A nagyszülői szőlőültetvényeket megörökölve már a középiskolai tanulmányai alatt is szőlész-borászkodott – ahogy ő fogalmaz: leginkább kísérletezgetett. A harmincas éveiben járó borász szülei és keresztszülei támogatásával kezdett el bort készíteni. A Nyilas Pincészet, ahol Laci a szakmát elsajátíthatta, a Mátra egyik legnagyobb bortermelőjének számít a maga 230 hektár szőlőjével, mintegy 100 hektáros alapanyag-integrációjával. A főként fehérborra koncentráló pincészet szortimentjében a szürkebarát, az olaszrizling, a leányka, a muscat ottonel, az Irsai Olivér, a sauvignon blanc található elől, de kékszőlőt is dolgoznak fel, így: cabernet sauvignont és cabernet franc-t, kékfrankost és pinot noirt. Laci ugyane pincészetben készíti saját borait, vezetéknevét használva brandként. Sokat elárul a Babiczki-borokról, hogy a Magyarországon az utóbbi időben kimondottan sok helyütt felbukkanó Master of Wine hölgy, Elizabeth Gabay éppen Laci borait értékelte (mintegy 49 mátrai tétel közül) a legmagasabbra.

A legsikeresebb száraz fahordós Babiczki Chardonnay bora, amely megtartotta a megfelelő savakat, hozza a gazdag gyümölcsös teltséget. Intenzív, a gyógynövények komplex ízei, citrom és karamella jellemzi – nagyon finom.

(…)

Végül, a két Cabernet Franc, amely megmutatta, hogy milyen elegáns és friss ez a fajta, ha jó kezekben van. Babiczki a “Solymosi”-ja a teljes ibolya, fekete gyümölcsök és friss, élénk savak és elegáns tanninok, Nyilasék érettebb virágos és fekete gyümölcs bora pikáns, gamey, száraz tanninok és hosszú friss savakkal. (Forrás: itt)

DiVino, a bázis

A Junibor és a DiVino borbárok története összefonódik, a DiVino kínálata válogatás után a Junibor tagjainak tételeiből kerül ki, így hamarosan Babiczki borokkal is találkozhatnak a vendégek a pesti és vidéki üzletekben.babiczki-1

Az első Divino 2011-ben nyitott a Bazilikánál, a koncepció szerint csak magyar borokat tartanak, a Junibor Egyesület tagjainak legjobb tételeiből válogatnak. Ez itt az új generáció helye: olyan borászoké, akik friss szemlélettel és eltökélten folytatják a családi hagyományokat, vagy teremtenek saját hagyományt és építenek saját márkát. A borászok a DiVino mindennapjaiban is részt vesznek, rendszeresek a borász fogadóórák, ahol sokszor hordómintákba és csak a pincéknél kapható tételekbe is belefutni.

Az elmúlt 5 évben a DiVino franchise-á nőtte ki magát: a Bazilikánál nyílt első bárt követte a DiVino Gozsdu, majd a debreceni és a győri DiVino. Egy olyan minőségi és kompakt márka lett, ami bárhol és bármikor azonnal felismerhető és megbízható minőséget garantál. Nem csoda, hogy idén ősszel a Sziget és a BP Shop mellé bekerült az ország 15 legmenőbb márkája közé a Forbes nagy listáján. 2014-ben MagyarBrands, 2015-ben SuperBrands díjat kapott, a Szent István téri üzlet 2012-ben a Michelin Gude-ba is bekerült.

A DiVino Gozsdu 2013-ban nyílt, a Gozsdu udvar Király utcai végében, a város legnagyobb, téle-nyáron működő, fűtött borteraszával. Különlegessége, hogy több mint 120 féle bort lehet kóstolni akár pohárral is, a kóstolásban segítenek a tematikus kóstolósorok és a borász fogadóórák is.

Jiunibor – Fiatal Borászok Egyesülete

A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete 2008-ban alakult, 40 év alatti borászokat tömörít megívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételéről minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja. A DiVino és a Junibor között kezdettől fogva megvannak a szinergiák.

A Junibor tagjai

Gere Andi, Gere Zsolt, Hernyák Tomi, Miklós Csabi, Bolyki Jani, Bukolyi Marcell, Gál Tibor, Vesztergombi Csaba, Árvay Angi, Pfneisl Katrin és Birgit, Franz Reinhard Weninger, Stefan Wille-Baumkauff, Kardos Gábor, Laposa Bence, Laposa Zsófi, Konyári Dani, Jekl Flóra, Kamocsay Ákos, Jandl Arnold, Dúzsi Tomi, Kiss Gábor, Sebestyén Csabi és Csilla, Demeter Endre Szepsy István, Takler Andris, Frittmann Peti, Figula Misi, Prácser Miklós, Prácser Hajni, Kis Tamás, Heimann Zoli, Bussay Dóra, Kovács Tamás, Gál Peti és ezennel Babicki Laci.