Közös bor, közös ügyek – összefognak a hazai borbárok

Szimbolikus lépés a hazai borbárok részéről az a közösen elkészített bor, amellyel a Kárpát-medencei szőlőfajták fontosságára szeretnék felhívni a borkedvelők figyelmét. Az összefogás egyúttal a bor- és borbárkultúra népszerűsítését, a tudatos borfogyasztás előmozdítását is célul tűzte ki.

sebestyen-pince-2

Értekezés a Sebestyén Pincében

A Doblo Wine & Bar, a 0,75 bistro, a Palack, az Andante Borpatika, a Köz’Pont, az ETAP Wine Bar, a Tasting Table, továbbá a Bortársaság, a Sebestyén Pince (Szekszárd) és a Wine Flow kezdeményezéséből születik meg az a közös, egyenpalackozású bor, amellyel szimbolikusan olyan fontos ügyeket kívánnak a szereplők zászlójukra tűzni, mint a Kárpát-medencei szőlőfajták megismertetése, a borkultúra, közelebbről a borbárkultúra népszerűsítése, egyszersmind a tudatos, minőségi borfogyasztás elősegítése.

Ma már számos borismereti képzés, borkóstoló esemény, borfesztivál csalogatja, edukálja a borkedvelőket, melynek kézzelfogható eredménye, hogy a korábban lesajnált, az alsó polcok szegmentumába száműzött Kárpát-medencei fajták – amilyen a juhfark, az olaszrizling, a kadarka vagy a kékfrankos – szépen elkezdték visszafoglalni méltó pozíciójukat. Reneszánszukat élik ma ezek a szőlők; az emberek keresik, isszák, újra szeretik a belőlük készült borokat. E tendenciát tovább erősítve, fent nevezett borbárok – első körben – a kékfrankosra fókuszálva alkotják meg közös borukat. Az alapanyag Szekszárdról, Sebestyén Csaba területéről származik, s maga a bor elkészülését is a fiatal borász felügyeli saját pincéjében. A tavasszal elkészülő bortétel az összefogásban szereplő borbárokban lesz kapható.

sebestyen-pince

Sebestyén Csaba pincéjében készül a borbárok közös kékfrankosa

A közösségben, közös értékekben, egymás erősítésében gondolkodó borbár-összefogás ugyan úttörő kezdeményezés, ám a gasztronómia más területein hasonló egyesülések akadnak már szép számmal. A cél minden esetben, így a borbárok kapcsán is az, hogy vendégeik mindegyre tudatosabbá, ételük, boruk értőjévé váljanak, s tegyék mindezt manírok, sznobizmus nélkül. Poétikusnak tűnhet a megfogalmazás, hogy a bor szeretete egyenlő az élet szeretetével, ám a most alakuló összefogás szereplői ebben maradéktalanul hisznek; törekvésük leglényege ennek megfelelően éppen abban áll, hogy a minőségi borok kulturált fogyasztását tovább mélyítsék a mindennapokban. Az összefogás ezért közös programokban, borbártúrákban, vendégeik számára közösen szervezett vidéki pince- és dűlőtúrákban, egymásnál történő vendégszereplésekben látja jövője értelmét.

Az aktualitásokról, aktivitásokról hamarosan beszámolunk itt, a Wine Flow-n, illetve a résztvevők Facebook-oldalán.