Az év borkóstolója az év megmondóemberével – dec. 10.

Fiáth Attila az elmúlt rövid időszakban ahová lépett, ott vita termett. A szakmában egyre többen látják benne a Nagy Oda- és Megmondót, noha az úriember még csak néhány éve foglalkozik borral. December 10-én a csopaki Márga Bisztróban Fiáth Attila rendhagyó borkurzust fog tartani, mely során klasszikus stílust képviselő, nemzetközi fehérborokkal kerül egy mérlegre szeretett fajtánk, az olaszrizling. Jegyek korlátozott számban!

fiath

Fiáth Attila – fotó: Cselényi István

Azok a néhány héttel ezelőtt kialakult és a napokban kulmináló szakmai viták, amelyekre a legnagyobb közösségi oldalon került sor, és amelyeknek középpontjában borkészítésbeli módozatok álltak, szépen felkavarták a borászok állóvizét. A leghangosabb és legszenvedélyesebb diskurzus a fajélesztők alkalmazásával kapcsolatban bontakozott ki. Ugyanakkor az, hogy egy borvidék mely szőlőfajtára koncentráljon, zászlóként emelve azt a többi fölé, kisebb lángú vitát generált, noha az ügy aligha jelentéktelenebb. E viták hullámzásában Fiáth Attila nemzetközi borakadémikusnak is komoly szerepe volt, mondhatni, azok sok esetben az ő felvetéseiből indultak ki.

Fiáth Attila első magyarként kerülhet be a Master of Wine-okat tömörítő szűk elit klubba. Pénzügyi szakemberként a pénzügyi elemzés és csődelőrejelzés területén alkalmazott módszereket ültette át borpiaci elemzési gyakorlatba. Az erről szóló disszertációjáért az Osztrák Borakadémia is kitüntette. Idehaza nagy támogatottságot élvez a borásztársadalom részéről; több borvidék is foglalkoztatja őt a hagyományos borfajták stíluskimunkálása, -finomhangolása terén.

A fiatal szakember december 10-én a Márgában rendhagyó mesterkurzust tart balatoni olaszrizlingekkel és külföldi vetélytársaikkal; a világ klasszikus és feltörekvő borvidékeiről válogat fehérborokat, melyeket a balatoni hegyek boraival együtt mutat be egy izgalmasnak ígérkező előadás keretében. Az előadás alapkérdései:

  • Van-e párja a Balatoni Olaszrizlingnek?
  • Miként érvényesülnek a világ hasonló adottságú borvidékei?
  • Mire képes az olaszrizling?
  • Hogyan lehetne sikeresebb a Balaton borrégió?
  • Van-e biztos recept?

Az előadást megelőzően, 12:00-14:00 óra között terepjárós Kódex-dűlőtúrákat tartanak a Szent Donát Birtok és más Kódex-termelők szőlőinek megtekintésével. A túravezető a Szent Donát Birtok tulajdonos-borásza és a Csopaki Kódex ügyvivője, Kovács Tamás.

kovacs-2

Kovács Tamás

A Mesterkurzusra és a dűlőtúrára a helyek száma korlátozott!

Az előadás előtt 12:00-14:30-ig és az előadás után 19:00-tól a Márga zavartalanul, á la carte üzemel.

PROGRAM / December 10. Szombat:

12:00-14:00
– 20 perces Kódex-dűlőtúrák Kovács Tamással (egyszerre maximum 5 fő)
– Ebéd lehetőség 14:30-ig a Márgában

16:00-19:00
Balaton Mesterkurzus Fiáth Attilával
– Előadás 12 külföldi és balatoni borral
– Az előadást követően kerekasztal beszélgetés a témában

Regisztráció

– A Kódex-dűlőtúrán való részvétel ingyenes! (Az előre bejelentkezés erősen ajánlott! A túrák 20 percesek és egyszerre maximum 5 fő fér be a terepjáróba.)

– Balaton Mesterkurzus kóstolón való részvétel 12.000,-Ft/fő (Az ár a kóstolóval egybekötött előadásra szól és vacsorát nem tartalmaz! A kóstolón való részvételhez regisztráció szükséges!)

csopaki-talaj

Egy marék Csopak

Kódex-dűlőtúra jelentkezés, Mesterkurzus regisztráció és vacsora asztalfoglalás:
trezor@szentdonat.hu
06203525560

Facebook-esemény: itt