Indokolatlan volt a Badacsony-hegy zárlat alá vétele?

A sajtóban futótűzként terjedt el a badacsonyi szőlők zárlatáról szóló hír, ami a badacsonyi szakmai szervezetek mai helyreigazító közleménye szerint nagyrészt “rémhír”, “csúsztatás” és “félrevezető bulvár-kommunikáció”. Ehelyett – a Badacsonyi Kör álláspontja szerint (is) – tárgyilagos és szakmailag megalapozott tájékoztatásra van szükség.

A Badacsonyi borvidék – fotó: Gyöngy Péter

Az alábbiakban a Badacsonyi Kör szóvivője, Kardos Gábor a Wine Flow-hoz eljuttatott, a Badacsonytomaj Város Önkormányzatával, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsával, a Badacsony Borvidéki Borút Egyesülettel
és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel közös közleményét közöljük változtatás nélkül.

KÖZÖS KÖZLEMÉNY ÉS HELYREIGAZÍTÁS

A badacsonyi borász szervezetek és az önkormányzat helyreigazítása szerint félreérthető csúsztatás és részben megalapozatlan a Nébih közleménye a hegyre vonatkozó zárlatról. (A Badacsony-hegy zárlat alá vételéről itt írtunk.)

Badacsonytomaj Város Önkormányzata, a Badacsony hegy körüli szőlészeti-borászati szakmai szervezetek, az ágazat vállalkozói csúsztatásnak, félreértelmezhetőnek ítélik azt a NÉBIH-közleményt, amely arról szól, hogy a Badacsony hegy „zárlat” alá kerül a „a szőlő aranyszínű sárgaság betegség” terjedése miatt. Függetlenül attól, hogy a térség szőlészetének-borászatának, turizmusának fejlődésére is káros hatású, ebben a formában valótlan a nyilatkozat, ezért azt visszautasítjuk!

A vélhetően őshonos betegség sajnos az egész országban károsítja a szőlőültetvényeket, nem kizárólag a Badacsonyi Borvidék problémája! A betegség jó ideje ismert, a szőlész szakma eddig is szorosan együttműködött a NÉBIH szervezettel a probléma megoldása érdekében. A lelkiismeretes gazdák védekezését nehezíti az ültetvények tagoltsága, és a zömmel nem is magánkézben lévő elhanyagolt területeken lévő fertőzési gócok megléte (nem is biztos, hogy minden esetben szőlő művelési ágú területek ezek). A hatékony védekezést tovább nehezíti a központi intézkedések hiánya, pl. a fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni állami védekezés elégtelensége.

Fontos kiemelni, hogy a betegség kizárólag a szőlő, mint növény betegsége, így semmilyen hatással nincs a belőle készülő borra. A NÉBIH túlzó és félreérthető közleménye kellő pontosítás és hiteles tájékoztatás híján teljesen alaptalanul rontja a badacsonyi borok megítélését, ezért tartottuk különösen fontosnak a közvélemény és a borfogyasztók tárgyilagos tájékoztatását.