FM: a szőlőültetvények telepítése stratégiai fontosságú

A termelők a szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatására 2004 óta közel 50 milliárd forintot kaptak, ez mintegy 23 ezer hektár szőlőültetvény megújítását tette lehetővé.

Pajzos-szolo

A szőlő-, borágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a Földművelésügyi Minisztérium (FM) stratégiai fontosságúnak tartja, ami megmutatkozik a támogatáspolitikában is – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Soltvadkerten a napokban egy szakmai fórumon.

Az államtitkár ismertette: a termelők a szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatására 2004 óta közel 50 milliárd forintot kaptak, ez mintegy 23 ezer hektár szőlőültetvény megújítását tette lehetővé.

A fórumon az államtitkár tájékoztatott a bortörvény módosításáról, amelyet a minisztérium a borászok szakmai szervezeteivel és az érdekképviseletekkel egyeztetve nyújtott be az Országgyűlésnek. Az egyik fő változás, hogy a meglévő szőlőültetvények fennmaradása érdekében a jövőben az ott tevékenykedő termelők határozhatják meg, hogy a szőlőtermesztésre alkalmas területen a szőlőtelepítésen kívül milyen ültetvény telepítése engedélyezhető.

A borszőlőültetvény kivágásához a jövőben nem kell előzetes hegybírói engedély, azt a kivágást követő 15 napon belül kell bejelenteni a hegybírónak. A kivágást a hegybíró az újratelepítési engedély igénylésére vonatkozó eljárásban ellenőrzi – ismertette Czerván György.

Kiemelte: folytatódik az adminisztráció- csökkentés is, a legtöbb gazda mentesülni fog 2017-től az egyszerűsített adóraktári kötelezettségek alól.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy november 2-tól november 30-ig tart a szerkezetátalakítási támogatások igénybe vételére az egyéni tervek benyújtási időszaka. Eddig 401 kérelem érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.
Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság 2019-2023 között újabb támogatási időszak megnyitását határozta el. Az időszakra vonatkozó részletszabályok kidolgozását a Bizottság már megkezdte. A nemzeti támogatási program keretében ebben az időszakban a magyar borágazat számára várhatóan ismételten rendelkezésre állhat az évi 29 millió eurós – mintegy 9 milliárd forint – támogatás legalább 2020-ig.

Az államtitkár jelezte, hogy a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésének támogatását 2016-tól már a vidékfejlesztési források terhére lehet igényelni. A rendelkezésre álló támogatási keret az új forrásból mintegy 40 milliárd forint. Hangsúlyozta, hogy jelenleg is lehetőség van a pályázatok benyújtására.

Czerván György tájékoztatása szerint az idei szüret eredményeként a szőlőtermés az előzetes becslés alapján 7,9 tonna hektáronként, amelyből várhatóan 2,75 millió hektoliter bor kerül a pincékbe.