Ezekre az alapanyagokra esküsznek a balatoni top éttermek

Angus marha Balatonfenyvesről, kézműves sajt Vászolyról – ezeket az alapanyagokat választották a balatoni vendéglátósok a régió legjobbjainak idén a folyamatos, megbízható minőség, a szállítási kapacitás és a vendégek visszajelzései alapján.

1m8a9092-2

 A “Balaton Alapanyaga 2016” kampány célja nem más, mint felhívni a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátó egységekre, a hazai termelőkre, és a helyi vendéglősök összefogására. Az ötlet a Balatoni Gasztrotérkép alapítóitól származik,
akik tavaly óta már számos sikeres akcióval hívták fel a figyelmet a Balaton régió rohamosan fejlődő gasztronómiájára.
csontos-rostelyos-1-folia-nelku%cc%88l-fa-deszkan

Angus marha

A kiválasztást végző vendéglős csapat tagjai mind a balatoni régió kiemelkedő gasztronómiai szereplői: Bezerics Dániel (Télikert, Paletta, Bezerics Borház), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem), Deli János és Endrédi Zoltán (Márga Bisztró), Martonosi Zsolt (Chianti Étterem, Baricska Csárda), Laposa Bence (Balatoni Kör, Laposa Pince, Kishableány), valamint Jakabffy László (Gundel Károly életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója).

Az alapanyagok meghatározásánál a magas minőség mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek a termelőktől. A szakmai “zsűri” tagjai két-két javaslatot hoztak a közös megbeszélésre, ahol szinte teljes egyetértésben választották ki a régió számukra legkiemelkedőbb alapanyagait, a balatonfenyvesi Angus marhát és a vászolyi sajtot.  A Balatoni Gasztrotérkép csapata hagyományteremtő szándékkal hozta létre ezt a kampányt, s ezentúl minden év végén megválasztják majd az adott év “Balaton Alapanyagát”, ezzel szeretnék ösztönözni is a magyar termelőket.

“Fontosnak tartjuk, hogy beszéljük az alapanyagokról, hiszen az egész gasztronómiának ez a kiindulópontja. Sokat hallunk arról, hogy kevés a megbízható termelő, ugyanakkor úgy látjuk, lassan de biztosan növekszik az olyan gazdaságok száma, akik képesek profin ellátni a régiós éttermeket. Szeretnénk támogatni és elismerni a hazai termelőket, és tovább népszerűsíteni az egész éves balatoni gasztronómiát, valamint a vendéglátók pozitív, összefogáson alapuló szemléletét, ezért is döntöttünk úgy, hogy hagyományteremtő szándékkal létrehozzuk a Balaton Alapanyaga díjat” – olvasható a Szauer Judit és Budavári Dóra által életre hívott Balatoni Gasztrotérkép közleményében.

sajt

Vászolyi sajt

Balatoni halat a balatoni vendéglőkbe!

Az idei befutók mellett szóba kerültek további fontos alapanyagok is, mint például a vadhús, a Balaton vízgyűjtő területéről származó tavakban nevelt nyúrga ponty, a keszthelyi tokhal, a mandula, a levendula, a somogyi kifliburgonya vagy éppen a nemesvámosi tökmagolaj.

A balatoni vendéglátósok kiemelt fontosságúnak tekintik, hogy a balatoni halászati kérdéskör rendeződjék.

Utoljára adjuk fel a reményt, nagyon bízunk benne, hogy sikerül előrelépnünk a balatoni hal kérdésben, jelenleg is ezen dolgozunk, és egy komplex megoldási javaslatot fogunk letenni az asztalra. (Csapody Balázs)

laposa

Laposa Bence

A halak esetében javasolni fogunk egy hármas származási jelölést a Balaton régióban működő vendéglátóipari egységeknek a strandbüféktől egészen a legfelkapottabb éttermekig, hogy a fogyasztók pontosan tisztában lehessenek azzal, hogy milyen és honnan származó halat is fogyasztanak. (Laposa Bence)

A saját zöldség elengedhetetlen

A zöldségek szerepét is kiemelkedően fontosnak nevezték a szakemberek,  néhány balatoni étterem  zöldség felhasználásának akár 90 százaléka már saját termelésből vagy termeltetésből származik, ami összehasonlíthatatlanul magasabb minőséget jelent.

Az idei nyáron már rengeteg olyan zöldséget, salátákat, fűszernövényeket használtunk fel az étteremben, amit  édesanyámmal egy veszprém melletti területen mi magunk termesztettünk (Endrédi Zoltán)

Ha bor, természetesen olaszrizling!

A 2016-os választott balatoni alapanyagok mellett ebben az évben a zsűri az olaszrizlinget ajánlja a régió kiemelt boraként. Magyarország egyik leggyakoribb fehérszőlő fajtája a füred-csopaki, a badacsonyi és az egri borvidékeken található meg a legnagyobb területeken, Csopakon a fajta szigorú védettséget élvez (Csopaki Kódex eredetvédelmi rendszer).

csopaki-kodex-szolo

Csopaki Kódex-előírás szerint termesztett olaszrizling

Kóstold meg a Balaton Alapanyagait!

A vászolyi sajtból és balatonfenyvesi Angus marhából készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek húsz balatoni étteremben: november 25-től három hétvégén át, december 11-ig megtalálhatóak lesznek az ezen alapanyagokból készült ételek táblás ajánlatban a Balatoni Gasztrotérkép számos tag-éttermében.

A résztvevő éttermek listája:

 • BL Yacht Club&Apartments
 • Bonvino Hotel
 • Chianti Étterem
 • Horváth Ház Borgaléria
 • Hubertus Hof Hotel&Restaurant
 • Káli Art Inn
 • Kistücsök Étterem
 • Kővirág Étel-Ital-Ágy
 • Kredenc Borbisztró
 • Kreinbacher Birtok
 • Kristinus Borbirtok
 • Laposa Borterasz
 • Mala Garden Design Hotel and Restaurant
 • Márga Bisztró
 • MIAKŐ
 • Páskom Cottage
 • Sáfránkert Vendéglő
 • Télikert
 • Terazza Bistro Bar

A résztvevők listája folyamatosan bővül, a pontos lista és az ételek a Balatoni Gasztrotérkép Facebook-oldalán megtalálhatóak lesznek www.facebook.com/balatonigasztroterkep

(Fotók: Balatoni Gasztrotérkép, Csopaki Kódex)