Rendhagyó Csopaki Kódex-est az ETAP-ban – okt. 13.

A Csopaki Kódex néven ismert védjegy szigorú követelményrendszere szerint dolgozó borászatok első közös budapesti bemutatkozására az ETAP borbárban kerül sor október 13-án, 19:00 órától. Jásdiékkal, Homoláékkal, a Szent Donáttal – és így tovább – persze találkozhattatok már sok kóstolón, de olyan még tényleg nem volt a fővárosban, hogy egy este csak róluk szóljon.

csopaki-kodex-borito

Csopaki Kódex

A Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A Csopaki Kódex négy pillérbe gyűjtve tartalmaz termelési előírásokat. A védjegyével ellátott boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie. (A pillérekről bővebben: itt.)

Kódex védjegy

A Kódex védjegyében szereplő kétfarkú oroszlán eredetileg a Csopakon élt nemesség középkori pecsétjéről származik, ma egyben Csopak község hivatalos címerének központi figurája is. A Kódex védjegy hivatalosan bejegyzett megjelölés, melynek tulajdonosa a Csopaki Önkormányzat.

A védjegyben szereplő VINEA CSOPAK NOBILIS DISTRICTUS felirat az i.sz. III. században, Probus római császár által életre hívott VINEA PANNONIAE NOBILIS DISTRICTUS eredetmegjelölés felelevenítése. Az eredeti ókori megjelölés célja a Pannóniából – köztük a Balatonról – származó és a birodalom más tartományaiba is eljutó nemes borok megkülönböztetése és nyilvántartása. A Kódex védjegyében szereplő latin szöveg ennek földrajzi szűkítése. Jelentése: “Csopak Nemes Szőlőterületeinek Bora”. A Kódex nemes területei közé Csopak körzet 5 településének 26 első osztályú dűlői és aldűlőik tartoznak. A latin felirat a védett területek közös megjelölése, rövidített formája VINEA CSOPAK.

csopaki-kodex-vedjegy

A védjegy latin feliratának másik fele a CODEX VINITORIS, melynek jelentése “Szőlőtermelők Szabályzata”. A szöveg a Csopaki Kódex termelési előírásaira utal. A Kódex védjegyével ellátott bor ugyanis a tőkék megmetszésétől a kész bor palackozásáig folyamatos és szigorú ellenőrzés alá esik.

Eredetvédelem

A Csopaki Kódex a Balatonfüred-Csopaki termékleírás Csopakra vonatkozó részére épül, szigorúbb szabályaival azt egészíti ki.

Generikus Csopaki

  • Eredet: Csopak termőhely 5 településének (Csopak, Paloznak Lovas, Alsóörs, Felsőörs) összes dűlője.
  • Szabályozás: A Balatonfüred-Csopaki borvidék OEM termékleírásának Csopakra vonatkozó része.
  • Engedélyezett borfajta: olaszrizling

Csopaki Kódex – Minősített Dűlőbor

  • Eredet: Csopak termőhely 5 településének 30 elsőrangú dűlője. Kizárólag egy dűlő termése. Kötelező dűlőmegjelölés.
  • Szabályozás: Érvényes Csopaki Kódex terület-regisztráció. A Csopaki Kódex I., II., III. és IV. pillérének teljesülése. Az éves négy termelői ellenőrzésen való megfelelés. Az őszi Kódex-bírálaton való megfelelés.
  • Engedélyezett borfajta: száraz olaszrizling

Rendhagyó Csopaki Kódex-est az Olaszrizling Október jegyében

Az este folyamán a Wine Flow szervezésében 19:00 órától 23:00 óráig minden – lentebbi – borászat, a Csopaki Kódex rendszerében minősített dűlőborát, tehát csúcsborát tudjátok majd megkóstolni, illetve egy nem olaszrizlingből készültet. Utóbbi kapcsán azok igényeinek szeretne a borbár eleget tenni, akik egy ilyen kóstolón az olaszrizlingen, de általában a fehéreken túl akár egy-két vörösbor irányába is elszánt lépéseket képesek tenni.

Résztvevő borászatok:

– Homola Pincészet
– Guden Kisbirtok
– Szent Donát Birtok
– Csopak Petrányi Pincészet
– Fekete Pince Csopak
– Söptei Pincészet És Étterem
– Jásdi Vinotéka és Borbár

Minden borászat két borral készül az estre, egy Kódex-olaszrizlinggel és egy egyéb fehérrel vagy vörössel. (Pontos borsor még a héten!)

Az est ára: 4.900 ft – amely tartalmazza a 14 bor megkóstolását az ETAP szokásos kóstolójegyes rendszerében, illetve a korlátlan szódavízfogyasztást. A kóstolójegyet az esemény napján 18:00 órától válthatjátok meg a borbár pultjánál.

  • Kezdés: 19:00
  • Befejezés: 23:00
  • Zárás: 01:00

Asztalfoglalási, részvételi szándékotokat jelezzétek előre akár Facebook-üzenetben, akár telefonon: (30) 307 0840