Kiherélt olaszrizlingek

Igazságos bortesztek nincsenek, pláne, ha fontos nevek tételei még hiányoznak is. Meg hát a borbírálat mint olyan szerintem eleve nem igazságos. Két-három perc alatt értékítéletet mondani egy borász éves munkája fölött elképesztő arroganciára vall a bírálók részéről. A bor mint folyton változó, rendkívüli összetettséget mutató organizmus egy borteszt, egy borverseny során minden tradicionális vagy ami végül is ugyanaz, minden kulturális princípiumát elveszíti, s silányul ily módon élettelen tárggyá, voltaképpen úgynevezett termékké.

kihere

Nehezen tudnám megmondani, mi késztet időről időre az efféle gittrágásokon való részvételre. Talán a társaság. De lehet, hogy csak a kolbászos koktélszendvicsek főtt tojással, a tetejükön Piros Arannyal. Mert bort, biztosan tudom, hogy a legjobban csak otthon lehet megfelelő értékeléssel ellátni. Kóstolgatni két-három napig különböző hőmérsékleteken, eltérő hangoltság és fókuszáltság mellett, figyelni változóit, kiköpni, megrágni, meginni, főzni mellé valamit, főzni vele valamit, a maradékkal a szomszédba átkopogtatni, majd eltűrni, hogy szűkebb, nem boros környezetünk mindezért visszavonhatatlanul szánalmas borbuzinak bélyegezzen bennünket.

Mielőtt bárkik – különösen a lentebb nevezett termelők – azt gondolnák, hogy a Vinoport új toplistáival van bajom, mert számomra különösen kedves, egyébként pedig szakmailag magasra értékelt borászatok tételei hiányoznak róla, előre jelezném, csak részlegesen van igazuk. Bevallom, fáj, hogy egy Jásdit, egy Káli Köveket, egy Szászit, egy Szent Donátot vagy egy Bussayt nem látok a top tízekben, noha a Benczének, a Villa Tolnaynak vagy a Skrabskinak kimondottan örülök. Az pedig, ha új neveket, hozzájuk köthetően pedig új borokat ismerhetek meg (értékelés lentebb), majdnem mindig olyan élvezetben részesít, mint amikor a szennyesbe dobott farmer zsebében papírpénzt vagy cigarettát talál az ember mosás előtt.

Bajom leginkább ennek az egész borbírálósdinak a természetével van. Nem minden bor alkalmas arra, hogy felbontás után egyből megmutassa erényei összességét. Sőt, hadd pontosítsak: egészen biztos, hogy erre egy bor sem képes. A sör, a pálinka meg az isten tudja, mi, lehet. Nem is értem, azazhogy az úgynevezett “költő” nem érti bennem, a bor kapcsán hogyan alakulhatott ki ez az egész ilyen bántóan buta módon és vált ilyen végtelenül együgyű folyamattá, miközben egy ennyire hagyománytól meghatározott, éppen ezért az emberi létformáról teljességgel leválaszthatatlan entitásról beszélünk. Mint valami unalmas termékellenőrzés. Mintha tv-paprikát és vöröshagymát válogatnánk, de rendkívül ünnepélyesen, infantilis és nevetséges fontoskodás közepette, frakkban.

Borszakíróként természetesen az is élő aggodalom bennem, hogy termelői részről ennyire sokan nem értik az olaszrizling műfaját. Száztíz bort kóstoltunk meg a Vinoport tesztjén, és kapkodó, fontoskodó, felszínes bírálat ide vagy oda, jó, ha harmadukról el lehet mondani: élvezetesek. Az olaszrizling a legnagyobb területen termesztett szőlőfajtánk, a filoxéra óta itt van velünk, és bár volt, hogy csak koloncként lógott a nyakunkban, ma már ékkőként hordhatnánk. Nem tesszük. Helyette érthetetlen módon nem a saját élesztőjével erjesztjük, felfoghatatlanul rossz ízléssel fába folytjuk, félreértésektől lenyűgözve későn szüreteljük, a lehető legkörültekintőbben eljárva egész egyszerűen kiheréljük.

A nagy Rizlingtesztről itt olvashattok bővebben, és ha kattintotok, nyilván fel fog tűnni, a Vinoport utóbbi tesztjén az olaszrizling mellett rajnai rizlingeket is bírált a tisztelt zsűri, de én erre most szándékosan nem térnék ki. Legyen elég annyi, származástani szempontból nem, vagy hát egyelőre csak vitatott módon említhető egy lapon a két szőlőfajta. Mindenesetre ebbe tényleg ne menjünk bele, a rajnai rizling ugyanis minimum megérdemel ugyanennyi gondolkodást, ha nem többet. Beszéljünk arról egy másik posztban. Lentebb – a Vinoport listái után – vegyesen adok közre értékeléseket, amelyek bár nem a korábban vázolt ideális körülmények közepette, de legalább nem elkapkodva születtek, még ha a stílusuk távirati is.

Vinoport Top 10 olaszrizling 2016:

  1. Movino – Rizling vlašský 2015 (Közép-Szlovákia)
  2. Hagymási Pince – Olaszrizling 2013 (Egri borvidék)
  3. Söptei Pince – BalatonBor Olaszrizling 2015 (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
  4. Molnár és Fiai Pincészet – Mátrai Abasári Olaszrizling Válogatás 2015 (Mátrai borvidék)
  5. Molnár Borház – Móri Olaszrizling 2015 (Móri borvidék)
  6. Csernyik Pince – Mátrai Olaszrizling 2015 (Mátrai borvidék)
  7. Gál Szőlőbirtok – Balaton-felvidéki Olaszrizling 2015 (Balaton-felvidéki borvidék)
  8. Fodorvin – Öreghegy Olaszrizling 2015 (Balaton-felvidéki borvidék)
  9. Pántlika Pincészet – Dörgicsei Olaszrizling 2015 (Balaton-felvidéki borvidék)
  10. Fodorvin – Mindszentkállai Olaszrizling 2015 (Balaton-felvidéki borvidék)

Vinoport Top 10 rajnai rizling 2016:

  1. Laposa Borbirtok – Rizling2 2015 (Badacsonyi borvidék)
  2. Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Prior 2015 (Pannonhalmi borvidék)
  3. Molnár Borház – Móri Rajnai Rizling 2015 (Móri borvidék)
  4. Skrabski Pince – Balatonudvari Rajnai Rizling 2015 (Balaton-felvidéki borvidék)
  5. Bencze Családi Birtok – Riesling 2015 (Badacsonyi borvidék)
  6. Csóbor Pince – Nadapi Rajnai rizling 2015 (Etyek-Budai borvidék)
  7. Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Rajnai Rizling 2015 (Pannonhalmi borvidék)
  8. Movino – Rizling rýnsky 2015 (Közép-Szlovákia)
  9. Villa Tolnay – Rajnai Rizling 2015 (Badacsonyi borvidék)
  10. A’Capella Szőlőbirtok – Badacsonyi Rajnai Rizling 2015 (Badacsonyi borvidék)

Kóstolási jegyzet (borok a fenti két top tízes listából, vakon újrakóstolva)

Pántlika Pincészet – Dörgicsei Olaszrizling 2015 (9. helyezett)

Friss hangulat, körtés, virágos illat, hasonló ízek, amibe kis citrus és menta is bejátszik. Közepes mennyiségű a sava, kicsit vékonyka a teste, és egy kis maradékcukor (alkoholédesség?) kerekíti a kortyot. Az alkohol ténylegesen nem lehet magas, de hangyányit fűti a torkot. Finom ásványosság is felbukkan a lecsengésben. Nem egy sokdimenziós bor, de a tisztasága, linearitása számomra erény. 84 pont

Molnár és Fiai Pincészet – Mátrai Abasári Olaszrizling 2015 

Kénfülledtséggel indít, kell pörgetni rendesen, hogy kitisztuljon. Fehér őszis, almás illatok, kezdődő virágporral. Kissé olajos a textúra, élénkek a savak, almás a korty egy nagyon nem kellemes citromhéj-kesernyével, ami megzavarja az aroma-harmóniát. A sav mennyiségre talán kevesebb az előzőénél, de az alkohol itt legalább nem lóg ki. “Ez top 10-es bor? Nahát” – írtam fel magamnak, és a termelő nevét ekkor még nem tudtam. Majd kiderült: nem, nem az, csak betették a vaksorba, tulajdonképpen a figyelmünket ellenőrízendő. 77 pont

Molnár és Fiai Pincészet – Mátrai Abasári Olaszrizling Válogatás 2015 (4. helyezett)

Szinte sárgamuskotályos illattal nyit, majd szellőztetéssel őszibarackos és trópusi gyümölcsös színezetet kap. A hordóaroma kilóg, a fa nem épült be, és ez ízben még inkább feltűnő. A szerkezet összességében rendben van, a hossza is oké, de a fa-/battonage-aroma lecsengésben értelmezhetetlenül sok. Az illat alapján itt (is) elgondolkodtam, hogy vajon fajtaazonos fajélesztőt használt-e a borászat… 74 pont

Gál Szőlőbirtok – Balaton-felvidéki Olaszrizling 2015 (7. helyezett)

Tiszta, gyümölcsös, kicsit cukorkás illatokkal nyit. Ízében egyenes vonalvezetés, tiszta ízvilág tapasztalható, fehér őszis, bodzás, marakujás jegyekkel. Közepes savú, közepesnél vékonyabb testű, optimális alkoholú, közepes ízhosszú bor. Kellemes ital, de nem tudok elvonatkoztatni az olaszrizlingtől teljesen idegen, sauvignon blanc-os jellegétől. 82 pont

Csóbor Pince – Nadapi Rajnai rizling 2015 (6. helyezett)

Tiszta illatú, almás, kezdődően mentás karakterű bor. Pattogó savak, citrusos ízek, közepes- test, optimális alkohol, tiszta ízek a kortyban. Ez sem egy túldimenzionált, ezzel együtt egy nagyon fogyasztóbarát, nyári bor. Pici CO2 pezseg benne, nem bánom. 84 pont

Csernyik Pince – Mátrai Olaszrizling 2015 (6. helyezett)

Friss hangulatú, primőr illatokkal nyitó, florális folytatású, de közepes aroma-intenzitású bor. Szellőztetéssel mélyebb gyümölcsös jegyek is érkeznek, főként héj-aroma – körtehéj, szőlőhéj – és picit olajos magvas is. Szájban kereknek hat, savai jó értelemben olaszosak, teste közepes, textúrája kezdődően olajos. Almás-mandulás-kései körtés ízei kifejezetten szépek. Csernyik István, csak így tovább! 86 pont

Skrabski Pince – Balatonudvari Rajnai Rizling 2015 (4. helyezett)

Héjzamatos nyitány, kicsit mintha petrolos is lenne, de közben felsejlik némi fehér húsú gyümölcs is, virágpor is. Zöldalmás, kezdődően bodzás ízű. Kerek-élénk sav (a kettő között valahol…), grépfrútos, almás aromatika, ez tetszik. Jó szesz, közepes test, közepes hossz, van tartalom. 87 pont

Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Rajnai Rizling 2015 (7. helyezett)

Körtés, köves, kezdődően majorannás, mély, tiszta illatú bor. Sava cizellált, teste közepes vagy annál kevéssel teltebb, aromái harmonikusak, érett gyümölcsösséget mutatnak. Tartalmas, finoman ásványos az egész korty, kis maradékcukor kerekíti is. Az alkohol talán kilóg belőle, de nem zavaró, a textúra olajos. 86 pont

Movino – Rizling rýnsky 2015 (8. helyezett)
Meszes, savas illat, érett kései körtés, akácvirágos és kezdődően mazsolás jelleggel. Sós ásványos, körtés ízvilág, élénk, egyúttal jó minőségű savakkal, kis mandulakesernyével, napraforgós, főtt citromvelős bevillanásokkal. Az ásványos érzet domináns, uralja a kortyot. Komplex, összetett, mélységekkel rendelkező bor. 88 pont

Movino – Rizling vlašský 2015 (1. helyezett)

Őszibarack, zöldalma, kis pisztácia, halovány sósság illatban. Közepes savak, nem bántóak, nem kevesek, közepes test, közepes szesz. Hordót érzek elöl, de olajos magvak formájában, ugyanakkor nem túlzóan. Megvan a bor hossza, almás-körtés-naspolyás a gyümölcsössége. Tiszta az aromaprofil. Van komplexitása. A sav kifejezetten dinamikusnak tűnik. 88 pont

Laposa Borbirtok – Rizling2 2015 (1. helyezett)

Erősen kénes, majdnem termálvizes nyitány. Fura, hogy reszelt almás elöl, almasavas középen, de ásványos a végén. Diszharmonikus az aromatika, szinte metsző, C-vitaminos a sav. Ebben a formájában értékelhetetlen, de nem kaptunk új palackot. Mindenesetre tudom, mert korábban többször is kóstoltam, hogy ez a bor nem ilyen. Itt, az újraértékelésnél palackprobléma lehetett.  —

Hagymási Pince – Olaszrizling 2013 (2. helyezett)

Vajas, puncsos, döbbenetesen hordós az illata. Zöldes aromák elöl, vajas textúra, krémbrülés ízek, a lecsengés mazsolás-puncsos. Cseres a korty, jó savú, telt testű, emelkedett alkoholú. Buta a hordó benne, a fajta nem megállapítható. 74 pont