20 éves az Etyeki Kúria!

Az Etyeki Kúria 1996-ban 1,5 hektáros termőterülettel és egy ódon pincével kezdte meg működését, és az elmúlt húsz év alatt az átgondolt stratégiai építkezés eredményeként mára Magyarország egyik legkorszerűbb, meghatározó borászatai közt tudhatja magát. Pinceriport.

dsc_0017-2

A kezdetek

Húsz évvel ezelőttre kell visszamennünk. Ekkor, 1996-ban “Budapest szőlőskertjében”, Etyeken, az Öreghegyen a rendszerváltás utáni időszak egyik meghatározó borászatát, a Báthori Pincészetet átveszi Ottrubay Ágnes és István, s éleszti újjá Etyeki Kúria néven.

Etyek Báthorinak köszönhetően már ekkor felkerült a magyar bortérképre. Ám ekkoriban az Etyeki Kúriához mindössze másfél hektár szőlőterület és egy nagyon kezdetleges infrastruktúra tartozott. Az új tulajdonosok lelkes borfogyasztók voltak ugyan, de a borkészítést inkább egy szakemberre, Rudi Krizan ausztriai borászra bízták.

Az eredetileg turisztikával foglalkozó Ágnes hamar beletanult a borászat irányításába – véleménye szerint a két szakma nem is áll olyan távol egymástól, hiszen itt is az a lényeg hogy a vendég jól érezze magát. A borászat jövőjét azonban mindig előremutató gondolkodású férjével vitatta meg. Egyik első lépésük közé tartozik – nota bene! – a Bortársasággal való szakmai együttműködés elindítása 1997-ben.

Sára hazatér

A pincészet már akkor a úttörő szellemiségéről volt ismert, melyhez nagyban hozzájárult az akkoriban Magyarországon még nem igazán elterjedt hűtött erjesztési eljárás és az acéltartályok alkalmazása. Ez a szemléletmód, miként azt ma is látjuk, megköveteli az állandó fejlesztést. Így hamarosan elindult a 150 éves pince fölött egy feldolgozó és kóstoltató építése, és az első igazi nagy szüret termését már munkálták borrá. A borászat irányítását Ágnes a család külföldre költözése miatt 2001-ben nővérének, Matolcsy Sárának adta át, aki épp az Egyesült Államokból tért haza ekkor. Sárának, aki mindig is gazdasági területen dolgozott, és akinek a borászat ugyan új terület volt, de a szervezés és irányítás vonatkozásában nagy tapasztalatokkal rendelkezett már.

dsc_0023-2

Matolcsy Sára drága barátaim társaságában

Szintén 2001-ben az Etyeki Kúria ismét tanúbizonyságot tett újító szemléletmódjáról; elsőként telepített Etyeken kékszőlőt, méghozzá pinot noirt, melynek első, 2003-as terméséből készült bor igazi meglepetésnek számított a szakmában és számos elismerésben részesült.

Új borász, új célok

A 2009-es év igazi fordulópont az Etyeki Kúria életében, ekkor csatlakozott a borászathoz a fiatal, de világlátott borász, Mérész Sándor. Pályafutása elején, mint annak idején a mesterlegények járta a világot, hogy minél többet lásson és a legjobbaktól tanulhasson, toszkánai és kaliforniai borászatokban dolgozott. A Kúriánál első javaslatai egyike volt a termékpaletta egyszerűsítése, ekkor alakult ki a ma is készülő két termékvonal; egy, a mindennapi fogyasztásra szánt borokból álló cuvée-sorozat és egy, az Etyek-Budai és Soproni borvidékre jellemző fajtákat, a chardonnay-t, pinot noirt és sauvignon blanc-t és a kékfrankost felölelő prémium sorozat. Mérész Sándor, csakúgy mint az Etyeki Kúria maga, új utak keresője a mai napig: folyamatosan figyeli és munkájában alkalmazza a legújabb szőlészeti és borászati kutatások eredményeit.

dsc_0005-2

Babarczi László

A borászat 2009-ben 15 hektár termőterületet művelt meg, de már akkor világos célként lebegett Mérész előtt egy, a legmodernebb technikával felszerelt borászat megvalósítása. A megújulás része volt az is, hogy a borok új külsőt kaptak, melynek megálmodója a bécsi székhelyű, nemzetközi hírű, elsősorban az élelmiszer csomagolás-tervezés terén tevékenykedő Alessandri Design Manufaktúra. Az irodát vezető Cordula Alessandri a sváb hagyományokból merített az új arculat megalkotásakor: a keresztszemes népi hímzések motívumvilágát használta inspirációként.

Világszínvonalú technológia

A víziók mellett ekkorra már a gazdaságosság és a tervezhetőség is fő szemponttá vált a Kúria működésében, Mérész Sándor és Matolcsy Sára által alkotott csapathoz projektvezetőként csatlakozott Babarczi László. A nemzetközi piachoz való felzárkózás érdekében világossá vált, hogy a minőség elkötelezett híveként és megtartása mellett el kell érni a gazdaságos üzemméretet. Közel kétéves, komoly szakmai műhelymunka előzte meg Magyarország egyik legkorszerűbb, a 21. század technikai kihívásainak minden szempontból megfelelő, a nemzetközi piacot is kiszolgálni képes borászatának megépítését.

A tervezési munkákat a Bordás Péter által alapított Bord Építész Stúdió végezte. A megbízó, a borász és az építész szoros együttműködésének eredménye egy a tájba illeszkedő, természetközeli, a borkészítés folyamatának tökélesítését szolgáló korszerű épület lett, melyet 2013-ban vehetett birtokba az Etyeki Kúria.

Az elmúlt húsz évben rengeteget változott a szabályozási rendszer, melyek sokkal hatékonyabban védik a borfogyasztókat a rossz minőségű valamint a hamisított termékektől. A Kúria tapasztalt szakemberekből álló csapata a fennálló szabályozás mellett sikeresen él mind a termelés és a kereskedelem, mind pedig a pályázati projektek területén kínálkozó lehetőségekkel.

dsc_0014-2

Mérész Sándor főborász mesél a birtok alakulásáról

 

A modernizált épületnek köszönhetően teljesen új lehetőségek nyíltak meg a Kúria előtt. A borbíráló helyiség a hozzá tartozó látványos terasszal, valamint a kisebb vinotéka hamar közkedvelt, és keresett rendezvényhelyszínné váltak. Az épület kapacitásainak bővülésével párhuzamosan növekedett a termőterületek nagysága is. A 2015-ben végzett telepítésnek köszönhetően Etyeken a termőterület nagysága elérte a 27 hektárt, míg Sopronban is kialakult egy 20 hektárt meghaladó termőterület.

ChardonÉJ + Kúria Klub

Bár Etyek és látogatottsága rengeteget fejlődött nem utolsó sorban a Rókusfalvy testvérek rendezvényeinek köszönhetően, a Kúriának saját kezdeményezéseket is el kellett indítani ahhoz, hogy a fiatal borfogyasztó közönség is gyakrabban látogasson Etyekre. Nagy Vince amellett, hogy az értékesítést új alapokra helyezte, új rendezvényformátumokban is gondolkozott. Így jött létre a júniusi, szentivánéji, Magyarország és a világ legjobb chardonnay borait a középpontba állító ChardonnÉJ rendezvény, mely 2016-ban már másodszorra invitálta sétálásra és kóstolásra a borfajta kedvelőit.

A Kúria Klub létrejötte szintén Nagy Vincéhez köthető. megalakítása. Bár a központi klub Etyeken fog működni, cél hogy több hazai nagyvárost bevonhassanak az újborok kóstoltatásának örömébe illetve évről évre vertikális kóstoló keretében megmutathassák a Kúria büszkeségét, a pinot noirt.

Helyet kap a kékfrankos és a zweigelt is

A szortiment megkívánta, hogy a sikeresnek mondható pinot noirjukon és a Kúria Red-en kívül legyen más vörös szőlőből készült termék is, és miután adott volt a soproni termőterület, 2015-ben debütált a Kúria első, 2013-as évjáratú kékfrankos bora. Az Etyeki Kúria Borászat összesen több mint 20 hektár területen gazdálkodik a Sopron melletti Balf legjobb dűlőiben. A burgenlandi Esterházy borászattal hosszú évek óta fennálló stratégiai együttműködés biztos szakmai alapot nyújt a soproni régióban.

A Kúria szakemberei folyamatosan nyomon követik a fogyasztói igények változását, az új trendeket és a nemzetközi tendenciákat, így tudnak időben felkészülni a piaci változásokra és képesek felállítani egy preferencia rendszert. A tervezés minimum 3-4 évre előre történik, ez az a minimális időtáv, amit meg kell tudni tervezni egy ekkora méretű borászat optimális irányítása érdekében. A kiegyensúlyozott, nem trendeket követő, hosszú távú stratégiai gondolkozásban látják a siker kulcsát.

A jövőbeli értékesítési cél a termékpiramis horizontális és vertikális bővítése. A szortimentbe a tervek szerint bekerül a soproni régióból mint új borfajta a zweigelt és elérkezett az ideje egy igazi csúcsbor elkészítésének is.

***

Az Etyeki Kúria születésnapi estje egy Random Party keretében zajlott, ahol egyes állomásokon helyi etyeki finomságok, másrészt pedig játékos fejtörők várták a vendégeket. A Random-koncert fellépői Fábián Juli (ének), Péli Barna (gitár, ének), MC Kemon (rap), Subicz Gábor (trombita), Bata István (bassusgitár), Szebényi Dániel (billentyűs), DJ Q-Cee (lemezjátszó, beatbox), Delov Jávor (dob) voltak. Fotók a születésnapi estről: itt.