Ezeket a pincéket ne hagyd ki a Budapest Borfesztiválon!

A Borfesztivál számomra nagy izgalom, az őszi szezonkezdet ünnepe, régi kapcsolatok felfrissítése, új borok felfedezése, de az alábbiakban nem a személyes fesztiválténykedéseim részleteit kívánom veletek megosztani. Ajánlani akarok néhány pincét, standot, amelyeket, meglátásom szerint, vétek volna kihagynotok szeptember 8-a és 11-e között.

Budapest_Borfesztival_foto2

Íme, itt van a Budapest Borfesztivál idei kiállítói listája. Amely standokat ebből a listából alább ajánlani fogom, nem annak összege, ahol kóstolni szándékozom majd. Én természetesen mindent megvizsgálok, ami a hétvégén az utamba kerül és borból van, de nektek csak a legjobbat, a tapasztalataim szerinti legjobbakat kívánom.

1. Holdvölgy – Tokaj

Nagyon hangzatos, ha azt mondom – azazhogy idézem –, a Holdvölgy mádi pincéje adta nem oly rég a világ egyik legjobb borát. De aki a Decanter nemzetközi borversenyét elfogadja a világ legrangosabb megmérettetésének, ezt nem tekinti túlzásnak. Új évjáratú boraik zöme biztos kint lesz a Borfesztiválon, mindenképpen tegyetek velük egy próbát, különös tekintettel a Vision nevű száraz cuvée-jükre.

gincsai-tamas-2

Gincsai Tamás (j) – a Holdvölgy főborásza – fotó: Gyöngy

2. BalassaBor és Gizella Pince – Tokaj

Balassa István és Szilágyi László egy standon szokott lenni, és az új boraik mellett mindig hoznak valamit a régi évjáratokból is (lásd: itt). Ha rám hallgattok, a Gizellát kóstoljátok először. Szilágyi László borai légiesek, üdék, elegánsak, Balassa István stílusa ehhez képest olajosabb, testesebb, erőteljesebb irányba mutat. A lösztől a riolitig szép ívét rajzolják meg ők ketten Tokaj-Hegyaljának; borsoruk nagy tanulmány a legértőbbeknek is.

2-szilagyi-balassa

Szilágyi László és Balassa István (j)

3. Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaj

Ha föntebb a Höldvölgyet a Decanteren elért sikereiért méltattuk, ugyanezt meg kell tennünk a Szent Tamás esetében is. Vagyis én már megtettem, például itt és itt. Az alap boruktól, a Mádtól a Szent Tamás-dűlőből származó nagy furmintjukig itt is érdemes mindennel tenni egy próbát.

Ifj. Szepsy István, a Szent Tamás Pincészet főborásza – fotó: innen

4. Kovács Nimród Borászat – Eger

Nimród fiatalabb korában a vendéglátásban dolgozott, a tengerentúlon. Az Egyesült Államokban eltöltött évei alatt megszakíthatatlan barátságot kötött a világ legismertebb és talán legelismertebb fajtáival: a chardonnay-val, pinot noirral, a cabernet sauvignonnal, a cabernet franc-nal, a syrah-val és a merlot-val. Egerbe hazatérve ezeket az amerikai iskola, az újvilági interpretáció szerint kezdte el megformálni, de a klasszikus Kárpát-medencei fajták – a kékfrankos és a furmint – szintén megtalálhatók szortimentjében. Nagy borokra, és ha Kovács Nimród is a stand mögött lesz, nagy sztorikra készüljetek!

3-kovacs_nimrod

Kovács Nimród – fotó: innen

5. Zsirai Pincészet – Tokaj

A Zsirai lányok – édesapjuk örökségét továbbvíve – három borvidékről is termelnek bort: Tokajból, Villányból és a Somlóról. Bár mindegyik terroirról képesek remek dolgokat készíteni, a vállalkozás leglényege mégiscsak Tokaj, azon belül is Mád. Hárslevelűjükkel és furmintjukkal (furmintjaikkal) okvetlenül meg kell ismerkedni!

4-zsirai-lanyok

Zsirai Kata és Petra (j)

6. Lenkey Pincészet – Tokaj

Lenkey Gézát a lista közepén említem, de az ő boraival leginkább hazamenetelünk előtt, a nap zárásaként érdemes babrálni. Mádi pincéjéből hosszan érlelt, koncentrált, életerős borok kerülnek ki (például ilyenek), amelyekből prímán megérthetjük, mi a jóisten is az a tercier aroma.

lenkey

Lenkey Géza

7. Lantos Borászat – Kunság

Ha sosem ittunk még Móron kívül jó Ezerjót, ugyanakkor mindig is elnyomhatatlan vonzalmat éreztünk a precízen elkészített, szikrázóan friss kövidinkák és cserszegi fűszeresek, gyümölcsbomba kadarkák iránt, itt az idő, hogy megismerkedjünk Lantos Szabolcs munkásságával. A tokaji furmintok, csopaki olaszrizlingek, villányi cabernet franc-ok előtérbe nyomulása, jóllehet, nem kedvez az imént soroltak népszerűségének, ám Szabolcs az élő példa arra, hogy ezekből a szőlőkből is lehetséges izgalmakat kinyerni. Nem itt fogunk a mélybe zuhanni, nyilván, de a Lantos-standon szépen helyreállíthatjuk viszonyunkat az Alfölddel.

5-lantos-2

Lantos Szabolcs – fotó: innen

8. Stier Pincészet – Villány

Előre elnézést, amiért nem a klasszikus villányi neveket sorolom, de őket amúgy sem akarjátok majd kihagyni (ebben az évben sem)… A Stier Pincészetről rögtön megjegyezném, címkéjükbe sosem szerettem vele, s ha alkalmam nem nyílt volna arra, hogy dolgozzam boraikkal, egészen biztos, hogy én magam is beleestem volna a dizájn alapján rögtön ítélő nagyokosok ordítóan béna hibájába. Rengeteg termékük van, nem ismerem mindet, birtok cuvée-jüket, cabernet franc-jukat és cabernet sauvignonjukat mindazonáltal előszeretettel ajánlom figyelmetekbe.

6-riczu

Riczu-borok – fotó: Gyöngy

9.  St. Andrea Szőlőbirtok – Eger

Nem gondolom, hogy különösebben be kellene őket mutatnom nektek. Nemrég egyébként is megemlékeztem néhány tételükről, amelyeket ifjabb Lőrincz György prezentációja mellett volt szerencsém kóstolni – nem ismételném most magam. Gyuri elsősorban a szőlészeti munkákért felel a St. Andrea borászatban, boraikról pedig éppannyira képes szenvedéllyel, hittel és magával ragadóan beszélni, mint édesapja, akit 2009-ben az Év Bortermelője Magyarországon elismeréssel jutalmazott a szakma. Egri Csillagjukat és három Bikavérüket (Áldás, Hangács, Merengő) rendes borivónak kötelező megkóstolni/újrakóstolni.

DSC_0448 (2)

Ifj. Lőrincz György

10. Válibor – Badacsony

Mindig mondom, bármennyire is jó legyen egy bor, nem tudom azt igazán szeretni addig, amíg az embert mögötte meg nem ismertem és az eltökéltségéről személyesen meg nem győződtem. Régimódi gondolkodás, tudom. Váli Pétert a kezdetektől csodálattal figyelem, csupaszív ember, remek borász, kéknyelűben és pinot-ban nagy király – a listában kötelezőnek érzem feltüntetni. Ejtsük útba standját!

7-vali-peter

Váli Péter – fotó: innen

11. Malatinszky Kúria Organic Wine Estate – Villány

Malatinszky Csaba chardonnay-ja és cabernet franc-ja (Kövesföld) voltak azok a borok, amelyek által rendesen megértettem ezeknek a fajtáknak Kárpát-medencei képességeit, és amelyek alapján végre el tudtam hinni, hogy tényleg van értelme foglalkozni velük itthon, legalábbis Siklóson, Villányban. A Kúria-sorozat életem nagy élménye, örömmel ajánlom nektek. Zsebbenyúlós lesz, de megéri.

8-malatinszky-csaba-2

Malatinszky Csaba

12. KisBécs – AusztriaBorai.hu

Másfél éve nyitott a KisBécs nevű reggeliző-borbár-vinotéka a XII. kerületben, kizárólag ausztriai borokra specializálódva. Kékfrankosból, rajnai rizlingből, pinot noirból, zweigeltből, zöldvelteliniből muszáj náluk egy alapos korrepetáláson átesni, és ezzel a magyar modalitásoknak rendes viszonyítási pontot adni.

Megterítve a KisBécsben

13. Kolonics Pincészet – Somló

A többgenerációs somlói családi pincészetben Kolonics Károly pusztán három szőlőfajta borát készíti, ezek: olaszrizling, juhfark, hárslevelű. Nehéz lenne egyet kiválasztani ajánlásra, én magam is biztosan fel fogom frissíteni az emlékeimet mind a háromból. Jó, ha ti is így tesztek, mert kevés kiállító lesz kint hazánk legkisebb, egyben egyik legizgalmasabb borvidékéről, meg kell tehát ragadni a lehetőségeket.

kolo-1

Kolonics Károly – fotó: innen

14. Kreinbacher Birtok & Champagne Pop-Up – Somló

“Megszerezte első aranyérmeit a Kreinbacher a pezsgők világbajnokságán”tudtuk meg a közelmúltban. Ennél velősebb ajánló hozzájuk aligha szükséges. Ha csak egyet kóstolnánk náluk (de miért tennénk ilyet?), akkor a Prestige Brut legyen az!

9-kreinbacher

fotó: Gyöngy