Szarka Dénes új évjárata a piacon

Szarka Dénes mindamellett, hogy a mádi Gusteau Kulináris Élményműhelyben üzletvezető, a Pelle pincénél főborászként is dolgozik – ezek fényében pedig majdnem emberfeletti teljesítmény, hogy saját, családi pincéjüket is szépen kezdi átvenni, a maga képére formálni: “Gino”-sítani.

szarka-1

“Gino”  – így becézik helyben Dénest, aki, mint a bevezetőben utaltam rá, több vasat tart a tűzben. Remek vendéglátós, ízig-vérig borász, precíz, szerény, mégis határozott ember. A borról és a mádi termőterületekről szenvedéllyel beszél, érti-érzi a hely szellemét, jól bánik a lehetőségeivel.

Birtoka jelenleg 1,9 hektár méretű, amelyből 1,5 hektár sajátja, a többit a Királyudvartól bérli. 2015-től Dénes konvencionális szerek nélkül dolgozik a szőlőben, s mint mondja, az eddigi időjárás kedvezően alakult ahhoz, hogy a 2016-os évjáratot organikus módon be is fejezhesse. “Garázsborász”-ként – ahogy magát címkézi – vallja, hogy egyediségre kell törekednie, ezért túl azon, hogy szőlőjében organikus növénytermesztést alkalmaz, a borok életébe sem avatkozik bele drasztikusan.

Birtoka Mád határában, négy dűlőből áll össze, ezek: Juharos, Danczka, Szilvás, Nyulászó. Mint ismert, ezeken a területeken elsősorban riolit és annak tufája a jellemző talajtípus. “Attól függően köves vagy nem köves a felszín, amennyire vastag vagy vékony rajta a termőtalaj. Kvarcos kovasavban gazdag riolit talaj jellemző a Juharosra. Ez egyébként szélesebb, határozottabb savú, ásványos érzetekben kifejezetten gazdag borokat ad – mint például a Percze. A Nyulászó nem ad rusztikus, nagy testű borokat, inkább behízelgőeket, aromásabbakat” – jellemzi fontosabb termőterületeit Dénes. “Az ültetvények itt 30-60 évesek. Kis, laza szerkezetű, 10-15 dkg-os, régi furmint-klónok találhatók ezeken a területeken, én ezekből szeretem készíteni a száraz boraimat.”

Kóstolási jegyzet

Szarka Pince – Mád Furmint 2015

Háromlépcsős szüretből, tartályos erjesztésből, 2 hónapos hordós pihentetésből jön ez a bor. Markáns, hűvös, intenzív illatú, ami főként vulkanikus asszociációkat ébreszt. Pörgetésre érintésnyit őszibarackra, fehér szirmú virágokra emlékeztető jegyek érkeznek az orrba. A savak combosak, a szerkezet feszes, a test elfér a szájban: maximum közepes. Alkoholérzete az egyensúlyi tartományon belül, de annak a felső vonalánál áll meg. Ízben érett citrom, kellemes sósság jelentkezik. Friss, kész bor. 87 pont (3200 Ft a pincénél)

Szarka Pince – Nyulászó Furmint 2015

Ez már behízelgőbb, kedvesebb karakterű illattal  nyit – épp ahogy arra Dénes is utalt a Nyulászó-dűlő értelmezésekor. Aromatikusabbnak hat erről a talajról a furmint, kétségtelen. Készítését tekintve ugyanakkor kizárólag acélt látott, jegyezzük tehát meg: az illat lendületességéhez ez a megoldás jócskán hozzátesz. Ám mindazt, amit a borász nyert az illaton – mindazt némi veszteségként kell hogy elkönyveljem az ízek vonalán. Kortyközéptől ugyanis intenzív aszkorbinsavas érzet, sőt, már-már egy kezdődő citromhéj-kesernyés jelleg is mutatja magát, amit – a kibicek felfelé kunkorodó álbajszát magamra ragasztva jegyzem meg – kis hordós érleléssel esetlegesen meg lehetett volna kozmetikázni. De az idő is csodákra képes – tartják a bölcsek, még ha almasavat bontani az sem tud már palackban. Mi mindenesetre vásárlás után rögtön fektessük be a befőttek mellé még vagy egy évre; jövő ilyenkor bizonyosan élmentesebb arcát fogja nekünk mutatni. 83 pont (5000 Ft a pincénél)

Szarka Pince – Juharos Hárslevelű 2015

Dénes 2014-ben Mád Hárslevelűt készített az itteni alapanyagból; tehát településszintű bort, annak terméskorlátozásra vonatkozó előírása szerint, vagyis 70 mázsa/ha-os terheléssel. 2015-ben ezt levitte 40 mázsa/hektárra, s így már dűlősként hozhatta forgalomba. Tartályban erjesztette, aztán 3 hónapra 9-10 éves hordókba tette, kettőbe, mert amúgy nincs is ebből neki csak 521 palacknyi bora. A fajtához képest az illatintenzitás meglehetősen visszafogott, csupán kis cukorkás, tűzköves, vadringlós jelleg érhető tetten. Kemény a korty, szúr a sav, s bár egy ringlós-kajszis jelenlét körülhatárolható ízben, a szájban inkább a szerkezet dominál. Csimasz. 85 pont (5000 Ft a pincénél)

Szarka Pince – Juharos Furmint 2015

szarka-2

Szarka Dénes

Ez a pince zászlósbora, ami a Juharoson belül  három alterületről érkezik: ’72-ben, ’56-ban és ’88-ban telepített parcállácskákat kapálgatnak itt Dénesék. Mivel a 2014-es évjárat kirívóan rossz volt, nem játszadozott a parcellák alapanyagaival a borász. De jó évjáratban az ’56-ban telepített tőkék szőlőjét nem szüreteli egybe a ’72-essel és a ’88-assal. “Ez a Juharos Furmint most kizárólag az ’56-osról jön, s bár itt nehezebben érik a gyümölcs, de a sava jobban megmarad” – mondja Dénes.

A tőketerhelés a Juharosban 1 kg/tőke. A parcellaszelekció – amilyennek nem hivatalosan ezt a bort is tekintenünk kell – termékleírás szerinti követelménye 30 mázsa/hektár gyümölcsöt irányoz elő Tokaj-Hegyalján. 980 palack készült belőle.

A Mád Furmint után aromatikailag ez a legegyenesebb, szerkezetében ugyanakkor ezt nevezném az új borok legkimunkáltabbjának. Almás, vizes köves, faforgácsos illatú; szikrázó, egyúttal hűvös karakterű; sós ízérzeteket keltő; robbanékony, jó savösszetételű bor. Éretlen jegyeknek, citrushéj-kesernyének, almasavas szilánkoknak semmi nyoma. Friss, ugyanakkor olajos, sur lie ital. 89-90 pont (5000 Ft a pincénél)

Szarka Pince – Tokaji Cuvée 2014

Késői szüret, klasszikus egyvelegből: furmintból, hársból, muskotályból. A Szarka Pince nagybetűs Édes Bora. 2014-től készít Dénes édes bort 4-5 hónapos hordós érleléssel, fürtösen feldolgozott, töppedt és aszús és egészséges szemekből álló alapanyagból. Mint az külön kifejtést nem igényelne, az évjárat, ugye, jelentősen befolyásolja az aszúszemek botritiszes lefedettségét. És mivel 2014-ben hűvös évjárat volt, ezért mindamellett, hogy piszkosul sok savat gyűjtöttek azon az éven bogyók, a sok csapadék hatására még a szürkerothadás is igen jelentékeny volt.

Kitöltés után a bor zárkózott jelleget ölt, illata meglehetősen amfetaminos aroma-emlékeket ébreszt az ember agyában, de szellőztetéssel száraz fagallyas, csiperkegombás, kezdődően mézes vonalra vált, s végül csak-csak előbújik valami, amit leginkább kajszibaracknak neveznék. Kóstolva: nagyon feszes, hűvös karakterű, az optimálisnál egy fél gondolattal csersavasabb; ugyanakkor: kajszibarackos, mandarinolajos, hosszú és fókuszált. Alkoholja 11%, maradékcukra 135 gramm/liter, amit egy jó 10 gramm/literes sav támaszt. Cukormentes extraktja 54 gramm/liter – a lakótelepre üzenem egyszerűbben: ez sok, jó értelemben. Ebből is csak nagyjából ezer palack készült. 91 pont (4200 Ft a pincénél fél litere)