Hat bor Mohácsról, a Planinától

A Planina Borház borász-tulajdonosának, Horváth Zoltánnak a borait borkedvelő baráti társaságban, teraszon, grillen sercegő húsok mellett volt szerencsém kóstolni, és azt kell mondjam, meggyőzőek voltak, izgalmasak, örömteliek. Poharamban Mohács.

grill-2

Az első

Horváth Zoltán 2003 óta saját telepítésű, saját maga által művelt szőlőterületekről készít bort (5 hektárról) a Pécsi borvidéken, közelebbről az úgynevezett Mohács-Boly Fehérborútról, egyszerűbben: Mohácson. A Mohács-Bóly Térségi Fehérborút a Mecsekaljai történelmi borvidéken HásságyBólyMohács és Dunaszekcső között húzódik. Hazánk egyik legmelegebb, szubmediterrán éghajlatú borvidéke ez, a termelt borok itt illatban, zamatban gazdag, testes karaktert mutatnak. A térségben a jellemző borfajták a chardonnay, a sauvignon blanc, a rajnai rizling, az olaszrizling, a királyleányka, és tök érdekes módon a juhfark, a zöldveltelíni, de találkozni errefelé cserszegi fűszeres és ottonel muskotály ültetvényekkel is. A régiek számára ismerős lehet a ma már kevéssé használatos kifejezés, hogy pecsenyebor, ami egykor a tájborok jelzője volt, azaz a minőségi és az asztali borok közötti kategóriát illették vele. Na hát ilyesmik készülnek itten, többnyire.

Zoli viszont – fehérborút ide, juhfarkból és cserszegiből készült pecsenyeborok oda – kifejezetten vörösszőlős figura, szortimentjében a vörösbor, a rozé és a siller dominál. Mint ő maga mondja, a “tökéletesen egyenes, tiszta, intenzív színű ás illatú és zamatú” borokat keresi-kutatja-csinálja. Szőlőterületeit 40-60 mázsa/hektárra hozamkorlátozza, a borokat pedig “irányítva” egyengeti útjukon, ami azt jelenti, hogy a fehér-, rozé-, siller- borok mustja ülepítve, hűtve, fajélesztős beoltással, ellenőrzött erjesztéssel válik borrá pincéjében. Ezeket a borfajtákat Zoli ritkán teszi fahordóba, oda csak az érett, túlérett alapanyagok kerülnek filozófiája szerint. A vöröseket hidegáztatás után, spontán indítva, nyílt kádon, kézi csömöszöléssel készíti. Ha az alapanyag megkívánja, fahordóba kerülnek, ha vékonyabb a bor és a gyümölcs a fő pozitívuma, akkor tartályban marad (lásd lentebb: 2014-es “CF”).

A borokat Zolitól kaptam, személyes ismertségünk elmondhatatlanul régre, egészen az áprilisi Kékfrankos Nagykóstolóig nyúlik vissza, ahol az a 11′-es kékfrankosa, ami kitörölhetetlenül és magas pontszámmal belém égett, az esemény legjobbika volt számomra. Prímjével dolgoztam már az ETAP-ban a magam és sokak örömére, de hát azt a bort talán már ti is jól ismeritek. A Kadarkában is tuti bent van/volt, és kedvenc alföldi borkereskedőm, Kálmán “GólyásBorház” Tibi is bőszen építi vele szülővárosom, Szentes elméjét, ízlését. Az alábbi hatosfogatra egy terasz-sütögetés alkalmával, sok-sok értő-kedvelő arccal nagyítóztam/-tunk rá. A lentebbi fotók kajaképek lesznek erről a bizonyos sütögetésről, mivel a borról – mea culpa – csak azt az egyet készítettük, ami a címlapra került. De a csirke és a kacsa ilyen rozmaringos, kakukkfüves, fokhagymás körítéssel, szivar-grillben szmókolva-sütve-párolva pontosan megfelel ezek mellé a borok mellé. Hátha kedvet kaptok ilyesmihez.

grill-3

Csirkék, combok – mondjuk a sor első feléhez, a sillerig bezárólag

Kóstolási jegyzet

Planina Borház – “Borka – az első királyleánykám” 2015

Simán leolaszoztuk mindannyian (a kóstoló elejét ugyanis totál elkomolykodtuk: vakon kóstoltunk, nem ettünk mellé, tippelgettünk, okoskodtunk). Pedig, ha valami ilyenkor, amikor ennyire megvezet az aromatika, árulkodó lehet, főképp a savkészlet, a savérzet. Az illatban és az ízben ugyanis ugyanaz a fehér húsú gyümölcsösség, blansírozott mandulás, citromvelős jelleg érezhető, mint az olaszrizlingeknél sokszor. A kortyot ugyanakkor élénk savak támasztják, kis CO2 frissíti, és összességében egy tiszta, egyszerű, könnyen megérthető, hamar megkedvelhető bor ez. Hordót nem látott. 82 pont

Planina Borház – Rozé Cuvée 2015

Kékfrankos (25%) cabernet sauvignon (25%) és Néró házasítása. Utóbbi kapcsán hadd idézzek ide néhány gondolatot: “A Néró egy sötétkék színű, bő levű, fűszeres zamatú csemegeszőlő-fajta. Az egyedüli csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető. Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben az Eger 2 (Seyve-Villard 12375-össel) és a Gárdonyi Géza (medoc noir x Csaba gyöngye) keresztezésével. Magyarországon 1993 óta államilag elismert fajta; de Svájcban és Brüsszelben is fajtaoltalmat kapott.” Én főképp a Nérónak tudom be, hogy ez a bor ennyire vadmálnás, távolról és kezdődően faszenes, már-már füstölt sonkás karakterrel bír. A kékfrankos meg megadja a savát, a a gerincét, a tartását, a frissességét, a cabernet sauvignon a fűszerét, és ettől válik ez a rozé egyedivé, izgalmassá, határozottan szerethetővé. 83 pont

grill-4

Rozmaringos kacsamell – ez a Prímhez mennyei volt

Planina Borház – Siller 2015

Harminchat órás héjon áztatással készült siller, cabernet franc (70%) és kadarka alapanyagból. Kékbogyós, főtt áfonyás, feketeszedres a zamata; intenzív, mégis baráti a savérzete; optimális, szerkezetbe simuló az alkoholfoka. Talán kicsivel több sav jól állna neki. 81 pont

Planina Borház – “CF” 2014

Cabenet franc csavarzár alatt, tartályban elkészítve. Fűszerek garmadája (feketebors, koriandermag, kardamom…), érett-túlérett feketecseresznye jellege az illatában, meg valami, amivel, nos, meg kell barátkozni: tűzifa és gumimatrac keveréke (csersav-illat?). A tannin a nyelven sok is, nyersnek, éretlennek hat. A sav pedig az évjáratot hűen tükrözi… Az alkohol jól elkapott, 13,5%-os. Egyensúlya a csersavak irányába billen. 82 pont

Planina Borház – Jenyei Kékfrankos 2013

A mohácsi Jenyei-hegyről származik a bor kékfrankos-alapanyaga, amit a borász másfél évig tartott újfában. Illata édesfűszereket (vaníliát, fahéjat), sütőporosságot közvetít, de aszalt lícium gyümölcsöt, főtt kökényt is. Az alkohol meglehetősen tüzesnek hat (15%), de vannak savak, és a korty az illatnál összehasonlíthatatlanul frissebbnek, könnyebbnek hat (a relatíve magas alkoholtérfogat-százalék ellenére is). A tanninok felszíne puha, bársonyos. Tartalmas, ezzel együtt mégis kissé bárdolatlan (fiatal?) kékfrankos. Alapvetően amúgy gasztrobor ez (és az is marad, ha még érik is), és szerintem elbírja a steakeket is simán. 84 pont.

grill-1

Csirke, kacsamell, erdei gyümölcsök, cékla, spenót

Planina Borház – Prím 2013

Cabernet franc (70%), kékfrankos házasítása a Prím. Málnás-szedres-joghurtos az illatképe, kis szellőztetéssel pedig az aromatikát élénkítő, azt hűvössé tevő zöldfűszerességet is kapunk. Ízben hasonló jegyek köszönnek vissza, de a főszerep összességében a piros bogyós gyümölcsöké. Kortyközéptől azonban megint egy kis vegetalitás, fodormenta, citromfű, ilyesmi. Kerek a korty, hosszú a lecsengés, és a vége meglepően fűszeres. A sor legjobbja; a nyár meglepetése; a sors és a végzet egyértelműen a lakótelepi teraszok gázrózsáin főzött zúzapörköltek mellé rendelte. Mit mondjak még, próbáljátok ki bátran, jó anyag. 87 pont.