Hazánk összes szőlőjét pillanatok alatt elpusztíthatja. Na, mi az?

Akár az egész szőlőültetvényt is elpusztíthatja az az új keletű növénybetegség, amelyet szinte már az egész országban észleltek. Somogyban tavaly zárlatot rendeltek el miatta.

szőlő-aranyszinu-sargasag

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma, a Grapevine Flavescence dorée phytoplasma a szőlő veszélyes, új károsítója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 %-kal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A vektor (amerikai szőlőkabóca) elleni védekezés hiányában a tőkék 80-100 %-a befertőződhet, fogékony fajták esetében néhány év leforgása alatt ki is pusztulhat.

Tavaly emiatt például növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el Somogyban, s a hatóság akkor azt a tájékoztatást adta: egyelőre nem áll rendelkezésre olyan kémiai eljárás, amely megfelelő hatékonysággal lenne képes elpusztítani a betegséget (erről itt írtam korábban).

Éppen ezért elsősorban a lárvakeléskor, majd a kirajzáskor kell védekezni, ami a múlt héten kezdődött – az illetékes szervek tájékoztatása szerint.

A rovart (itt írtam róla bővebben) nehéz elsőre megismerni, mert hasonlít a többi kabócához, ezért érdemes szakember segítségét kérni hozzá. Leginkább a szőlő alsó levelein lehet megtalálni.

A Nébih honlapján van egy térképes alkalmazás, ahol lehet látni a kabóca aktuális fejlettségi állapotát az ország különböző pontjain, és azt is, mivel lehet védekezni ellene, és ami >>ide<< kattintva érhető el.

Kötelező kémiai védekezést írnak elő a gazdáknak

Mint azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese, Jordán László közölte hétfőn a sajtóval, a szaporítóanyag-előállítás során kötelező védekezni a kártevő ellen, és már készül a jogszabály annak érdekében, hogy termőültetvényeken is kötelező legyen.