Az év legizgalmasabb borfesztiválját rendezik Gyöngyöspatán – aug. 27.

Méghozzá vulkanikus borokra hangolva, ahol a Badacsony, Beregszász, a Felvidék, a Káli-medence, Somló, Tokaj, no és persze a Mátra képviselteti magát. Az eseményen kizárólag kis kézműves borászatok boraival és borászaival találkozhattok majd, és ha mindez nem lenne elég, ne feledjétek: Gyöngyöspatán található az Európa-szerte egyedülálló hétsoros pincedomb, ami önmagában is nagy élmény lehet a barangolók számára.

vbf

Nehéz igazán objektív hangon szólnom Gyöngyöspatáról, ugyanis, mint már többször utaltam rá, erős baráti kapcsolat, azzal együtt a hétsoros pincedomb aljában egy több száz éves vájt pincécske és egy darabka kékfrankos ültetvény, s a velejáró időszakos teendők kötnek ide. Boros pályafutásom hajnalán az egyik legemlékezetesebb borvidéki hétvégémet itt élhettem meg, azóta pedig, mint fogyasztó, de mint borlapíró is, szorosan követem az itteni borászok munkásságát. Ez a mostani rendezvény viszont, ahogy elnéztem, még számomra is, aki viszonylag sűrűn fordulok meg errefelé, jó pár újdonságot tartogat. Piroska Tibor és Szignárovits Márk, vagy a Dominium Pincészet ténykedését egyáltalán nem ismerem. Bernáth Magdi, Lackó “Helikopteres” Gyula vagy az egykori hegybíró, Soós János boraihoz viszont már nemegyszer volt szerencsém, és ezek közt bizony szép számmal akadnak kimagasló tételek, amiket a világgal sürgető igyekezettel kell megismertetni!

bálint

Losonci Bálint és borai egy 2011-es, Budapesten tartott kóstolóról

A vendégborászok az ország minden pontjáról, azazhogy a Kárpát-medence ismert vulkanikus területeiről fognak érkezni, akik közül – nem állhatom meg – a Somlói Vándor Pince borászát, Kiss Tamást, a Szent György-hegyi ifjú zsenit, Bencze Istvánt, de sok borszakíró példaképét, a tollat ma már lopóra cserélő tállyai gyütmentet, Alkonyi Lászlót óhatatlanul ki kell emeljem. Az elmúlt pár évben rajtuk keresztül sikerült sok buta prekoncepciót magamról leválasztanom, és megismernem a rajnai rizlingnek, a juhfarknak vagy a furmintnak előttem eddig teljesen rejtett arcait. Újításaik, stílusuk, egyáltalán a természethez való hozzáállásuk, túlzás nélkül mondom, csodálatra méltó. Legalábbis mai szemmel, egykor ugyanis – az írott emlékezet szerint – az volt a kisgazdálkodási norma, ahogy ma ők csinálják…

Nem is csodálom, hogy a mátrai kemény mag, a Tőkések, közülük is Losonci Bálint, a Losonci Pince alapító-borásza, a Vulkanikus Borok Fesztiválja szervezője épp ezeket az arcokat hívta vendégségbe Patára. Bálint, de en bloc a mátrai Tőkések munkája ugyanis éppoly’ kérlelhetetlen koncepción alapszik, mint a fent említetteké. Sűrű, erőtől duzzadó, az élet minden szépségét, örömét magán viselő, utánozhatatlanul egyedi borokká palackozzák itt a földet, s annak minden javát. Karner Gábor kékfrankosa, Szecskő Tamás szürkebarátja, Losonci Bálint pinot noirja ezt az örömet és derűt, ásványosságot és koncentráltságot a természettel összhangba állított munka és a terroir leglényege szerint, esszenciális formában képes közvetíteni.

karner-1

Az a bizonyos 2009-es kékfrankos…

Kicsit későn írom ezt a cikket – ahogy értesültem, a környéken jóformán elkelt már majd’ minden szállás. De mivel estefelé is van buszjárat sűrűn be, Gyöngyösre (erről alaposabb információ: itt), sőt, vissza Pestre is, ezért érdemes egynapos túrában gondolkodva is felkerekedni, és a Mátrára augusztus 27-én ellátogatni.

Program:

  • PINCEPÖRKÖLTFŐZŐ-VERSENY: 10 ÓRÁTÓL – Nem helyi csapatok nevezését is várják a szervezők! (Jelentkezés: 06-70-526-2045)
  • BORKÓSTOLÁS: 14 ÓRÁTÓL 21 ÓRÁIG – A vendég és házigazda borászatok a hétsoros pincehegy egy-egy présházas pincéjében kapnak helyet. Térkép alapján lehet őket felkeresni. Kóstolni csak emblémázott pohárral lehet. A borászatok 14-től 19 óráig kóstoltatnak. Utána kötetlen közös beszélgetés, zene hallgatás lesz a tulipános ház udvarán. Didgeridoo élőben!
  • VULKANIKUS MESTERKURZUS – 15:00 ÓRÁTÓL és 17:00 ÓRÁTÓL
  • GASZTRONÓMIA: Egyes, kijelölt helyeken helyi gasztronómiai különlegességeket lehet vásárolni, a fesztiválokon megszokottnál jóval kedvezőbb árakon. A látogatók megkóstolhatják a patai tőtést, rétest, gancát és a patai rózsát is.
  • TÉRÍTÉSMENTESEN lehet meglátogatni a kis pincesori tulipános házat és állat simogatót. Néhány pincében kiállítások, ingyenes programok lesznek.
  • EGÉSZ NAP: Fabatka játszóház népi játékai, Trófea kiállítás a Teleki Pincében, felolvasás, csuhébabák a Tulipános házban, kézműves méz, szappan.
  • A PATAI TEMPLOM a rendezvény alatt látogatható lesz. A vendégek megtekinthetik a ritkaságnak számító Jessze-oltárt.

További információ a kiállító borászatokról, a programokra való regisztrációról: itt.

Az esemény Facebook-oldala innen érhető el.