Légli Ottó: kárenyhítési alapot kell nyitni a jégverte szőlők miatt

Még tart a károk felmérése a hazai szőlőkben és gyümölcsösökben azok után, hogy épp egy hete komoly vihar és jégeső érte el az ország egyes részeit. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke, Légli Ottó máris jelezte a Földművelésügyi Minisztérium felé, hogy a kárenyhítési alapot meg kell nyitni.

szőlő-jég

Jégverte fürtök Balatonfüred környékén – fotó: Lukács Lilla (Zelna Borászat)

Míg egyes helyeken semmi kirívót nem tapasztaltak, addig Szombathelyen, több helyen Vas megyében, valamint Veszprém térségében és a Balaton északi partján rendkívüli károkat okozott a mostoha időjárás. Leginkább a szőlőt viselte meg a nyári vihar, ezenfelül egyes gyümölcsösöket is elvert a jég. Egyelőre nincs pontos adat, de úgy tűnik, hogy milliárdos nagyságrendű a kár országos szinten.

Lesencetomaj járt a legrosszabbul

„Pontos, számszerűsített károkról még nem tudok beszámolni, de az biztos, hogy komoly problémákat okozott a jég például Badacsony, valamint Balatonfüred, Csopak térségében, ezenfelül a Somlói borvidéken. A legsúlyosabb veszteség minden bizonnyal Lesencetomaj térségét érte” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Légli Ottó. A Hegyközségek HNT elnöke kiemelte: máris jelezték a Földművelésügyi Minisztérium felé, hogy a kárenyhítési alapot meg kell nyitni.

Erre minden bizonnyal valóban szükség is lesz, mert bár az ország egyes részeit elkerülte a vihar, máshol szinte teljes pusztítást végzett a jég. Lesencetomaj mellett akadt termelő, aki több mint félkilós jégdarabot is talált a szőlőjében. Ebben a térségben gazdálkodik Kázsmér János szőlész is, akinek mintegy 70 hektárnyi területét tarolta le a jégeső. „Nehéz megmondani, hogy mekkora a kár, de úgy vélem, a szőlőm 80-100 százaléka tönkrement. A jég által elvert szőlő miatt a még épen maradt bogyók is tönkremehetnek később” – mondta a szakember a Világgazdaságnak.

A kárenyhítés kevés

Kázsmér szerint a kárenyhítés nem lesz elegendő a problémák orvoslására, ezért felvetette, hogy kedvezményes MFB-hitelt kaphatnának a pórul járt termelők a veszteségek áthidalására. „Nem ingyenpénzt kérünk, hanem egy kedvezményes, a Növekedési Hitelprogram kondícióival megegyező hitelt, amely segíthetne a veszteségek pótlásában” – tette hozzá a szőlész.

Somló is elesett

A vihar szeszélyeire jellemző, hogy például a Lesencétől nem túl távoli Sümegen megúszták a szőlők a pusztítást, ám az innen szintén nem nagy távolságban elhelyezkedő Somlón megint komoly károk keletkeztek.

„Bőven 50 százalék feletti a pusztulás aránya a Somló hegyen” – mondta el a Világgazdaságnak Tornai Tamás helyi borász, a HNT korábbi elnöke. „Gyakorlatilag nem maradt ép tőke, az érintett szőlőkben legalább 30 százalékra becsülném a veszteséget, de vannak tőkék, amelyek teljesen tönkrementek. Ez viszont csak a termésveszteség, amelyre még a most esedékes munkák további költségei rakódnak. A tőkékről ugyanis el kell távolítani a sérült részeket, amelyek további gondokat okozhatnának” – mondta Tornai. Jégverés esetén ugyanis a kevéssé sérült bogyók akár be is gyógyulhatnak, ám a komolyabb jégkár miatt a rothadás továbbterjedhet a szőlőben.

A Somlói borvidéket nem egyformán érintette a vihar. Míg a bortermő területhez tartozó Ság-hegyen nem esett komoly kár, addig a névadó Somló hegyen a pusztítás jelentős. Tornai Tamás lapunknak úgy becsülte: csak ezen a hegyen megközelítheti a kár az egymilliárd forintot.

A gyümölcsösök is megsinylették

Nemcsak a szőlőket, hanem a gyümölcsösöket is súlyosan érintette a vihar, illetve a jég. A Balaton-felvidéken jelentős állománya van az almának, a kajszi- és őszibaracknak, valamint a mandulának. Ezeket az arrafelé kirívóan súlyos jégeső komolyan károsította. Ezenfelül a sok eső is gondot okozott például Csongrádban, valamint egy nappal korábban a Nyírségben elszigetelt jégeső pusztított – mondta el a Világgazdaságnak Ledó Ferenc. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke hozzátette: a pontos felmérések még a gyümölcsösök esetében is zajlanak, de az látszik, hogy a kár a Dunántúlon a legnagyobb.

Világgazdaság összeállítása alapján