Ilyenek az új Laposa-borok

Szakmai kóstoló keretei között nyílt lehetőségem megkóstolni az új Laposa-borokat, melyek részét már ismertem a tavaszi Badacsony New Yorkban elnevezésű kóstolóról, ám akadt újdonság is, mint például a Bazalt Cuvée. 

laposa-k

Nem tudom, hogy borteraszajánlókat, balatoni, badacsonyi-, tavaszi meg minden egyéb borajánlókat egybevéve van-e még egy olyan pince Magyarországon, amelyről annyit és annyi helyen írtam már, mint Laposáéké. Belegondolva, azt hiszem,  nincs. Pedig nem iszom boraikat heti rendszerességgel, nem megyek feléjük nap mint nap, sőt, emlékeim szerint csupán kétszer jártam a badacsonyi családi borászatban, egyszer egészen pontosan a kóstolópincéjükben, egyszer meg a Badacsony-hegy oldalából a Balatonra néző, lélegzetelállító panorámával rendelkező borteraszukon.

De a tényeken ez mit sem változtat: Laposáék az utóbbi két évben voltaképpen megkerülhetetlenekké váltak. Ott vannak mindenhol a kisboltoktól a hipereken át a gasztronómia alsó-, felső szegmentumaiban. A foglalkoztatott szőlőfajták tekintetében jobbára hagyományos, a borkészítést illetően haladó szellemiséget követnek, címkedizájnjuk ötletes, szortimentjük okosan strukturált. További infók a birtokról tömören: itt.

A borászat új évjáratú borait az ETAP borbár zártkörű kóstolóján volt szerencsém megismerni kereskedőjük, Vuleta Réka jóvoltából.

Kóstolási jegyzet

Laposa – “Rizling²” 2015

Tartályban erjedt rajnai rizling – hordós érlelés nélkül. Virágos, almás, nektarinos illatokból, zamatokból épül fel aromatikája. Savai finomak, alapvetően élénkek, szerkezete ettől feszesnek hat. Alkoholfoka mérsékelt: 12,5%. Tiszta, egyenes, szikrázó. 86-87 pont

Laposa – “4 Hegy” 2015

A “4 Hegy” koncepciójáért a kezdetek óta rajongok, Laposáék ugyanis ezt a bort három, a Badacsonyi borvidéken található terület (Badacsony-hegy, Csobánc, Szent György-hegy) és egy somlói terület olaszrizling-alapanyagát felhasználva készítik részint hordóban (finomseprőn), részint tartályban. Illatában elsőre finom hordófűszer-jelenlétet fedezni fel, amellett, hogy fehér húsú gyümölcsösség és egy gondolatnyi zöld leveles vegetalitás (menta) is mutatja magát. Krémes, közepesen telt, szerkezeti elemeit tekintve arányos kortyú, kellemesen ásványos érzetű bor. Talán a legjobban sikerült, legjobb formában lévő bor a borászat friss tételei közül. 88 pont

Laposa – Kéknyelű 2015

Elkészítése megegyezik a “4 Hegy”-ével: az alapanyag része része hordóban, része tartályban erjedt, az érlelésnél pedig ászokhordót használt a borászat. Köves, alapvetően fajtajelleges, kezdődően virágos illatú bor, de egyelőre a kéknyelűre jellemző aromamélységek nélkül. Savai érettek, teste a közepesnél egy hajszálnyit vékonyabb; kortya könnyed, citromvelős, rebarbarás, de bőven ébreszt ásványos asszociációkat is. A magam részéről el tudnám viselni ezt a bort több fával, olajosabb, teltebb, sűrűbb textúrával, de azt is fontos megjegyezni, hogy rettentő fiatal még, és meglehet, igazi arcát csak jó 1,5-2 év múlva tudja igazán megmutatni. Úgyhogy ne bánjunk vele mohón, fektessük csak el nyugodtan kis időre a spájzban! 85 pont

Laposa – Juhfark 2015

Ha a kéknyelű esetében a bor kezdeti stádiumát, fiatal formáját, palackos érlelésért kiáltó jellegét jegyeztük fel kritikaként, ugyanezt rögtön meg kell tennünk a 2015-ös juhfark esetében is. Illata pemetefű-cukorkás/édesköménymagos, tűzköves mineralitást idéző, de alapvetően hűvös hangulatú. Ízében finom sósság vegyül édeskés/szőlőcukros színezettel, s a fehér barackra emlékeztető aroma mellett visszaköszön az illatban megismert hűvös-édesköményes aromarészlet. Egyensúlyos, dinamikus savú, jól huzalozott, de mint arra utaltunk, zigóta állapotban lévő bor. 86-87 pont

Laposa – Bazalt Cuvée 2013

50% olaszrizling, 40% kéknyelű, 10% szürkebarát adja a házasítást, melynek 50%-a ászokhordóban, 50%-a tartályban erjedt borrá, s amit mintegy 4 hónapos hordós érlelés követett. Elsőre kelt tésztás jelleget, hűvös-ánizsos, vizes köves aromákat közvetít illata. Ízében málnaleveles, kezdődően ánizsos képet formál kevés jól kivehető gyümölcsös aromával. A hordójelenlét finom, mértéktartó, a korty kereknek hat. Élmentes, tartalmas, szépen elkészített bor, mégis valami kis izgalom, finesz számomra hiányzik belőle. 86-87 pont