Csütörtöktől vasárnapig tart a 20. Egri Bikavér Ünnep

Július 7. és 10. között huszadik alkalommal rendezik meg Eger legjelentősebb borgasztronómiai fesztiválját, az Egri Bikavér Ünnepet. A négynapos érsekkerti rendezvényen 31 borászat több mint százféle Egri Bikavérét, Egri Csillagát és rozéját kóstolhatják meg a látogatók, a borok mellé pedig 17 étterem kínál ételkülönlegességeket.

A Bikavér-ünnepen idén először más borvidéknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a szervezők: a fesztivál díszvendége a Tokaj-Hegyalja Világörökségi Borvidék lesz, így a kínálatban ezúttal tokaji borok is szerepelnek.
A bor- és ételkínálat mellett kísérőprogramok is várják a vendégeket: két helyszínen több tucat zenekar lép fel. Az Egri Bikavér Színpadon lesz látható mások mellett csütörtökön a Kerekes Band, pénteken a Balkan Fanatik, szombaton a Hot Jazz Band, vasárnap pedig a VI. Szepesi György Bárzenész Találkozó nyitókoncertjén Kökény Attila, Mujahid Zoltán és Tabáni István.

Az Egri Csillag színpadon dj-k és különböző formációk váltják egymást négy napon át. Fellép többek között a Fran Palermo, Hó Márton, valamint Szabó Benedek és a Galaxisok is. Az egri Part Egyesület égisze alatt működő színpadnál ebben az évben is fényfestéssel teszik hangulatosabbá a környezetet.

Az egri hegyközség és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség két éve hosszabb távú megállapodást kötött, melynek keretében a szervezet tagjai zsűrizik a fesztivál ételeit. A legjobb étel kiválasztásánál különösen fontos szempont, hogy az mennyire harmonizál a kínált Egri Bikavérrel.

Az eredményhirdetésre szombaton kerül sor, s ekkor hirdetik ki az Egri Bikavér Ünnep legjobb borát is. Ebben az évben a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös szakmai értékelése alapján a 20. Egri Bikavér Ünnep kiérdemelte a Gasztroélmények Éve 2016. ajánlást.

A fesztiválon hosszú idő után ismét kapható lesz az Ezredforduló Egri Bikavére, melyet az Egri Borvidék szőlő- és bortermelői az államalapítás ezeréves tiszteletére készítettek el a pincék legkiválóbb 1997-es évjáratú boraiból.

A 119 termelő 11 ezer 369 liter borából elkészült Ezredforduló Egri Bikavérét először az 1999-es Egri Bikavér Ünnepén mutatták be, amelyet most, 17 évvel később ismét megkóstolhatnak a borkülönlegességek rajongói.

A kísérőesemények sorában lesz még egyebek mellett bokszverseny, veterán jármű felvonulás és kézműves vásár is.

MTI alapján