Borok és ételek az idei Gourmet-ról, amiket mindenképpen meg kell kóstolni!

Az idei Gourmet Fesztiválhoz sem voltak kegyesek az égiek; emlékeim szerint zsinórban már a harmadik éve szakad rá az eső; csütörtökön például alsógatyáig áztam fel, és a taxi is csak úgy vitt haza, ha magam alá rakok egy nejlonzacskót. A péntek délután mondjuk kifejezetten napsütéses volt. Ki is mentem nyitásra, és mindazt, ami az első napon tetszett, friss fejjel, azazhogy a szükség okán 50 mg Cataflammal gyorsan újra is kóstoltam. Bor- és ételajánló.

DSC_3258 (2)

Nagy szívás a Gourmet-nak, hogy az utóbbi években mindig esik rá az eső. Annyira megérdemelné már pedig, hogy péntektől vasárnapig rendesen tömve legyen mindenféle úri népekkel. Lehetne ez a magyar gasztronómia nagy ünnepe, pláne most, hogy Széll Tamás megnyerte a Bocuse d’Or európai döntőjét, meg hát hogy van már öt Michelin-csillagunk, és tulajdonképpen azok mellett, mögött is sorakozik egy rakás nagyon jó étterem, akiket – eső ide vagy oda – azért évről évre ki tudnak csábítani a Gourmet szervezői. A csütörtöki és pénteki kóstolóélményeimből osztanám meg veletek a legjobbakat.

aborbolt.com + 2HA Szőlőbirtok – 12-es stand

Az aborbolt.com buborékos kínálata kezdésnek, a 2HA meg vörösboraival inkább zárásnak ideális – a közös standon kiállító srácok így szép keretet adnak a Gourmet-élményekhez. A buborékosokból a Ca’Salina szűretlen proseccóját, illetve a Fasol Menin Prosecco Superioréjét nem szabad kihagyni (550 és 600 forint ezekből egy pohárral), aztán hogy végül ki hol áll meg, az pénztárcafüggő, a belépő tételek után ugyanis csupa 90 pont feletti champagne, fehérbor, vörösbor következik az aborbolt.com kínálatában. A 2HA borokból pedig egy kóstolósor keretében 2500 forintért mindent ki lehet próbálni (még a pince csúcsborát, a Courage-t is, ami már nemcsak merlot-ból készül), vagy mondom: érdemes akár ezzel zárni a mulatságot.

Winelovers – 6-os stand

Több kedvemre való bort is árulnak a Winelovers standon, de a 2011-es Bock Cuvée külön említést, kiemelést érdemel. A Bock Pince 24 hónapig tölgyfában érlelt bordeaux-i házasítása gazdagon dohányos, avaros, csokoládés, cseresznyés, sima felszínű. Érett, komplex bor nagy-nagy élvezeti értékkel. 800 forint belőle egy pohár. Fesztiválról lévén szó, szinte ingyen van.

Sarki Fűszeres + Terroir Club – 105-ös stand

A Czinege Tamás gasztrozsonglőrrel új lendületet nyert Sarki Fűszeres a Terroir Club borkereskedéssel állít ki egy nagy közös körstandon. A Sarki 1500 forintért árul jó adag kacsamelles szendvicset (tényleg laktató), amely mellé a Terroir Clubtól érdemes kérni egy pohár Karner Kékfrankost, viszont aki maradna még a buborékos vonalon, annak az Eudald Massana Noya brut nature cavája kihagyhatatlan!

DSC_3239 (2)

Czinege úr lábat csavaroz

Kreinbacher – 16-os stand

A pezsgőikről nyilván fölösleges áradozni, jól ismert italok, meg mire ideértek, már lehet, valami korosabb tétel felé kacsintgatnátok. Úgyhogy tudjatok róla, a Kreinbacher idén olyan remekeket is kínál, mint a 2006-os Kőkonyha. Hárslevelű, furmint, olaszrizling házasítása ez a bor, ami a trópusi gyümölcsös, vaníliás jegyek mellett sós-köves érzeteket is ébreszt bőséggel. (Megsúgom, van itt még egy csomó Paul Bara is, de pezsgőkről tényleg egy szót se többet!)

Pomo d’Oro – 62-es stand

Vékonyra klopfolt tarjabatyu, amiben zöldfűszeres sajttöltelék van, alatta egy nagyon finom mártás, hozzá még bacon chips, pirítós – én ezt választottam Gianniéknál, de mások mellettem a gnocchiról és a halról is áradoztak. A tarja mindenesetre 1500 forint, és két napnyi intenzív kóstolás után bátran állíthatom, ez a fesztivál egyik legjobb húsétele.

DSC_3231 (2)

Tarjabatyu

Holdvölgy – 71-es stand

Ha a 2013-as Visiont ismerjük, szeretjük, akkor jó hír számunkra: van már ebből 2014-es verzió is, ami szerintem sokkal sósabb érzetűnek meg egy hajszállal komplexebbnek is tűnik elődénél – amely bor, ne feledjük, Decanter nagyaranyat nyert tavaly. Van itt két szamorodni is. Ha édes borra vágyunk, ezeknél jobba nem fogunk kint belefutni.

Vörös Homár – 110-es stand

Osztrigázni kurvadrága mulatság, a Vörös Homár kínálatában persze ott a homár, naná, a polip grillezve, a Szent-Jakab kagyló, a vegyes halnyárs is lazacból és kardhalból és tonhalból (persze ezeket sem kabátgombért adják), de én azt mondom, hogy az alap osztrigájukból, aminek egy ezres darabja, abból legalább kettőt le kell nyelni, ha már ide kijöttünk. És amúgy az a baj, hogy rohadtul addiktív cucc: az ember 15-20 osztriga és egy fél üveg cava után is úgy érzi, hogy épp csak elkezdődött valami.

DSC_0027 (2)

Gusteau Kulináris Élményműhely – 37-es stand

Kecskét kell itt enni. 1500 forint adagja. A hús az étterem saját állományából származik és rizskochot adnak mellé. A kecske voltaképpen zászlós alapanyagnak számít a Gusteau mádi konyháján, amely egységet Horváth Gábor séf néhány év alatt a hazai csúcséttermek közé volt képes emelni. A Bocuse d’Or versenyről is kérdezgettem Gábort, mint a magyar csapat egyik segítőjét – nem meglepő módon még a hatása alatt volt teljesen. Azt is elmondta egyébként, hogyan süssek legközelebb otthon harcsát, hogy a vendégeim meg is egyék. Ez egy jó stand, szerettem.

Szent Tamás Pincészet – 45-ös stand

Mád Furmint 2015 – 400 forint belőle egy pohár, és a fenti kecskeétel mellé ez a bor príma választás lehet. Ha az alapfurmint után lépegetnénk még itt magasabb élmények irányába, akkor a pince névadó dűlőjéből származó 2012-es Szent Tamás Furmintot ne hagyjuk ki semmiképp! Most elképesztően minerális és pörkölt mogyorós érzetű, és hát brutál nagy bor, örök élmény.

Ikon Street – 51-es stand (+ Céltorony – 50-es stand)

A “Debreceni páros” névre hallgató fogás a debreceni Ikon étterem (két egységgel vannak kint a Gourmet-n) , azaz annak street foodokra hangolt különítménye védjegye. A két tízcentis, színhúsból készült, kenyérrel, mustárral körített kolbászt 1100 forintért mérik. Nagyon jó. Én az 50-es standon található Céltorony Sportbisztróból kértem mellé egy pohár kisüzemi sört, aminek sajnos nem jegyeztem meg a nevét, de remek választásnak bizonyult. (Mellesleg a Céltorony bbq ételkínálata is pazar.)

DSC_3258 (2)

Az Ikon klasszikusa: debreceni mustárral

BalatonBor – 46-os stand

Minden, amit itt kóstolni tudunk, a Vinea Balaton nevet viselő minősítőrendszeren átesett bor. Olaszrizlingek, amelyek BalatonBorként a lazaságot, egyszerűséget, egyszersmind a megbízhatóságot, a minőséget igyekeznek megjeleníteni. Adnak a standon szódát is. Ha fröccsözni támadna kedvünk, ide jöjjünk!

Anyukám mondta – 44-es stand

A cikk írójának, lehetséges,  hogy igaza van itt; a Dudás testvéreknek talán tényleg nem ez a legsikerültebb Gourmet-s focacciája. Most nem pármai sonka, hanem malacsült került rá, maga a tészta pedig teljes őrlésű lisztből készült. És egy kis ízintenzitás még tényleg elférne benne, ahogy azt az Index szerzője taglalja is, miszerint: talán a paradicsom hiánya, talán a rukkola visszafogott használata, vagy hát a fene sem tudja, vonja meg a vállát a kritikus, mi okozza ezt a talán nem is olyan hatalmas űrt. Én elárulom, emberek: SÓ – az kell rá csak.

DSC_3219 (2)

Malacsültes focaccia

Rosenstein Vendéglő – 91-es stand

Ahogy az encsi Anyukám mondtát, úgy a pesti Rosenstein Vendéglőt sem fogja kihagyni senki egy ilyen listából. A magyar gasztronómia két szentélyéről van szó, utóbbi ráadásul idén 20 éves. Amit kötelező náluk megkóstolni, az a “Rosenbao” a saját főzésű házi sörükkel, amit 1200 forintért mérnek.

***

Szombaton és vasárnap még vár benneteket a Gourmet, menjetek ki bátran, az eső ne tántorítson el senkit ennyi finomságtól! Gumicsizma, esőkabát persze nem baj, ha lesz nálatok.

A Gourmet-ról, a kiállítókról bővebben itt: sziget.hu/gourmetfesztival