Új köntösben a Dél-Balaton legnagyobb borászata

Átvedlettek AX&AX-ból. Csináltak egy bormozit, hotelt, príma kis éttermet. Leszerződtettek csomó új szakembert a konyhától a marketingen át a pincéig; megy a fine dining, ötletes az új dizájn, jó a bor. Akarnak is belőle piacra dobni 500 ezret.

kristinus-3

A komplexum kívülről – Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton

Nem teljesen értettem a régi koncepciót. AX&AX-ként ez a borászat ágyúval lőtt verébre: zweigelt alapú házasítást árult a webshopjában majd’ 200 ezer forintért, például. Nem tudom, ki vezette szegényeket ennyire félre, hogy eztet itten lehet, szabad – sőt: kell. Persze lehet, hogy senki – ebben az esetben viszont tragikusan cserben hagyta őket az önkritikájuk. De engedjük el a múltat.

A jelen ugyanis teljesen másról szól: a Kristinusnál vannak ésszerű irányok, vannak szakemberek. Egy study tour során volt lehetőségem minderről meggyőződni – ezúton is köszönöm a meghívást a szervezőknek. Vendéglátóim mutattak bor(!)mozit (Vino Cino), menő szállásrészleget (Vinotel), fine dining éttermet (Gasztro Műhely) mint az új tulajdonos fejlesztéseit. Biztosan vannak köztetek olyanok, akiknek nemigen kenyere a Balatonnál az efféle cirkusz. Megértem. Arrafelé biciklivel és a csomagtartóra felgumipókozott sátorral járok én is. De hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs bája, varázsa annak, amit a Kristinus most kialakított. Kis élményközpont. Vagyhát. Annyira nem is kicsi.

kristinus-2

Gasztro Műhely – Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton

De menjetek el most tavasszal, nézzétek meg magatok. Az árak nincsenek elszállva. A szállás két főre, egy éjszakára 16 ezer, a borokat pedig 4000 alatt megkapni. Jó, a merlot-juk, az 9000, amit kicsit sokallok is, bár nem kóstoltam, szóval ez a minőségellenőrzés is rátok vár. Valamivel fennköltebb formában a WLB-n is megénekeltem a kristinusos élményeimet, de lentebb most csak a borokra szorítkoznék.

Kóstolási jegyzet

A borászatot Nádas Szilárdra bízta az új vezetőség, aki Etyeken az Öreghegyi úton tolja saját vállalkozásának, a Nádas Borműhelynek a szekerét. A tavalyi BorJour-os nagy pinot mustrán volt szerencsém első ízben bort kóstolni tőle, aztán a VinCE-n is egymásba futottunk, ahová értelemszerűen egy nagyobb merítéssel érkezett a borász. Etyeki borai a gyümölcsös, laza, érthetőbb irányt keresik, de a felszínen azért van még sorja, a körfűrész még oszcillál – ezzel együtt meg kell, hogy értsétek: a szőrmentével szemben simogatott macska nyávogása énnekem örök gyengém.

kristinus-5

Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton

Kristinus Borbirtok – Irsai Olvér 2015 és Sauvignon Blanc 2015

Nincs értelme külön tárgyalni ezt a két bort. Aromatikailag olyanok, amit a 47 szélességi fokon, a Duna mindkét oldalán, kolbásszal és hagymával a kézben minden délután elvárunk. Struktúrájuk meg pontosan tükrözi a Somogyi-dombság terroir-jellegét, vagy mijét. Löszös talajon, sok-sok napsütés alatt éregető alapanyagok, finom lágysággal, kerek savakkal, gyümölcsös kivitelben, nyamm.

Kristinus Borbirtok – Rozé 2015

Pinot noir és kékfrankos szőlők házasítása. A szokásosnál mélyebb színű rozé, buja illattal, 3 gramm/liter maradékcukorral. A savak itt sem fogják az ínyvitorlánkat lemetszeni, de attól még ez egy zamatos, kellemes kis bor.

kristinus-4

Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton

Kristinus Borbirtok – Sauvignon Blanc 2015 (fahordós)

500 literes tölgyfahordókban érlelődött – battonage – fél évig. Csak 2500 palack készült belőle, amit valószínűleg házon belül el is fognak adni, szerintem nem egész egy év alatt. Marakujás, mangós illatkép, vajas, ananászos ízek, kezdődően krémes textúra a kortyban. Szerettem!

Kristinus Borbirtok – Cabernet Franc 2011

Illatában és ízében uralkodóan jelenik meg egy édes, leginkább rumpuncsra emlékeztető vonal. Önmagában fogyasztva ez soknak tűnhet, de az étel, amit kaptunk mellé (sous-vide kacsamell, céklakrémmel, karotta-carpaccióval stb.) hibátlanul kiegészítette. Úgyhogy főzzünk mellé, ha egyszer a konyhaasztalunkon landolna ebből egy palack.

kristinus-1

Kacsa a Gasztro Műhelyből – Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton

Kristinus Borbirtok – SAS 2012

Klasszik bordeaux blend erdei gyümölcsös, kezdődően zöldfűszeres, mézeskalácsos aromákkal. Épp csak finoman szárít a tannin, s bár a savérzet itt sem kiugró, a korty valahonnan csak megkapja a kellő feszességet, hosszt. Sokáig eltartani talán nem lehet majd, mondanám, ha belelátnék a jövőbe. A lecsengésben jön még egy csomó édes fűszer, úgyhogy emellett is prímán megfér egy darab hús – hátszín, vagy amit akartok.