A 100 ezres Szepsy-furmint, meg a többiek

Hétvégén, a Mádi Furmint Február elnevezésű eseményen jelentette be idősebb és ifjabb Szepsy István, hogy elkészítették Magyarország legdrágább fehérborát, a magnum palackos, fa díszcsomagolásban forgalomba kerülő Szepsy 100-at. Kóstolót nem adtak belőle. Csak 100 palack készült. Ára: 100.000 forint/palack.

furmint-szepsy-100

fotó: innen

A február 20-án tartott Mádi Furmint Február két részből állt: az elsőben négy előadást hallgathatott meg a Szent Tamás Pincészet és a Gusteau oktatási épületében a közönség, a másodikban pedig a szomszédos Aszúházban sétáló kóstolót tartottak, neves tokaji borászok részvételével. Az előadások során a Szent Tamás Pincészeten és a Szepsy Pincén túl a Holdvölgynek és a Gizellának jutott még kitüntetett szerep.

A Gizella Pince tulajdonos-borásza, Szilágyi László a mögötte álló 11 évről számolt be, a hangsúlyt a tarcali, löszös felszínű, dácittufa alapkőzetű Szil-völgy-dűlőre fektetve, ahol immár 4 hektáros területtel rendelkezik, s ahonnan (éteri tisztaságú) zászlós bora készül.

furmint-gizella-1

Szilágyi László prezentációja – fotó: innen

A Holdvölgy borásza, Gincsai Tamás pincészetük közelmúltbeli sikereiről (Decanter Awards) emlékezett meg, és ezzel összefüggésben kitért a házasítással készülő tokaji száraz fehérborok fontosságára is.

Szepsy István ezzel szemben továbbra is a fajtatiszta borban hisz, furmintból éppen ezért többféle klónkísérletet folytat a pécsi szőlészeti kutatóintézettel. Szepsy szerint Tokaj-Hegyalja négy csúcsterméke – a száraz furmint, az édes szamorodni, az aszú és az aszúesszencia – kizárólag furmintból kell, hogy készüljön.

Ifjabb Szepsy István a Szent Tamás Pincészet integrátori szerepét ismertette; jelenleg 81 termelővel állnak kapcsolatban, akik 67 hektárról szállítanak be mintegy évi 3400 mázsa szőlőt a mádi nagypincének. Ez adja a Mád Furmint alapanyagát, melyből 2015-ben már 200.000 palackot állítottak elő.

A Szepsy 100 nevű, a Szepsy Pince és a Szent Tamás Pincészet egy-egy Úrágya-dűlőből származó tételéből álló borról készítői elmondták, csupán 100 palackról van szó, melyek magnum kiszerelésben (1,5 liter) kerülnek forgalomba. A 100-as számba többszörös jelentést csempésztek; a 100 palackos készleten túl, a fantázianév mögött az idősebb és a fiatalabb Szepsy életkorát (65+35), valamint a bor árát (100.000 forint) kell látnunk.

furmint-pohar-5

fotó: innen

Kóstolási jegyzet

Ha már a Szepsy 100-at nem kóstolhattuk meg (nem is értem, miért nem nyitottak rá vagy 6 palackra), be kellett érnünk az Aszúház esti kínálatával. A nemrégiben elkészült, modern borbemutató komplexum szuterén szintjén street food-étkezésre volt lehetőség, a felső emeleten pedig 18 tokaji pincészet kínálta borait. Asztalonként átlagosan 3 bort lehetett kóstolni, de a több mint 50 tételes kínálatból én magam csupán huszon-párat ikszeltem ki – így is fáj még a fogzománcom a Vajdahunyad óta. A legjobbak:

Holdvölgy – Vision 2013

A Vision egyre jobb formában van. Számomra a valaha létezett legsikerültebb tokaji házasítás ez furmintból, hárslevelűből és kabarból. Sima felszínű, részletgazdag, ötletes bor, és mint a jól elkészített tokaji szárazok, úgy ez is bántóan fiatal még 3 évesen. 89 pont

Szent Tamás Pincészet – Mád Furmint 2015

A 2015-ös méltó folytatása a 2011 óta létező Mád Furmint-sorozatnak. Bár most még zabolátlan, szilánkos és fejletlen, a tapasztalatok szerint gyorsan finomodik. Legszebb állapotát ez a bor mindig 2-2,5 éves korában éri el; mélyebb rétegek csak akkor jelennek meg benne. Túlgondolni persze nem kell, ez egy irányított erjesztéssel készített, könnyedre, kellemesre, elsődleges aromatikájúra hangolt alap furmint, ami énszerintem képtelen 9 évig megállni a talpán, ahogy azt a borértés félistennője, Jancis Robinson mondá az Úrnak a 2015-ös évében. Persze én egy senki vagyok őhozzá képest, nyakam behúzva, de hát pár karton mégiscsak az anyagcserém áldozata lett az elmúlt években. 86 pont

furmint-szt-tamas

fotó: innen

Barta Pince – Öreg Király Furmint 2013

A Király-dűlő rekonstrukciója 2003-ban kezdődött, s napjainkban még mindig tart. Ígéretes termőhely, kétségtelenül a legjobbak közé tartozik Hegyalján. Művelhető rétege agyagos nyiroktalaj, alapkőzete riolit. A bor aromakaraktere rendkívül intenzív ásványos jellegű – kovaköves illat, sós íz. Éretlen birsalmás, körtés, propoliszos felhangokat is találni benne. Vaskos kortyú, izmos szerkezetű bor. Na, erről elhiszem, hogy 9 évig mást sem csinál, csak fejlődik. 92 pont

Szarka Pince – Juharos Furmint 2009

Szarka Dénes üzletvezető a Gusteau-ban, saját borait pedig édesapjával közösen készíti. Azazhogy a papa csak a szőlőben felügyeli a munkát: furmint esetében az egy tőke/egy fürt-elvet vallja. Főként harmadlagos aromákat találni a borban, és nem kevés fát. Kissé rusztikus, darabos mozgású és alkoholhangsúlyos – talán már a csúcsán is túl van. Ezzel együtt élmény fogyasztani. Egészen biztos, hogy étel mellett nyeri el igazi értelmét. Nyerné. Kereskedelemben nincs már ugyanis belőle. A 2009-es Juharos Furmint Dénes saját készletéből származott; pár palack csak, ami megmaradt. 87 pont

Pelle Pince – Betsek Furmint 2013

Hűvös hangulatú, körtés, sós illat- és ízképű, tiszta, feszes szerkezetű bor. Komoly darab, nagy ígéret, de a férfias, izmos, erőteljesen minerális jelleg kezdők számára riasztó lehet. Érteni kell hozzá a fajtát és a termőhelyet. 88 pont

Zsirai Pince – Teleki Furmint 2015

Minta. Zamatos, lédús, harsogóan gyümölcsös furmint. Szépen fejlődik a Zsirai Pince; a papa örökségét lányai, Kata és Petra korhű irányba navigálják: az új borokban oxidatív jegyeknek semmi nyoma, a fa mértéktartó, dominál a gyümölcsösség. Sűrű szövetű, gazdag alkoholú a 2015-ös Teleki is, de a játékosság, hajlékonyság sem hiányzik belőle. 88 pont

furmint-zsirai-4

fotó: innen

Gizella Pince – Szil-völgy 2013

Furmint és hárslevelű házasítása. Nehezebbnek, sűrűbbnek hat az előző évjáratoknál, amelyekre inkább a törékenység, kedvesség, légiesség volt jellemző (persze a Kárpát-medencében mindegyik évjárat más és más). Ezzel együtt így is kellemes ivású, jó savú bor. 87 pont

Lenkey Pincészet – “Hét Hordó” 2009

A Hét Hordó több dűlő, a Vilmány, a Kishegy és a Hegyfarok terméséből áll össze. Fahordóban 18 hónapot töltött, palackban pedig 3 évet érlelődött, mielőtt forgalomba került volna. Benzines, kezdődően aszalt gyümölcsös illatú, fejlett bor érett savakkal, öblös korttyal, sós és még mindig citrusos lecsengéssel. Személyes kedvenc. 90 pont

*

Megj.: A Demetervin Király Furmintja szintén a lista részét képezi, bővebben: itt.