Angerman László lett az Év Sommelier-je

A 2016. február 12-13-án lezajlott Az Év Sommelierje 2016. verseny szombati döntőjén Angerman László (Onyx étterem, Budapest) bizonyult a legjobbnak, ő fogja képviselni hazánkat a 2016. évi Sommelier Világbajnokságon Argentínában (“Contest of the Best Sommelier of The World 2016”) áprilisban, Mendoza-ban.

ocsi

Angerman László – fotó: innen

A Magyar Sommelier Club versenykiírásának eredményeképpen az idén először rendezték „Az Év Sommelierje 2016” versenyt a Continental Budapest Hotelben. Az első helyen tehát Angerman László (Onyx étterem), a második helyen Sutus Attila (Costes Ráday étterem), míg a harmadik helyen Mester Annamária (Araz étterem) végzett.

A verseny menete

A megmérettetésen induló versenyzőknek komoly, nemzetközi szintű, a Nemzetközi Sommelier
Szövetség (A.S.I.) követelményeknek kellett megfelelniük. Az „Első korty” során, azaz az elődöntőben 80 perc alatt előbb egy 35 kérdésből álló tesztet kellett kitölteniük, a második részben megadott ételekhez pedig megfelelő italokat kellett ajánlaniuk írásban, majd két bor felismerése következett.

A „Második korty” feladata két feladatcsoportból állt. Az első feladat egy 35 kérdésből álló, nemzetközi borvilágra is vonatkozó teszt kitöltése. Az írásbeli tesztben többek között önológiai tudásból, szőlészeti és borászati kérdésekből, a sommelier mindennapi munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra, azok írott és íratlan szabályaira vonatkozó kérdések szerepeltek. Továbbá 3 párlatot is fel kellett ismerni (származási hely, fajta, márka) és elhelyezni azt szakszerűen egy ételsorban, valamint 3 bort írásban részletesen leírni, ételajánlattal. Minderre 90 perc állt rendelkezésre.

A második részben a dekantálás volt soron, a poharakba töltött bort pedig egy választott idegen nyelven leírták, ételajánlatokkal látták el a versenyzők – mindezt 15 perc alatt. A választható nyelvek között az  angol, a francia és a spanyol szerepelt – az ASI szabályainak megfelelően.

A „Harmadik korty”-ban a napi éttermi munkákból vett feladatok voltak, úgymint

  • “Terítsen meg a versenyző egy hat fogásos vacsorára az átadott menükártya alapján.”
  • “Szolgáljon fel egy habzóbort.”
  • “Válaszolja meg, mi a szerepe a dugónak és mit tesz vele a szerviz alatt?”
  • “A vendég észrevételezi, hogy dugós a bor. Mit tesz? Mutassa be élőben a megoldást.”
  • Közben a „vendégek kérésére” három bort kellett felismerni, fajta, borvidék, évjárat és termelő
    megnevezésével!
  • Ezt követően négy megtálalt ételt kellett társítani a poharakba töltött öt bor valamelyikével! (Az
    egyik bor nem volt társítható egyik étellel sem!)

Az előző „három korty” értékelése után a három legmagasabb pontszámot elért versenyző küzdött meg
a „Telepohár” döntőben!

Az első részben a versenyzőnek mint az étterem munkatársa, fogadnia kellett a vendégeket, akik először járnak Magyarországon, majd – az elvárható értékesítési szempontok figyelembe vétele mellett – vacsora ajánlatot tett részükre, a vendégek által elfogadott idegen nyelven. A második részben adott ételsorhoz italsort ajánlott (szerepelnie kell az italok között külföldi italnak is), végül pezsgőt kellett felszolgálnia. A harmadik részben egy borajánlat szóbeli értékelése volt a feladat. Rögtön utána következett a negyedik feladat, ami 5 ital felismerése illetve azok leírása, és 5 párlat felismerése volt a vendégek asztalánál. Ezzel még nem lett vége a „Telepohár”-etapnak, zárásként egy kézhez kapott borlistát kellett borsorrá alakítani, majd ételsort társítani hozzá!

A fenti feladatokat a versenyzők egymást követve, a verseny elején húzott sorszám alapján, egyesével léptek a helyszínen kialakított „étterembe” és mutatták meg felkészültségüket.

A zsűri elnöke Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke volt, a zsűri tagjai:

  • Németh Ágnes főszerkesztő, VinCE Magazin
  • Jakabffy László Gundel Károly díjas vendéglátó szakember
  • Varga Gábor Éttermi Mesterek Klubja alapító tag, MSC tag
  • Szikszai István Beverage Manager Budapest Hilton, MSC tag
  • Tamás Zsolt Banquet Service Manager Budapest Hilton MSC tag
  • Ténai Zoltán Banquet Service Manager Budapest Hilton MSC tag
  • Szűcs Pál Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok MSC tag
  • Cseke Gábor Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok MSC tag
  • Kovács Antal Háromszoros/Örökös Magyar Sommelier Bajnok MSC tag
  • Barka Áron Chef de Cuisine, Mesterszakács Continental Hotel Budapest MSC tag
  • Kovács Ákos Éttermi Mester, Éttermi Igazgató Continental Hotel Budapest MSC tag

Az Év Sommelierje 2016 verseny moderátora és versenybírája Kovács Antal örökös sommelier magyar
bajnok volt.