A Demetervin simán behúzta az első helyet a Nagy Furmint Kóstolón

A Demetervin 2013-as Király furmintjáról van szó, és természetesen a február 4-én a Vajdahunyad várban rendezett Furmint Február “csúcsesemény”-ről. Rangsor, kóstolási jegyzet, furmintszerelem.

ff-v

fotó: innen

Pardon, nyilván nem volt sima Demeter Endre győzelme, hiszen rögtön őmögötte – nem egész egy centivel – ért célba Dorogi István a 2011-es Mézes Mály Furmintjával, Árvayék pedig a 2013-as Padi-hegyivel biztosították be – megkérdőjelezhetetlenül – dobogós helyüket, kvázi bronzérmüket. Kvázi bronzérmüket, ugyanis a Nagy Furmint Kóstoló (immár a hetedik) nem egy verseny, hanem egy mustra, méghozzá az ország legizgalmasabb fajtamustrája. És ahány beszámoló fog születni a rendezvényről, a képzett, tanult kollégák aszerint fogják Bott Jucit, vagy Balassa Istvánt, vagy a Gizella Pincét, vagy a Szent Tamás Pincészetet, vagy a Barnabás Pincét, vagy a Kikeletet (Stéphanie ’15-ös Lónyaija most rettenetesen finom!), vagy a Tokaj Nobilist, Orosz Gábort, Barta Károlyt az első, második, harmadik helyre tenni.

És ez jól is van így, mert ezeknél a pincéknél az embert egy gramm csalódás nem fogja érni, és ezt most a mezei furmintkedvelő szemszögére átváltva mondom, mert a szakértők, ők bármit képesek kiköpni. Ami engem illet, a Nagy Furmint Kóstolón a szakértelem leghalványabb látszatát is kínosan igyekszem magamról elhárítani (ez könnyen megy, jó, tudom); itt, a Vajdahunyadvárban ugyanis öröm újra gyerekké válni. Gyerekké, aki a vidámparkban mindenre fel akar ülni, minden létező fegyvernemmel célba akar lőni, dobni, nyilazni, és a vattacukorárusnál duplázni, esetleg triplázni fog, mustár, ketchup hadd menjen rá gazdagon.

Szóval elképesztően sok furmint vonul fel ilyenkor; érettek, csimaszok, tartály-/hordóminták és – higgyétek el, tulajdonság- és minőségmérőm tényleg le tud szállni a Nagy Furmint Kóstolón olyannyira, hogy bármilyen borra nyitottá válok, nekem ez ünnep. Úgyhogy a lentebbi kóstolási jegyzetet, és a föntebbi értékítéleteket és rangsort, kérlek, kezeljétek szigorúan szubjektív okoskodásnak, ami a furmint iránti határtalan enthuziazmusomból fakad.

Mielőtt a lényegre rátérnék, hadd legyen szabad hangot adnom legnagyobb szívfájdalmamnak: Lenkey Géza idén nem állított ki. Minden évben nála iszom meg az utolsó két pohár furmintot a rendezvényen, és szerdai kóstolóim után, a munkát szögre akasztva rendre a Kadarkában nyugtázom az estét, szintén két (vagy három) pohár Lenkey-furminttal (szép kövér pont az i-re) – Géza borait csak ott kapni a belvárosban. Az történt egyébként, hogy Géza idén kóstolni szeretett volna, nem locsolni, tehát végülis ott volt a Vajdahunyadban, de ezúttal társasági életet élt, borélmények után szaladt – előbb-utóbb csak megbocsájtjuk ezt neki, gondolom.

Kóstolási jegyzet

Vidámpark ide vagy oda, nehogy azt képzeljétek, hogy mindenre sikerült felülni – max. a felét pipáltam ki a felhozatalnak, tehát a fentebb javallt fenntartásokhoz még ezt is adjátok hozzá. Ráadásul, ha ideírok 50 bort, a kutya nem fogja végigolvasni, ahhoz extra perverzió kell. Most csak a legjobbakat:

Tokaj Kikelet Pincészet – Furmint 2013

Feszességében, tisztaságában, mélységében, eleganciájában a terem (az alsó terem) kínálata fölé emelkedett. Hibátlan bor, Tarcal ékköve. 88 pont.

Basilicus Szőlőbirtok – Mestervölgy Furmint 2015 (minta)

Nem szoktam a saját borászatunkról a Wine Flow-n beszélni, érthetően visszás érzéseket generálhat, nem is etikus, meg rám süthettek további negatív jelzőket is bátran. De. Ez a ’15-ös Mestervölgy furmint, ez tényleg finom. Büszke vagyok, na. Szerintem a ’12-es is baromi finom volt, de ha lehet, az új évjárat még azt is le fogja körözni (2013-ban és 2014-ben nem készítettünk dűlős tételt a Mestervölgyből). Hordóminta még, szóval totál primőr minden darabkája. Izsák Norbi vonatkozó jegyzetét (pontozás nélkül) a HVG-ről hadd citáljam ide: “Ami bennünket illet, a kalandozást azért az origónál, tehát Tokajban kezdtük. A Basilicus Pincéről egyre többet hallani, és nem csak a jó marketingjük okán. Legfrissebb, 2015-ös hordómintájuk kirobbanó virágillattal indít, s bár még pihen egy kicsit a seprőn, érezni, komoly játékos lesz belőle. Így talán a Mestervölgy-dűlő is felkerülhet a furmintkedvelők térképére.” 

Dorogi István – Mézes Mály Furmint 2011

Visszafogott, pörkölt mogyorós, fehér húsú gyümölcsös, finom savú, helyén a szesz. Zéró tápsó, zéró fajélesztő. Kifogástalan munka! 89 pont.

Királyudvar – Demi Sec Furmint 2012 

Őszibarackos, földes(!) és mély, kicsit cseres, zamatos és telt. Mellettem valaki azt mondta: “szétesett” – és köpött egyet a kiöntőbe. Én a szememmel még elgáncsoltam őt, hogy aztán az arcával a metlakit felrepessze, majd jött egy ló és agyontaposta, úgyhogy békés 86 pontos konszenzusra jutottunk.

Kolonics – Somlói Furmint 2011

Üzemanyag, aszalt gyümölcs, szikrázó öngyújtó illata. Savas, cukorkás korty, fémes lecsengés – tipikus Koló. 85 pont.

Barnabás Pince – Somlói Furmint 2013

Most debütált. Narancshéjas, puncsos, ízben még vaníliás is. Tanninos, fás; csimasz. Ez most csak 83 pont. A 2012-es viszont patika – az éri is a 88-at.

Tokaj Nobilis – Barakonyi Furmint 2015 (minta)

Éteri, fókuszált, szikrázó. Vulkán, őszibarack. Ígéretes. 87 pont

Carpinus – Lapis Furmint 2015 (minta)

100% acél. Még seprőn. Sós, hűvös, pattogó, almás, citrusos, krétás. Zigóta állapot, hadd nőjön még. 86 pont

Breitenbach – Nyerges Furmint 2013

Old school style. Köves, fémes, hamus, őszis, vastag, darabos, rágható. 86 pont

Füleky – Furmint Dry 2013

A Képzeld el!-ből a kedvencem. Szikrázó, körtés, feszes, hűvös. Nem populáris, érteni kell hozzá a fajtát, de utána orgazmus! 86 pont

Gizella- Szilvölgy Furmint 2013

Bájos, gyurmás, almás, cizellált. Szeretet. 86 pont

Balassa – Betsek Furmint 2011

Főtt kukoricás, cukorkás, sós, kövér, tömör. 87 pont

Demetervin – Király Furmint 2013

Bioszőlő, spontán erjesztés. Mogyorós, körtés, sós, érett barackos, masszív, bordázott, teres. 90 pont

Árvay – Padi-hegyi Furmint 2013

8-as sav, tengervíz, alma. Szilánkos, teljes, friss, friss, friss. 88 pont