Lélekemelő – Kovács Nimród Winery, Soul 2012

Most hosszú ideig minden a furmintokról fog szólni, úgyhogy gyorsan mutatok még egy vöröset: az egri Kovács Nimród Winery ezentúl “Soul” fantázianév alatt hozza ki a “Monopole” termékcsaládba tartozó syrah-ját, mely minden kétséget kizáróan a pince eddigi legsikerültebb munkája a műfajon belül.

soul

Minta

A 2012-es Soul alapanyaga a Nyilasmár és Nagyfai területekről származik. A Nyilasmár-dűlő termőrétege vékony, köves, tufás és erősen déli lejtésű, a Nagyfai-dűlő kötött barna erdő talajú. A pincénél úgy gondolják, előbbiből érkezik a borba a tűz, utóbbiból a tiszta aromák. Ami az érlelést illeti: a tétel 80 százaléka magyar és francia barrique hordókban, 20 százaléka ászokhordókban töltött 18 hónapot.

Kóstolási jegyzet

Kovács Nimród Winery – Soul 2012

Mértéktartó illatintenzitás. Babérleveles, szárított koriandermagos, bőrös, földes, érett gyümölcsök adta aromaprofil. Túlérettségnek semmi nyoma; ízben sem lekvárosságot, sem alkoholtúlsúlyt nem érezni, pedig van benne mintegy 14,5 százaléknyi szesz. A hordó aromái nem tolakodnak, csak fűszerként jelentkeznek. A tannin finom, a savak lendületesek. Hűvös hangulatú, fajtajelleges, csiszolt munka. 92 pont

Kapható: Monarchia Borbolt, ETAP.