Tokaj került túlsúlyba a Borászok Borásza TOP 5-jében

A Borászok Borásza díj kuratóriuma kihirdette a második körösök névsorát, e szerint a Villányt erősítő Ipacs Szabó István, a felvidéki Bott Frigyes, valamint három Tokaj-hegyaljai borász került a TOP 5-be Bacsó András, Bott Judit és Áts Károly személyében.

bb

Idén a villányi Ipacs Szabó István, a Garam-mente borvidékről Bott Frigyes, a Tokaj-hegyaljai borvidékről pedig Bott Judit, Bacsó András és Áts Károly került be a Borászok Borásza verseny második fordulójába. Az elsőben, ugye, ötven név szerepelt, akiknek a névsorát a díj kuratóriuma állítja össze – részletek: itt.

Ha megnézzük az eddigi nyerteseket, akkor a kilenc név között három tokaji termelőt találunk (Demeter Zoltán – 2007, Szepsy István – 2009, Berecz Stéphanie – 2014), és idén nagy az esélye, hogy bővül ez a kis kör.

Áts Károlyról (másodjára jelölt) bizonyára sokan tudják, hogy kicsoda; nyert már Év Bortermelője címet is a Royal Tokaji főborászaként, de anno a Belga is megénekelte, hogy a “100 pontjával” ő bizony nagy király. Ezt a videót még 2012-ben készítettem róla, azóta a Tokaj Kereskedőház csapatát erősíti:

Ipacs Szabó István (másodjára jelölt) is komoly népszerűségre tett szert az elmúlt évek során – én ezen már 2011-ben is ámultam – ; a Vylyan főborásza aktív résztvevője a pince különböző kulturális rendezvényeinek, emellett kimagasló tudású szakember, akivel a Debreceni Mónika igazgatta cég mind itthon, mind külföldön komoly elismertségre tett szert.

Bacsó András (másodjára jelölt) szakmai alázatához semmi nem fogható idehaza, és ezt – nagy szavakat félretéve – hadd illusztráljam egy korábbi beszélgetésünkkel:

A két Botté (szintén másodjára jelöltek) talán a legkevésbé ismertebb név a TOP 5-ből, de ezt csak félve merem kijelenteni, mert van képzés, ahol a munkájuk már tananyag. Lehet, hogy van, aki nem tudja: ők nem testvérek (Judit egyszer mesélt valami olyasmit, hogy gyerekként laktak egy utcában, vagy mi).

Még egyszer a Borászok Borásza 2016 aspiránsai:

bb-áts

Áts Károly – ez a fotó még a Royal Tokaji Pincében készült

bb-bacso

Bacsó András

bb-bott-frigyes

Bott Frigyesnek tökmagolaja is van, nem is akármilyen

bb-bott-juci

Bott Judit a volt Harisnyagyárban, ahol a Furmint Február szervezői a HÉJ-t tartották

bb-ipacs

Ipacs Szabó István a Vylyan 20. születésnapja alkalmából látvány borászkodást tart a méznyalóknak

Mondhatnám most azt illedelmesen, hogy mindenkinek szurkolok, mert mindenki durván “elnök”, és ezzel tulajdonképpen jöhet is a mondatvégi pont. De hát a sportközvetítések izgalmát is azzal fokozzák, hogy a Ganxta Zolee-t argentin sállal ültetik a kamerák elé a stúdióban, ezért engedjétek meg, én most egy képzeletbeli tokaji sálat tekerek a nyakamba, és az egyik kezem ujjai Bacsó Andrásért, a másiké Bott Juditért ikszelnek.

Eredmény április 29-én!