Nyílt(?) Országos Sommelier Bajnokság

A Magyar Sommelier Szövetség idén is megrendezi a szakmabeliek országos bajnokságát, amelyre február 21-én, vasárnap a Corinthia Hotel konferenciaközpontjában, a Kávébár Bazár keretében kerül sor. A bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmát művelik, vagy ez munkakörük része. 

sommelier-k

fotó: innen

“A szervezők célja továbbá a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új személyes kapcsolatok kialakítása, valamint a sommelier szakma további népszerűsítése” – áll a Szövetség közleményében. És ha valamire ráfér a népszerűsítés, hát az tényleg a sommelier szakma. Persze vízvezeték-szerelőből és asztalosból is van hiány rendesen, de most maradjunk  a vendéglátásnál, és tekintve a hazai gasztronómiai törekvéseket (lásd a Budapesten rendezendő Bocuse d’Or Europe 2016-ot), igyekezzünk a kérdést nem eljelentékteleníteni. Már csak azért is, mert egyfajta bársonyos forradalom tényleg végbement a honi gasztronómiában, amit ha a Bocuse d’Or-os eredményeinken, szerepvállalásainkon túl további kézenfekvő példával akarunk illusztrálni, az elmúlt években Budapest egén felderengő négy Michelin-csillagnál nem is igen kell messzebb mennünk. A turisztika felől nézve ez a tény egyáltalán nem elhanyagolható. Mármost ha kis országunk ennyire magas színvonalú étkezésekre ad lehetőséget, akkor az éttermi élmény összességét nagyban befolyásoló borválaszték mellé elengedhetetlenül fontos kimagasló képzettségű sommelier-ket is biztosítania a külföldiek áramlásában jelentős szerepet játszó éttermeinknek. Ez, gondolom, szerintetek is triviális.

A Magyar Sommelier Szövetség felelőssége nem kisebb. Színvonalas versenyekre van szükség (a KávéBár Bazár légköre, énszerintem, ezt biztosítja), minimum alapfokú sommelier képzések kellenének (segítsetek, van ilyen valahol?), és az, hogy a Szövetség az esemény előtt szűk három héttel vegye a fáradtságot, és legalább a versenykiírást tüntesse fel honlapján, nem beszélve a jelentkezési lapról (február 1-én ez még nem történt meg, holott elvileg január 10-ig ígérték). Vagy már “priviben” mindenki leadta a jelentkezését? De ez egy nyílt bajnokság, nem? Vagy ne értetlenkedjek? Tényleg csak azért érdekel, mert ezt olvastam (itt) : “A korábbi évek gyakorlatától eltérően ezúttal nyílt versenyt tartanak, vagyis a megmérettetésen nemcsak a szövetség tagjai, hanem minden olyan szakember részt vehet, aki tudásáról ebben a formában is számot kíván adni.”

Csak még egyet. De ezt tényleg csak azért vetem fel, hogy a wc-n ülve ne egyedül töprengjek a dolgon, hanem a témában jártasabbakat is bevonjam e fontoskodásba: a Magyar Sommelier Szövetségben miért vannak olyan tagok, akikről történetesen tudni sejteni vélem, hogy sommelier-ként eddig konkrétan egy métert sem dolgoztak, de azért minden kóstolón, amelyiken megjelennek, büszkén viselik a mellkasukra tűzött MASOSZ-kitűzőt.

Vagy megkérdem máshogy: mikor történt meg a sommelier szakma újradefiniálása? Lemaradtam róla. (Vagy direkt nem hívtatok…) A pohárnok vagy borszakértő jelzőket rá lehet sütni arra is, aki a borfesztiválon locsol egy pince képviseletében – az egyszerűség kedvéért ezt legalább félig elfogadom – , de az én szűk megközelítésem szerint a sommelier mögé dukál egy étterem is, beszél minimum két nyelven, érti, ismeri a párlatok világát, a borászokkal szemben alázatos, a pályán mértékletesen szórakoztató, és soha nem jelenik meg nyilvános helyen részegen. Mert aki alkohollal dolgozik, azzal időnként simán előfordulhat, hogy megégeti a torkát, persze, és ez bocsánatos is, de ennyi konzervativizmust akkor is engedjetek meg: az én szememben a sommelier valahol olyan, mint egy pedagógus – ahol és amikor kell, példát mutat.

Ragozhatnánk, de a kritikai lelkesedést a 2016-os versenyről készített beszámolómra tartogatom. A versenyről pedig még ennyit:

“A verseny első körében a részvevőknek előbb írásbeli feladatokat kell megoldani (tesztlap kitöltése, két-két párlat és bor kóstolás utáni megnevezése, illetve részletes leírása), majd egy vörösbort kell dekantálni és egy választott idegen nyelven bemutatni, továbbá megfelelő ételt ajánlani hozzá.

A döntőbe három versenyző jut, akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár a nagyközönség előtt.”

Aki tehát szeretne még jelentkezni, de csak most értesült a lehetőségről, keresse fel az illetékeseket itt, jobbat nem tudok.