Íme, itt is van az “országos sommelier ellenverseny”

Nem így hívják, nem így kommunikálják, de ettől még tény: az első alkalommal rendezett Év Sommelier-je 2016 verseny egyfajta ellenpólusként tűnt fel az országos Sommelier Bajnoksággal szemben. 

somm-2

fotó: innen

Épphogy élesítettem a Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) innenonnan összeollózott felhívását, miszerint 2016-ban is szeretnének országos bajnokságot rendezni a Corinthiában tartandó KávéBár Bazár keretein belül (febr. 21.), szembejött velem a Facebookon az – a Kovács Antal (Örökös Magyar Sommelier Bajnok) által megosztott – event , amely a február 12-13-án a Magyar Sommelier Club (MSC) által szervezett versenyt részletezi.

A vicc az, hogy amit a MASOSZ esetében hiányoltam, az az MSC-nél maradéktalanul megvalósul. Előbbinek nincs a hivatalos honlapján hivatalos versenyfelhívása, és jelentkezési lapot sem lehet sehonnan letölteni. Nem tart képzéseket és külföldi versenyzési lehetőséget sem biztosít a magyar Sommelier Bajnok 2016 címet elnyerő személynek.

Ezzel szemben az MSC honlapján minden fent vanonline lehet jelentkezni, a szervezet képzéseket is tart, és lehetőséget biztosít az Év Sommelier-je 2016 cím birtokosának, “hogy hivatalosan képviselje Magyarországot a »Contest of the Best Sommelier of the World 2016« nemzetközi versenyen, Argentinában!”

A résztvevők száma nincs korlátozva. Minden jelentkező, aki betöltötte a tizennyolcadik életévét és a vendéglátásban a munkaideje legalább kétharmadát az italokkal történő feladatok (itallap, borlap, étlap szerkesztése, italok beszerzése, tárolása, felszolgálása, illetve étel-italajánlás, menü összeállítás, borvacsorák) ellátásával tölti, jelentkezhet a versenyre. A versenyre a nevezési díj 15 000 Ft, melyet előzetesen február 10-ig kell átutalni, vagy postai csekken befizetni a Magyar Sommelier Club OTP Bank 11703006-20475510-00000000 számú számlájára. Kérjük a megjegyzés rovatba beírni: Az Év Sommelierje. (via)

Mindezt egyébként a szorgos Vinoport megírta már pár napja – kár, hogy semmi kommentje nem volt az üggyel kapcsolatban, mert mostanában a Facebookon értelmes kis viták szoktak kerekedni a cikkeikből.

***

A rend kedvéért jegyezzük meg, a MASOSZ és az MSC is az A.S.I. (Nemzetközi Sommelier Szövetség) lebonyolítási rendszerét veszi alapul versenyeinél, a feladatok ezért mindkét szervezet esetében az ismert szisztémára kell épüljenek, amit egy korábbi interjúban Szik Mátyás (akkor még csak egyszeres Magyar Sommelier Bajnokként és a Prime alkalmazottjaként) ismertetett:

Elsőként fogadni kellett a vendégeket pezsgővel, egy szabadon választott idegen nyelven. Aztán volt menü mellé borajánló, dekantálás, hibás borlap javítása, három bor vakkóstolása és bemutatása, illetve öt »fekete poharas« párlat beazonosítása. A bornál és a párlatoknál a zsűri javaslatot várt a versenyzőktől a termőhelyre, márkára, a boroknál évjáratra is.

Az értékek terén hasonlóan gondolkodik mindkét fél (lásd itt és itt), de míg a MASOSZ-nál nem egyértelmű, hogy kik lehetnek tagok (illetve hogy miért lehetnek olyanok is tagok, akik voltaképpen nem is végeztek és végeznek sommelier tevékenységet), addig az MSC megkülönböztet pártoló tagokat és tagokat, és utóbbiak esetében világosan kijelenti:

“Tag lehet, aki elvégezte az alap szintű Sommelier Iskolát, vagy egyéb szakmai tanfolyamot” (összesen amúgy öt kritérium van).