Télen is Toszkána!

Télen is Toszkána, de csak a négy fal között, pohárból, a D.O.C. Vino Bar meghívását elfogadva, a La Spinetta borain ámulva. 

DSC_2963 (2)

Január 14-én tartotta soron következő kóstolóját a D.O.C. Vino Bar, melyen ezúttal a La Spinetta pincészet borai vonultak fel. A prezentációt a borászat európai kereskedője, Luca Cigliuti tartotta, olaszról magyarra pedig ismét Gianni Annoni fordított. Az est során 9 bor került a poharakba, mindegyikhez járt egy falat finger food. A hangulatra ezúttal sem volt panasz; igazi kézzel-lábbal magyarázós, a megszokottnál lényegesen hangosabb, összességében finoman elhajlós este volt ez. Speciel én úgy éreztem, mintha nem is egy borbárban, hanem mondjuk Gianni nappalijában vagy konyhájában ülnék – annyira közvetlen, barátkozós légkör vett körbe. Olaszos vendégszeretet, ugye, ahogy szokás mondani.

DSC_2946 (2)

Gianni Annoni és Luca Cigliuti (j)

La Spinetta

“Giuseppe és Lidia Rivetti 1977-ben hozta létre szerelemvállalkozását, a La Spinettát az észak-olaszországi Piemont régióban található Castagnole Lanze településen. Az alapítás után mindössze egyetlen évet kellett várni a vidék híres muskotályszőlőjéből készült első palack borra, melyet mind a mai napig előszeretettel készítenek finom olasz desszertek kísérőjeként. A pincészet mára négy telephellyel rendelkezik, melyből három a Piemont régióban, egy pedig Toszkánában található.

A La Spinetta borászat minden dolgozója a bor szerelmese, akik tiszta szenvedélyből, s nem pedig a megélhetésért választották a szőlőföldeken elvégzett kemény munkát. A Rivetti család tulajdonában lévő birtokon összesen 65 ember dolgozik, beleértve a tulajdonosokat is, akik ugyanannyi munkát fektetnek a vállalkozásukba, mint bárki más.

Filozófiájuk szerint a jó bor határozott elképzelést, kemény munkát és sok áldozatot követel. Emellett határozottan hisznek abban, hogy a tökéletes eredmény megszületéséhez a befektetett munka 90%-a a szőlőskertekben zajlik, s mindössze a maradék 10% marad a pincében.

Ami a boraikat illeti, kizárólag őshonos szőlőfajtákkal foglalkoznak, mint az Asti vidékére jellemző szürkéskék szemű Barbera, a fekete Nebbiolo és az édes muskotály, Toszkánában pedig az ellenállhatatlan Sangiovese.”

(Forrás: itt)

Kóstolási jegyzet

Casanova-Toscana

A La Spinetta toszkániai területei mintegy 65 hektárt tesznek ki, és Pisa, valamint Volterra között terülnek el. Az átlagosan 250 méteres magasságban található ültetvényeken a borászat főként Sangiovesét termeszt, de Colirino és Vermentino szőlőfajtákkal is foglalkoznak. A január 14-i kóstolón főként ezek a fajták kerültek terítékre, a Piemontból származó boroknál zárójelben jelöltem a származást.

La Spinetta – Vermentino 2014

IGT kategóriájú borról van szó (tájbor). A vermentino Szardínia legnevesebb fehér szőlője, és egyesek úgy vélekednek, Spanyolországból származhat. Kiváló aperitif, amit én szívesebben fogyasztok az optimum alá temperálva, 8-9 °C-on. Kissé lágy ugyanis, és mivel 13% benne az alkohol, jól lehűtve egyensúlyosabbnak hat – de ez csak úri hóbort, ne is foglalkozzatok vele. 32.000 palackot készítenek belőle évente 5 hónapos seprőn tartással. Sárgadinnyés, citromos, mandarinos illatokat és ízeket érezni benne, textúrája pedig szinte krémesnek hat. Tartalmas, mégis laza hangulatfokozó. 83 pont

La Spinetta – Contratto Blanc de Blancs Brut Metodo classico 2010 (Piemont)

Metodo classico, vagyis tradicionális champagne-i eljárással, 100%-ban chardonnay-ból készült pezsgő. Komoly alapanyag; 30 hónapig érlelték seprőn a palackban. James Suckling – akiről nekem mindig Philip Seymour Hoffman jut eszembe – Isten nyugosztalja – , egyszer 93 pontot szúrt rá, amit a pincészet kereskedője, Luca Cigliuti büszkén mesélt a bor bemutatásakor, de higgyétek el, egy ilyen Arany János utcai esten engem ez tud a legkevésbé befolyásolni. Persze elegáns, finom buborékokkal rendelkező pezsgő ez, mély és gazdag ízekkel (3 g/l cukorral), szóval egyezzünk meg 90 pontban.

DSC_2892 (2)

La Spinetta – Contratto For England Rosé Brut 2010 (Piemont)

Szintén palackos erjesztéssel és érleléssel készült non-dosage pezsgő, 100%-ban pinot noirból, 32 hónapig finom seprőn érlelve. Aromaprofilja finoman autolízises, meggyes, enyhén fűszeres színezetű. Buborékfinomságban bőven elmarad a Blanc de Blancs-tól, és összbenyomásra is egyszerűbbnek, felszínesebbnek hat. Ezzel együtt: 85 pont.

La Spinetta – Il Nero di Casanova 2011

100%-ban sangioveséből, 9 hónapos tölgyfahordós érleléssel készült bor. Áfonyás, érett szilvás, földes, dohányleveles jegyeket mutat. Alkoholfoka 13,5%, csersavérzete kellemes, teste közepesen telt. Tiszta, könnyed, élvezetes jelenség. Igazi “mindennapok bora”. Bár ezt idehaza könnyű félreérteni, úgyhogy hadd foglamazzak sarkosan: sok nagy magyar borászat csúcstételét kenterbe verné ez az alap sangiovese. 88 pont

La Spinetta – Il Gentile di Casanova 2011’

A sangiovese egy Montepulcianóból származó nemesítéséből, a lazább szerkezetű, nagyobb bogyójú puro gentile szőlőfajtából készítették teljes egészében ezt a bort. Nagy, 600 literes hordókban töltött 24 hónapot, majd 10 hónapig tartályban pihentették, végül palackban még fél évet kapott. Savhangsúlyos, közepes testű, kissé bárdolatlan összhatású, tanninszerkezetében fejlődést kívánó bor, ami egyébként szintén hemzseg a bogyós gyümölcsöktől és fűszeres aromáktól. 85 pont

DSC_2903 (2)

La Spinetta – Il Colorino di Casanova 2011

A bor 100%-ban colorinóból készült, és mind közül talán ez mozgatta meg legkevésbé a fantáziámat. Bútorlakkosnak, cseresznyésnek, édesköményesnek, alkoholhangsúlyosnak mutatkozott, miközben tanninfinomsága is hagyott kivetnivalót maga után. 84 pont

La Spinetta – Chianti Riserva 2010

A készítésmód ennél a bornál is a 24 hónapos, 600 literes hordókban, majd 10 hónapig kóracéltartályban történő érlelés receptúráját követte. Pemetefű-cukorkás, bazsalikomos, szárított paradicsomos illatokat, cseresznyés, meggyes ízeket fedezni fel benne. Vastag és erőteljes bor, tanninja kávékesernyés érzetet kelt, és olyat, mint ami a szétrágott mák után marad a szánkban. 85 pont

DSC_2913 (2)

La Spinetta – Sassontino Sangiovese Riserva 2004

95% sangiovese, 5% colorino. Az alapanyag 34 éves tőkékről származik, és körülbelül 14 hónapig érlelik francia hordóban, amit 3 hónapos acéltartályos pihentetés követ. A pince koncepciója szerint ez a bor nem kerülhet csak 10 éves korában a piacra, eladdig palackban érik, fejlődik. Illata nehezen bontakozik ki – elsőre inkább kávés, borsos, földes, szárított koriandermagos jegyeket tapasztalni, mintsem gyümölcsöket. Idővel a fekete bogyós gyümölcsök aromái is előbújnak. A tannin csodálatos finomságú, a korty bámulatosan komplex, rétegzett, az összhatás pazar. Rob. Parker nemrég fukar módon le-kilencven-pontozta, nálam viszont simán 94 pont.

La Spinetta – Sezzana Sangiovese Riserva 2004

Szintén 95% sangiovese, 5% colorino, sőt, a hordózás, érlelés tekintetében is megegyezik minden paraméter. Mint a Sassonito nevű területről származó testvére, a Sezzana sem gyümölcsös jelleggel nyit; vasúti talpfás, intenzíven földes karakterű bor, de aromaprofilját tercier jegyek is tarkítják.  Szellőztetéssel cseresznyés, mentolos, florális felhangok (hibiszkus) jelennek meg – tisztán, elegánsan, magával ragadóan. A korty szinte harapható, rágható. Bár a címet, hogy a “hónap bora”, egyszer már kiosztottam egy, a D.O.C.-ban megismert bornak, de azt hiszem, a Sezzanánál ezt újra meg kell tennem. 95 pont.

DSC_2961 (2)