Papírforma: somlói az év pezsgője idén is

Az elismerést a nagy múltú Pozsonyi utcában, annak is TüTü nevű – nappal zöldséglé bárként, este gasztrokocsmaként működő – vendéglátóhelyén osztottunk ki mi, fogyasztók. A pezsgőkóstolót a Wine Porn szervezte, a minták száma kereken 40 volt. 

krein (2)

fotó: innen

Borbloggerek és a Wine Porn kóstolóestek törzsközönsége körében volt szerencsém részt venni egy 40 tételes pezsgőkóstolón, amiből az első 25 – egy-két kivételtől eltekintve – csalódás volt. Csodára nem számítottam, minden év decemberében végigkóstolóm a magyar palackos erjesztésű pezsgőket, és jó, ha 2-3 olyat találok köztük, amit öröm inni, érdemes ajánlani. A magyar palackos erjesztésű pezsgők készítésbeli problémáiról lásd majd bővebben A Borrajongón Akov vonatkozó posztját.

Sok volt az ízhibás tétel (erjedésbeli problémák?), és én a nagyvonalú dozírozást (túl sok cukor) sem igen vagyok képes tolerálni, és ezt ennél borbuzisabban csak második nekifutásra tudnám megfogalmazni. Hogy értsük egymást, volt sok olyan pezsgő, melyek jellemzéséhez szívesen kölcsönözném a meglehetősen hamar szállóigévé vált, tegnap publikált értékelést a Mandiner.Borról: “Első randira rizikós lenne. Habár… ha alkoholista a csaj, talán. Bár nem, akkor kár belé.” 

DSC_2798 (2)

Ha kikacagtuk magunkat, idézzük fel gyorsan a tavalyi Wine Porn-pezsgőkóstolót, ahol az első és a második helyet szerezte meg a somlói pezsgőpincészet, míg a bronzra Dél-Balaton ért oda: 1.) Kreinbacher Brut Classic 2011; 2.) Kreinbacher Prestige Brut 2011; 3.) Légli Riesling Sec 2009. A papírforma idén sem borult. Ezúttal a Brut Classic elvérzett ugyan (fáradt, oxidált volt), de a nyári Champagne és Pezsgő Világbajnokságon ezüstérmet szerzett Prestige Bruttel azért csak elhozta az első helyet a Champagne Paul Barával a pezsgők készítése terén együtt dolgozó Kreinbacher Birtok. Tudnotok kell azonban, hogy ez egy magnum palack volt, amiben ugye lassabban fejlődik a pezsgő. Vagyis a tétel friss volt, élénk és kimagaslóan élvezetes.

Ha minden igaz, a buborékentuziaszta champagne-blogger is megemlékezik majd a szeánszról, keressétek hát fel a napokban a poppmood.com-ot is. Én a lentiekhez annyit tennék hozzá, hogy a furmint egyre inkább bizonyítja: van értelme belőle pezsgőalapbort készíteni. Meglepetés volt számomra, hogy a Szent Tamás Kishegye mennyire szépen tartja magát, no meg hogy a Barta Pince első (furmint)pezsgője is milyen jól sikerült. Amivel azonban bármelyik pezsgőnek nehéz versenyezni, az a Kreinbacher-tételek ára…

Helyezések (az értékelés 20-as pontrendszerben történt)

Legjobb pezsgők:

  • Kreinbacher Prestige Brut 2011 (magnum) – 16 pont
  • Szent Tamás Kishegy 2011 – 15 pont
  • Barta Öreg Király 2010 – 14,5 pont
  • Királyudvar Henye 2010 – 14,5 pont
  • Vissy 2013 – 14,5 pont

Legjobb rozépezsgők:

  • Tachner Pinot Noir Rosé 2012 – 14 pont
  • Sauska Extra Brut Rosé – 14 pont
  • Francois Rosé Brut Nature – 13 pont
  • Bencze Birtok Gemini Rosé 2013 – 12,5 pont
  • Gál Titi Pinot Noir 2013 – 12,5 pont
  • Szentesi Pinot Noir Rosé 2013 – 12,5 pont

***

Köszönet a szervezést a Wine Pornnak, Máténak és Máténak! Képek az eseményről: itt.

DSC_2789 (2)