Borok az ünnepi asztalra – Mádi különkiadás

Az utóbbi években úgy alakultak a dolgaim, hogy leginkább csak az év vége felé jutott érdemi időm arra, hogy Mádra eljussak, mászkáljak, egyek, borkóstoljak kicsit. Mióta az Első Mádi Borház megújult, nem jártam ott, így most mindenféle téren pótoltam lemaradásomat. Jelen írást ezért tekintsétek egyfajta étel- és hát végső soron étterem-, pontosabban bisztróajánlónak is.

DSC_2702 (3)

Mióta az Első Mádi Borház magára öltötte új, piros brandjét, nemcsak a vendéglátóhelyen, de Mádon sem volt alkalmam járni. Tokaj nekem mindig a szakmai inspirációk kiapadhatatlan forrását jelenti, ezért szinte lelkiismeret-furdalás ébred bennem, mikor hónapokig felé se nézek. Egyébként a borvidéket bejárni ezúttal sem tudtam, de amiben csak lehetett, zárkóztam. Ennek az egynapos túrának mintegy nyolcadnyi részét osztanám meg most veletek.

Három olyan pince borával javaslom a rénszarvasos asztalterítőt leinni, a ropogós sültek – főleg sertések – halmát az ünnepi tálról eltüntetni, melyeket az Első Mádi Borházban történt – mondjuk így – kötegelő munka alkalmával volt szerencsém megismerni, újrakóstolni.

Az utóbbi időben jelentősen növelte borkínálatát az Első Mádi Borház; a Szent Tamás Pincészet hangsúlya eltűnt, Szepsy-tételből is kevesebbet látni a falon, és a Mádi Kör-ös termékeken túl már egy-egy bor erejéig Tarcal és Tállya is megjelenik a választékban. Ám ami a legnagyobb fordulatot hozta az immár bisztróként üzemelő hely életébe, hogy jó ideje saját konyhai egységgel működik, teljesen leválva így a cégcsoport elsőként létesített eleméről, a Gusteau Kulináris Élményműhelyről.

DSC_2715 (2)

Kacsazúza leves

Lentebb a kóstolt borok mellett az Első Mádi Borház étlapjáról kajákat is fogok ajánlani, olyanokat, amelyeknek az elkészítése azért otthon sem adja majd fel túlságosan a leckét; egy rántott húst legalábbis, felteszem, többetek képes magából kiizzadni. Majd elfelejtettem: csak furmintokról fogok most írni.

Borajánló

Áts Pince – Furmint 2014

Önjellemzés: “Családi Pincészetünket 2012-ben alapítottuk. Területeink Mád három meghatározó dűlőjében: a Szent Tamás-, Betsek- és Suba-dűlőkben találhatók. Tokaj-hegyaljai borvidéken belül a mádi területek mindig kiemelkedőek voltak. Az itt zajlott intenzív vulkanikus tevékenyégnek köszönhetően a riolit, andezit, riolittufa mellett olyan egyedi kőzetek is keletkeztek, mint a zeolit, mely megalapozza a mádi borok egyedi karakterét. A komoly hozamkorlátozással művelt tőkék termését tarcali pincénkben dolgozzuk fel.” (Áts Károly)

Tartályban és hordóban erjedt a bor, de alapvetően a frissesség megtartására törekedett a borász, már ha hihetünk a hátcímke szövegének. Kóstolva viszont inkább főtt gyümölcsös, déli irányú a kezdés. A palackon a 2014-es évjárat láttán mindig előre felkészülök a zománctépő savakra, ám ebben az alap furmintban minden finom, minden oké. Kellemes a savérzet, optimális az alkohol (13%), könnyed, összességében egyszerű kifutású a bor. Hogy ne beszéljek mellé, bevallom, az én szájam íze szerint már-már lágynak hat, valamivel lehetne szikrázóbb, ritmusosabb. De ha dec. 24-én épp nem halászlevet tekertek kinn a bográcson, hanem marad nagyanyátok marhahúslevese, akkor eridjetek, próbáljatok ki mellé egy ilyen Áts-furmintot.

DSC_2707 (2)

Marhahúsleves velővel, Áts-furminttal

Demetervin – Furmint 2013

Önjellemzés: “Az értékek megőrzésére akkor van esély, ha meg tudjuk találni az egyensúlyt a Természettel, és újra a Világegyetem körforgása szerint élünk. Célunk a világörökségi táj és kultúra fenntartása, a talaj és a rajta alkotó ember – azaz a terroir – pontos kifejezése a borban. A mádi vulkánok a világon egyedülálló karaktert adnak az itteni boroknak. A mi feladatunk ezen adottságok bemutatása: egyensúlyos, boldog szőlőből készíteni bort, természetes és hagyományos módszerekkel, kompromisszumok nélkül, a tökéletességre törekedve.” (Demeter Endre)

Ez a furmint az Úrágya- és a Király-dűlők termésének házasítása. A teljes érettségben szüretelt alapanyag spontán módon, természetes élesztőkkel, helyi zempléni hordóban erjedt és érlelődött hosszan, finomseprőn.  Mindössze 2153 palack készült belőle. Illata és íze marakujás, mangós jegyeket idéz, kortya kellemesen sós, pörkölt magvas. Érett savú, minimálisan tanninos, meglehetősen tüzes (alk.: 14,5%) bor. Én egy malaccsászárt ettem mellé pak choi-jal, mazsolás kuszkusz salátával. Elkészíteni otthon ezt sem nehéz.

DSC_2726 (2)

Malaccsászár Demetervin Furminttal

Szepsy Pince – Urbán Furmint 2008

Nem sok, 1888 palack készült ebből a borból, valamiért azonban még mindig van belőle. Az Urbánról egyszer a Mandiner.Bor tett közzé egy blogszemle-posztot, amihez az alapot Tallián Hedvig szolgáltatta. A borról egy régebbi Vinport-bejegyzést is olvashattok, még Tóth Adrienn élményéből.

Mindenképpen egy érett, fejlett, előrehaladott borral számoljatok. Áll a talpán, duzzad az erőtől, de gyümölcsösséget már ne keressetek benne sokat. Benzines, zöldfűszeres, szegfűborsos, pisztáciás az aromatika, a szerkezet stabil. Nagy bor, nagy ételekhez, akár nagyobbakhoz is, mint az a “denevérhús” (lásd: fledermaus), amit én ettem az Első Mádi Borházban. Ezt viszont még ti is el fogjátok tudni készíteni otthon; rántott húst sütni ugyanis mindenki, akinek volt gyerekszobája és nem a farkasok között nőtt fel, zsigerileg tud.

DSC_2716 (2)

Pankó morzsában kirántott fledermaus burgonyasalátával, Szepsy Urbánnal

Bodnár Pince

Önjellemzés: “Szőlőtermelési filozófiánk alapja, hogy a kevesebb mindig több. Kitűnő termőhelyeken visszafogott tőketerheléssel, késői szüreteléssel törekszünk megtermelni a legtöbb aszúszemet, és magas cukorfokú különleges minőségű mustot nyerni. Valljuk azt, hogy a fentieken kívül a bor minősége döntően az évjárat függvénye. Csak a saját ültetvényeinken termett szőlőt dolgozzuk fel. Kedvezőtlen évjáratokban a teljes termést szőlő formájában értékesítjük.” (dr. Bodnár Sándor)

Ezt nem kell túlragozni. Mézes, mandarinolajos, barackos, elegáns, komplex, egyensúlyos aszú. Én ezekhez nem szeretek már – maximum csak valamilyen kéksajtot – enni, de ti ne fogjátok vissza magatokat.

DSC_2729 (2)

Bodnár aszú

Az Első Mádi Borház honlapja: www.elsomadiborhaz.hu