Szöllősi Mihály lett az Év Bortermelője 2015-ben

2015. december 4-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2015” cím nyertesét. Mint az Akadémia fogalmaz: “A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.” Idén Szöllősi Mihály a 2015-ös Év Bortermelője Díj Magyarországon nyertese.

szollosi

Szöllősi Mihály

Engedjétek meg, hogy a továbbiakban is az Akadémia közleményéből szemezgessek:

A Szöllősi Pincészet legkiemelkedőbb bora az Olaszrizling, mely a borvidék zászlósbora. Emellett mindegyik, a borvidékre jellemző fontosabb fehérbor megtalálható a repertoárban: Irsai Olivér, Királyleányka, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Tramini, Zenit. Szöllősi Mihály nagyon büszke arra, hogy az országban azon boros gazdák között volt, akik először próbálkoztak a Chardonnay és Sauvignon blanc fajták házasításával és 12 hónapos fahordós érlelésével. Törekvéseinek, kitartásának meg is van az eredménye, hiszen számtalan díjat zsebelhetett már be a család: nemzetközi borversenyeken szerzett érmek, több ízben a „Magyar Tudományos Akadémia bora” cím elnyerése, TOP 100 Legjobb Magyar Bor második helyezettje.

„Mindmáig a legbüszkébb az Év Pincészete 2009 díjra vagyok, mert bő egy évtized kitartó munkáját ismerte el akkor vele a szakma. Nagyon fontos mérföldkő volt a pincészetünk életében, bekerültünk a magasan jegyzett hazai borászatok közé” – így Szöllősi.

„Szerencsés vagyok, mert a pincémet a Zichy grófok építették téglából még 1830-ban. Ebben a pincében az 1848-as szabadságharc honvédjei is kóstoltak bort, ami nem mindennapi érzés annak, aki bejön ebbe a pincébe. A bormúzeumunkba egy felejthetetlen kóstolóra invitálunk mindenkit, ahol megízlelhetik akár az összes rendelkezésre álló fajtánkat. Ha már kellően összemelegedtünk és jó a hangulat, sorra kerülhetnek akár még a ritka muzeális tételeink is… Ezek után pedig házias ételeket tálalnánk, melyeket saját kemencénkben is elkészíthetünk, vagy bográcsozhatunk. Messze földön híres a gulyáslevesem, a birka-, és a marhalábszár pörköltem.”

Én ehhez, kérem szépen, egyelőre pontosan semmit nem tudok hozzátenni. Megyek, iszom valamit.

UPDATE: “Szöllősi egyébként tagja a Magyar Bor Akadémia elnökségének is, mivel ő az ellenőrző bizottság elnöke. Egy másik jelölt, Koch Csaba az ellenőrző bizottságnak a tagja.” – Mandiner.Bor

***

A díjért versengők közül, a jelölés során – holtverseny miatt – a hat legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

  • Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
  • Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék
  • Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
  • Mészáros Pál – Szekszárdi borvidék
  • Szőke Mátyás – Mátrai borvidék
  • Szöllősi Mihály – Neszmélyi borvidék