Nemzetközi tananyag lesz a száraz furmint

A tokaji száraz furmint sikere a borszakértő-képző intézmények figyelmét is felkeltette; hamarosan mind Európa mind az Egyesült Államok neves szakiskoláiban tananyag lesz hazánk zászlós bora.

mad

A tokaji furmintot a világ legfontosabb borszakértő-képző intézményei is beveszik a tananyagukba az utóbbi időben bekövetkezett dinamikus fejlődés eredményeképpen. A nemzetközi sikerek nemcsak borversenyeken jelentkeznek, de ma már a legnagyobb hatással bíró éttermek borlapján is jelen vannak a mádi furmintok Gordon Ramsay Holdings éttermeitől Európa Michelin-csillagos éttermein keresztül ázsiai és amerikai borkereskedésekig.

Az amerikai székhelyű Court of Master Sommeliers és az európai kontinens legnagyobb WSET oktatóközpontja, a Weinakademie Österreich is fontosnak tartja a kapcsolatot ifjabb Szepsy Istvánnal, és a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet száraz furmintot bemutató portfóliójának több elemét is kóstolásra ajánlja tananyagában. A település szintű Mád Furminton, illetve a pincészet dűlőszelektált furmintjain keresztül tehát a nemzetközi hallgatók is képet kaphatnak Tokaj-Hegyalja jelenlegi fókuszáról.

madi-cikk-1

Shayn Bjornholm MS (Examination Director, Court of Master Sommeliers) azért érkezett a Tokaji borvidékre, hogy a világ legrangosabb sommelier-képző intézetének tananyagát frissítse. Elmondása szerint a jövőben a Tokaji borvidék édes borai mellett nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a száraz Furmint oktatására is. Jobbra: ifj. Szepsy István.

Ha emlékeztek rá, nemrég került fel a Wine Flow-ra egy poszt arról, hogy a Mád Furmint Gordon Ramsay éttermében is bent van – igaz már jó ideje. Fotóval viszont csak most sikerült mindezt illusztrálnia a pincészet tulajdonosának, Kovács Károlynak >>> katt!

Emellett volt szó korábban arról is, hogy a “Dry by Tokaj” Kanadában elnyerte az ország legjobb import fehérbora címet; a Mád Furmintot a Decanter idén májusban 90-91 pont közé sorolta a “Weekday wines” kategóriában; a Dongó pedig újjoncként – igaz nem mádiként, hanem tállyaiként – a nyáron rögtön be is húzott egy Decanter-aranyat “Regional trophy” kategóriában.

madi-cikk-3

Ifjabb Szepsy István Master of Wine-oknak és Weinakademikereknek tartott előadást a Geisenheim melletti Schloss Vollrads kastélyban tokaji furmint témában. A mesterkurzusra a Weinakademie Österreich vezetője, Josef Schuller MW kérte fel ifj Szepsy Istvánt. A legmagasabb szakmai körök is elismeréssel követik a furminttal elért eredményeket.

A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet tehát hasít: jönnek a díjak, penge a marketing, nemzetközi mércével mérve is magas színvonalon képesek megjelenni egy külföldi borkiállításon, és a hírek szerint a pince készletei is szépen fogynak.

A Szent Tamás Pincészet és Szőlőbirtok borait az ETAP-ban, a Situban vagy éppen a DiVino borbárokban (is) tudjátok kóstolni. (A teljesség kedvéért itt egy lista a Szent Tamás-borok fellelhetőségéről.)

madi-cikk-2

A Weinakademie Österreich hallgatói csapata mádi tanulmányúton. A tanulók 11 országból érkeztek – többek között Szingapúrból, Hollandiából, Dániából, Oroszországból, Lengyelországból és Csehországból.

(x)