Természethű olaszrizlingek a Terminal Marketből

Október végén volt szerencsém részt venni a Terroir Club és a Terminal Market közös olaszrizling kóstolóján, mely eseményhez utóbbi biztosított helyszínt. Az estet Kató András, a Terroir Club tulajdonosa vezette, de a Csobánci Bormanufaktúra borász-tulajdonosa, Beöthy János, a Karner Gábor Kézműves Borászat képviseletében pedig maga Karner Gábor is sok okos dolgot mondott a 11 pohárba kerülő bor fölött.

DSC_2607 (2)

Mint arról már bizonyára több forrásból is értesültetek, nemrég a világ legjobb éttermébe, a koppenhágai Nomába – ahová a nemzet Világevője véres vadkacsanyakazni már-már hazajár – bekerült az első magyar bor, méghozzá a felvidéki Strekov 1075 pincétől, Sütő Zsolt keze alól. A Vinoport részletesen beszámolt erről, tőlük ollózgatnék most:

  • “A Porta#2 (…) négy évjárat házasítása, alapja olaszrizling és zöldveltelini, ránézésre zavaros.” 
  • “Négy évjárat, négy szőlőfajta, héjon erjesztve, flór alatt érlelve, szűretlenül. Mindez egyetlen palackban.”
  • A Nomában “kinevették, amikor (Zsolt) bevallotta, hogy ezt Közép-Európában alig tudja eladni.”

Speckó tétel a Porta#2, meg is értem, hogy itthon és a környező régiókban minimális a kereslet iránta. Biztos olvastátok, hogy a délvidéki Maurer Oszkárnak is új piacok után kellett néznie. Olyanok után, ahol vélhetőleg több értője akad borkészítési filozófiájának, meg hát amelyek esetleg stabil vagy stabilabb pályára képesek állítani Oszkár vállalkozását. A hazánkban többször megfordult, a természetes/természethű borok féktelen enthuziasztája, Isabelle Legeron MW, aki Oszkár borexportját igyekezett előmozdítani, így nyilatkozott a dologgal kapcsolatban: „Az ötlet (már a The Collective-é, részletesebben lásd: itt – a szerk.) onnan jött, hogy nagyon kockázatos és kihívásokkal teli a természethű borok készítése, így sok borászat esetében ez nem fér bele gazdaságilag. Közép-Európában támogatásra szorulnak a termelők, mert meg vannak a lehetőségek, szőlőfajták, amelyekből megfelelő minőségű, természetes borokat lehet létrehozni.”

DSC_2597 (2)

Kóstoló a Terminal Marketben

Mindezt csak azért mondtam el, mert ezeknek a boroknak tényleg nem könnyű errefelé érvényesülni, de azért szerencsére akadnak kivételek. Mindenesetre a Terra Hungarica azzal a céllal jött létre, hogy a természetes módon gazdálkodó borászokat segítse, hozza helyzetbe, elsősorban idehaza. A Mitiszol Fesztivál is Terra Hungarica-s kezdeményezés, ahol egy csomó természethű bort, sört, párlatot, kenyeret, sajtot, húst, szörpöt, ilyesmiket kóstolhattok november 14-én. Nagy a valószínűsége, hogy a lenti olaszrizlingeket is meg fogjátok találni a Mitiszolon.

Kóstolási jegyzet

Maurer Oszkár, Délvidék – Fodor-dűlő Olaszrizling 2011

Majdnem arany színű, elsőre erősen édes fűszeres, szellőztetéssel trópusi gyümölcsös, fejlett hangulatú bor. Szájban vaníliás, kezdődően puncsos, de déli gyümölcsös és sós is (pedig elvileg löszről jön az alapanyag…). Életerős, jó minőségű savak tartják a kortyot; a csersav is beköszön, de nem bántó; az alkohol nem szalad; az utóíz hosszú. Hogy ennek miért nincs itthon széles piaca, azt fel nem tudom fogni. 84 pont.

Csobánci Bormanufaktúra, Badacsony – Olaszrizling 2014

Az utóbbi időkben kimondottan megszerettem a pince borait. Őszinték, egyenesek, akár borászuk, Beöthy János, aki az olaszrizling esetében nem híve a hordós érlelésnek. Mondtam nektek a múltkor – bár nem itt, vendégfelületen – , hogy a nagy fehérbor, közelebbről a nagy olaszrizling képletében a fa egyáltalán nem mindig kell, hogy szerepeljen. Tőlünk nyugatra, egy köpésre, Ausztriában mindez már triviális, itthon meg, Beöthyékkel együtt már legalább két borászt ismerek, aki vallja, hiszi, követi ezt az iskolát.

A bor primőr jellegű; szőlővirágos, gyöngyvirágos, szőlős, kezdődően zöldalmás jegyekkel nyit harsogó, friss hangulatban. Szellőztetéssel már-már sauvignon blanc-os jelleget ölt az egyre intenzívebbé váló vágott füves felhangjaival. Ízben erőteljesen sósnak, bazaltosnak, lime-osnak hat. Szerkezete feszes, savai kissé élesek, alkohol-térfogatszázaléka alacsony (11,8%). És hogy egy ilyen stílusú bort miért gondolok nagynak, azt lentebb, nyolc évet az időben visszarepülve, kifejtem. Mindenesetre ide hadd karcoljak egy stabil 85 pontot.

DSC_2588 (2)

Beöthy János

Csobánci Bormanufaktúra, Badacsony – Olaszrizling 2007

Szóval hordót Beöthy János itt sem használt, de egy habkövön keresztül azért mikrooxidálta a tartály tartalmát. Nyolc éves ez az olaszrizling, színéről ezt aligha lehet megállapítani; szinte fiatalos árnyalatúnak, szalmasárgának hat a bor. Illata azonban egyből elárulja korát: üzemanyagos tercier jegyek, érett fehér húsú, aszalt sárga húsú gyümölcsök tobzódnak. A kortyban a kort az ízprofil olajos magvas, petrolos, szárított barackos, érett naspolyás vonulata jelzi – ám mindezt zamatosan, lédúsan kapjuk, gazdagon ásványos színezettel. Az arra érzékenyeknek a csersav jelenléte akár fel is tűnhet, de hogy a szerkezet sok év után ennyire feszes, a hangulat ennyire vibráló tudott maradni, és oxidációnak épp csak egy minimális, kezdődő formáját fedezni fel, az összességében elismerésre méltó. 87 pont.

Wassmann Pincészet, Villány – Olaszrizling 2014

Fehér szirmok, szőlő, kései körte fedezhető fel illatában, ízében pedig szintén körte, valamint citromvelő. Savai szélesek, kortya zamatos, szerkezete feszes; a bor tehát összességében finom, de mélységeket, rétegeket (még?) ne várjunk tőle. 82 pont.

Wassmann Pincészet, Villány – Olaszrizling 2013

Citromos, körtés, virágos, szárított fodormentás aromatikájú bor jó ritmusú savakkal, masszív gerinccel és bordákkal, friss hangulatban, meszesnek ható mineralitással. A GM kimondottan szerette: itt84 pont.

Karner Gábor, Mátra – Kicsi Rizling 2013

Karner Gábor leginkább kékfrankosaival tette le névjegyét a hazai borpiacon – nem is foglalkoztat csak összesen két fajtát: a másik az olaszrizling. A 2013-as olaszrizlingjének szomorú története van: a mintegy 4900 tőkényi ültetvényét olyannyira leették a seregélyek, hogy mindössze 19 palack bort tudott ebben az éveben elfektetni pincéjében. Annak a 19 palacknak az alapanyagát, azt a néhány fürtöt saját kezével facsarta üvegballonba, és a dráma kedvéért én úgy képzelem, hogy mindezt a könnyeivel küszködve tette. Ha így történt volna, se csodálkozhatnánk, a bor ugyanis egészen különlegesre sikerült. Aromaprofiljában napraforgó héjat, citrusokat, sót, almát, lime-héjat találunk, szerkezetében kövér testet, érzetre gazdag alkoholosságot, pattogó savakat. Harapható. 84 pont.

Karner Gábor, Mátra – Kicsi Rizling 2014

Minta. Komplexnek hat, de minden elemében rendezetlen még. 1-2 év múlva írok róla újra.

DSC_2600 (2)

Karner Gábor

Karner Gábor, Mátra – Kicsi Rizling NV

NV, azaz non vintage, azaz a pince 2011-es és 2012-es olaszrizling tételeinek házasítása ez a bor. Pörkölt magvasan, édesfűszeresen, körtebefőttesen, lestyánosan nyit illatban. A korty kissé hordófűszer-domináns, de jól felépített, gazdag; kezdődően olajos textúrájú, rendezett savkészletű, kellemes. 83 pont.

Hollóvár Pincészet, Somló – Olaszrizling 2013

Főtt hangulatú, termálvizesnek és bazaltosnak és őszibarackosnak ható bor a kortyban intenzív csersav-jelenléttel, brutális sóssággal, érett fehér húsú gyümölcsökkel. Íze véget nem érő, mélysége lemérhetetlen. Kiváló. 88 pont.

Hollóvár Pincészet, Somló – Olaszrizling 2011

Folyékony kő. Picit benzines, de azért aszalt gyümölcsös is. Robosztus, szinte epikus bor. Hasonlíthatatlanul somlói. Bár jegyzeteltem volna többet róla. Ugyanis: 89 pont.

Strekov 1075, Felvidék – Heion 2013

Héjon erjesztett olaszrizling szűretlenül, derítetlenül, ezért aztán kissé baracklére hajaz a színe. A sok tannin miatt – meg eleve – Sütő Zsolt nagyon kevés ként használt a vinifikáció során. Illónak, bántó oxidáltságnak nyoma sincs. Érdes, szemcsés, rusztikus a kortya marakujás, ananászos, almakompótos, sós, méhviaszos, cukorkás jegyekkel. Érdekes bor. Érdekes, hogy ez egy olaszrizling. 87 pont.

DSC_2584 (2)

Kató András

terminalrestaurant.hu/terminal-market

mitiszol.hu

terrahungarica.hu

terroirclub.hu