Új bor a Gallaytól: Nyékládháza 2014

A Gallay Kézműves Pince új tétellel köszönt be; a Nyékládháza 2014 egy 100%-ban zenitből készült, battonage érlelésen átesett ital, és néhány helyen már el is érhető.

gallay-k

Nyékládháza zenit pastramival

A Bükki borvidékhez sorolt nyékládházi Pittyén-dűlőből, három fázisú szüretből származik a település nevét viselő zenit alapanyaga, amely három darab 300 literes, másodtöltésű, két darab 500 literes régi ászok-, valamint két darab 225 literes, 5-6 éves hórdókban erjedt!  Az érlelés 11 hónapig tartott, ebből 5 hónapig a finomseprőt is kevergette a Gallay tulajdonos-borásza, Borbély Roland.

Kóstolási jegyzet

Gallay Kézműves Pince – Nyékládháza 2014

Almás, citrusos, szőlős, szőlővirágos, vajas, krémes, vaníliás illatú bor zamatos, hasonló aromákból felépülő korttyal. Az alkohol 13% – test és sav pedig bőséggel társul hozzá. Egyensúlyos, a közepesnél hosszabb utóízű, a bor-étel párosításban sokoldalúnak mutatkozó tétel. A francia Situ étteremben pármai sonkába tekert csirkemellett, francia hagymalevest, liba vagy kacsamáj variációkat, de van úgy, hogy pastramit ajánlanak mellé. 86 pontos, finom bor.

A Situn kívül az ETAP-ban is megkóstolhatjátok ezt a zenitet, de kapni a Demi John Bor és Delikát webshopjában is 3.500 forintért.