Pintér Árpád: Kurva jó érzés a világ legjobbjaival versenyben lenni!

A Foodphoto Festival legjobb ételfotójáért, legjobb ételfotó-sorozatáért járó díjat Per-Anders Jörgensen vehette át szombat este Vejlében. A világ 20 legjobb (étel)fotósa között magyar nevet is találni; Pintér Árpád a hazai vendéglátásban magasan a legfoglalkoztatottabb szakember; ideje volt már őt nemzetközi szinten is elismerni.

food-photo-2

Pintér Árpád – fotó: Goodfood Camper

Pintér Árpád a világ egyik legjobb fotósa. Amíg ezt a mondatot ízlelgetitek, hadd meséljem el, hogy életem első print interjújához a képeket Árpi fotózta, még 2011 telén. Volt egy, a közepesnél kisebb autója, ami roskadozott mindenféle állványtól, objektívtől – azzal húztunk ki Szadára. Akkor még Árpi is a Vendéglátás magazinnak dolgozott, azóta meg száz másik lap, étterem kérte fel fotózásra.

Még egy személyeset engedjetek meg. Meséltem a múltkor, hogy tartottunk Czinegénél egy ilyen gasztrocirkuszt, ahol kissé túlcsordultunk emberből, de azt nem említettem, hogy az adrenalin-túladagolásom közepette szegény Pintér Árpit ugráltattam, nyisson, öntsön már ő is bort, ne csak álljon itt üresben a pulton belül, ismerősökkel cseverészve. Pedig hát ő oda is csak azért jött, hogy lőjön pár fotót a helyről, de állta a sarat,, állta azt kell mondjam.

Mindenesetre most, pár nappal később erre az emberre kell mondanunk azt: a világ egyik legjobb fotósa – hivatalosan is.

food-photo-5

Goodfood Camper-duó; Pintér Árpád és Ördögh Bálint a Sarki Fűszeresben – fotó: Goodfood Camper

Mikor Per-Anders Jörgensen szombat este, nagyjából kilenc tájt besöpörte a világ legjobb ételfotójáért, valamint legjobb ételfotó-sorozatáért járó díjat, Árpi egy pohár pezsgővel a kezében lakonikusan csak annyit jegyzett meg: “Kurva jó érzés a világ legjobbjaival versenyben lenni!”

Ördögh Bálint meg, aki zsűritagként szintén ott volt szombat este Dániában, és akivel amúgy Árpi együtt viszi a Goodfood Camper-projektet, ezt írta ki Facebook-falára: “Árpi a világ 20 legjobb fotósa között van, dicsőség neki, dicsőség mindannyiunknak! Én mindenesetre bazi büszke vagyok rá most.”

Bálint két nap alatt 22 portfolio review-t tartott ismertebb és feltörekvő fotósoknak. Mint mondja: “Erős a mezőny eléggé. A díjátadón videókat vetítettek le a versenyművekről, mindegyiket zenei aláfestéssel, iszonyat ütősek voltak. Remélem, ezek hamarosan szélesebb körben is elérhetők lesznek.”

food-photo-6

November 4-ig tart a kiállítás – fotó: Goodfood Camper

Árpi munkáit november 4-ig ti is megcsodálhatjátok a most kissé ködös és szürke Vejlében; a Foodphoto Festival ugyanis nemzetközi kiállítás is, ahol a világ 20 legjobb (étel)fotósainak munkáit a szervezők a városközpontban szórták szét.

Per-Anders Jörgensen képeit az Eating with the Chefs-ben tudjátok meglesni (a könyv igazi fa alá való cucc).

A Good Food Camper dániai barangolása pedig ide kattintva érhető el.