Hódít a természetesség – és te mit iszol 2015-ben?

Az autentikus borokat népszerűsítő Terra Hungarica 5. alkalommal rendezi meg nagyszabású, “mégis emberi léptékű” kóstolóját, amely évről évre igyekszik többet kínálni mindazoknak, akiknek nem mindegy, mi kerül a poharukba.

mitiszol-losonci-szecsko

A két, talán legismertebb és legelismertebb hazai autentikusbor-termelő: Szecskő Tamás és Losonci Bálint (jobbra)

Nevetséges már, hogy ennyire képtelen vagyok a normális címadásra, de titeket ne zavarjon össze semmi, hisz’ a lényeg, hogy a 2015. november 14-i, a Milenáris Park ‘D’ csarnokában tartott #Mitiszol-on 11 borvidék közel 30 borászata és 100 bora vonul majd fel. Gondolom, sokan nem értetek egyet a kifejezéssel, hogy autentikus bor, de ezzel én most nem tudok mit csinálni, igaziból ez egy nemzetközi – hát, mondjuk azt – műszó, amit itthon a Terra Hungarica jó pár éve használ már.

Az idei #Mitiszol fesztiválon csupa-csupa autentikus, tehát természet- és tájhű borral ismerkedhettek meg, de hasonló szellemben készült sörökkel, gyümölcslevekkel, szörpökkel, tejtermékekkel, húsokkal, kenyerekkel és zöldségekkel is.

Traktáltalak már titeket eleget Nemes Ricsi-interjúkkal, autentikus bor-apológiákkal, -ellenvetésekkel; annyival, hogy már belinkelni sincs pofám azokat. Helyette bemásolok ide egy szöveget, egyrészt arról, mi is az a Terra Hungarica-védjegy:

Hisszük, hogy a Kárpát-medence politikai határoktól független ökológiai egysége felbecsülhetetlen értékekkel bír, amelyek megőrzése és felélesztése mindennél fontosabb feladat. Kiragadva ezen értékek egyik legszebbikét, a szőlőt és a bort, létrehoztuk a Terra Hungarica márkavédjegyet, hogy segítségével összefogjuk és támogassuk a régió természet- és tájhű gazdálkodásra törekvő borászait, és minél szélesebb körben népszerűsítsük autentikus, adalékanyagoktól mentes boraikat. A Terra Hungarica közösségnek jelenleg 30 tagja van.

Másrészt arról, mit ért a Terra Hungarica autentikus bor alatt:

Olvasatunkban az autentikus, azaz igaz bor a természetet kímélő gazdálkodásból származó szőlőből, minimális borászati beavatkozás mellett, adalékanyagok hozzáadása nélkül készül, és ennek köszönhetően hűen tükrözi termőhelyének sajátosságait. Az így készült borok izgalmasabbak, élettelibbek és egyedibbek, mint konvencionális társaik, fogyasztásuk pedig igazi öröm azok számára, akik felismerik a valódit.

“Izgalmasabbak”. “Élettelibbek”. “Egyedibbek”. Én ezzel maradéktalanul egyetértek, pontosan azért, mert ezek a fogalmak, bár – per definitionem – úgy tűnik, felbonthatatlanok, mégis: a fogyasztó szándéka, ízlése, igénye szerint bármilyen előjelet kaphatnak. Menjetek hát el a #Mitiszol sétáló kóstolójára, és szórjátok az előjeleket gazdagon. Mert azok a kiállítók, akiknek a listáját lentebb közreadom, saját tapasztalatból mondom, abszolút párbeszéd-pártiak, és fogja őket érdekelni, mit gondoltok a termékeikről.

terra-hungarica

A Terra Hungaricát alapító Nemes Richárd és a Terroir Club tulajdonosa, Kató András (jobbra)

Kiállítók

Bor:

Barta Pince // Bott Pince // Csobánci Bormanufaktúra // Dorogi Pincészet // Gajdos Pincészet // Hollóvár // Hummel Pincészet // Kaló Pince // Karner Gábor // Kasnyik Családi Pincészet // Királyudvar // Losonci Pince // Mátyás Családi Pincészet // Maurer Oszkár // Meinklang // Orsolya Pince // Pelle Pince // Pók Tamás // Pósta Borház // Ráspi // Somlói Apátsági Pince // Strekov 1075 // Szászi Pince // Szecskő Tamás // Szentesi József // Attila Pince // Wassmann Pince // Weninger Pincészet // Wetzer Péter

Pálinka:

Pelle Párlatház

Minden más:

  • MEINKLANG sör és gyümölcslevek
  • FRANKÓ gyümölcslevek
  • CSUPASZÖRP kézműves szörpök
  • SZIGETKÖZI természetes ivóvíz
  • ÉLŐ BOLYGÓ FARM – sajtok és egyéb tejtermékek
  • GRILL ‘N’ CHILL bio borjú burger
  • MALACKRUMPLI pulled pork szendvics saját mangalicából
  • PIPACS BIOPÉKSÉG kenyerek
  • ZSÁMBOKI BIOKERT saláták és feldolgozott zöldségek (pesto, salsa, lecsó, zakuszka)
  • SLOW BUDAPEST anti-határidőnapló és tudatos életmód

Programok

12.30 – 18.30 Sétáló kóstoló (D csarnok, földszint)
A hagyományos sétáló kóstolón a főszerep ugyan ezúttal is az autentikus boroké (közel 100 bor), de ezeken felül más természetes italokat is lehet kóstolni, sőt idén először organikus alapanyagokból készült ételekkel várnak benneteket a szervezők, de ezt fentebb mondtam már. A lényeg: érdemes itt ebédelni. (Az italok kóstolását tartalmazza a belépő ára, az ételek készpénzért vásárolhatóak meg.)

15.30 – 17.00 Láthatatlan kóstoló (B csarnok, Láthatatlan kiállítás)
Különleges és garantáltan felejthetetlen élményben lesz részetek, ha jegyet váltotok a Terra Hungarica professzionális vakkóstolójára, amelyet a szervezők a Láthatatlan kiállítás speciális termében tartanak, a sétáló kóstolóval párhuzamosan. A vaksötétben különleges borokkal tartott kóstolón legfeljebb 30-an vehettek részt.

18.30 – 21.30 SPONTÁN! Borbár és after party (D Csarnok, emelet)
A sétáló kóstoló után európai organikus és biodinamikus borok széles választékából szemezgetve csapathattok egy óvatosat egy organikus és biodinamikus dj beatjeire. A Spontán Borbárban egy pohár természethű pezsgővel fogadnak majd benneteket, minden további bort pedig kedvezményesen kóstolhattok és vásárolhattok. A helyszínen akár vacsorázni is lehet, hiszen az ételeket kínáló kiállítók zárásig maradnak.

Jegyek

Sétáló kóstoló belépőjegy elővételben október 31-ig: 5 900 Ft/fő – ezzel a belépővel a sétáló kóstolón közel 100 bort, továbbá egyéb italokat kóstolhatsz (sör, pálinka, gyümölcslé, szörp, tea, víz), az ételekért készpénzzel tudsz fizetni.

Sétáló kóstoló + SPONTÁN! Borbár és after party elővételben október 31-ig: 6 900 Ft/fő – ezzel a jegytípussal a sétáló kóstolón túl részt vehetsz az after partyn is, ahol borbárunkban kellemes hangulattal és egy ajándék pohár pezsgővel fogadunk, majd organikus és biodinamikus borok széles választékából kóstolhatsz és vásárolhatsz kedvezményes áron.

Láthatatlan kóstoló elővételben október 31-ig: 3 900 Ft/fő – ültetett, professzionális vakkóstoló a Láthatatlan kiállítás speciális termében különleges borokkal, 15.30-17.00 óra között.

Jegyvásárlásért kattintsatok ide, légyszi! (Legörgetés a lap aljáig!)

További infók

www.mitiszol.hu